Keluarga

Ketahui Tujuan dan Faedah Program Perancangan Keluarga

Perancangan keluarga sering disalahertikan sebagai program untuk menolak kehadiran anak-anak. Sebenarnya, ini tidak berlaku. Matlamat dan faedah program perancang keluarga sebenarnya sangat baik untuk mewujudkan keluarga yang sihat, bahagia, dan sejahtera.

Perancangan keluarga (KB) adalah program berskala nasional yang dikendalikan oleh Badan Perancang Keluarga Nasional (BKKBN). Terdapat banyak faedah program perancang keluarga yang ditawarkan oleh negeri. Salah satunya ialah melahirkan keluarga yang berkualiti.

Walau bagaimanapun, sebelum membincangkan faedahnya, ada baiknya kita mengetahui tujuan di sebalik program ini.

Objektif Program Perancangan Keluarga

Terdapat beberapa objektif penting untuk melaksanakan program perancang keluarga, termasuk:

  • Membentuk keluarga kecil yang sejahtera, sesuai dengan keadaan ekonomi keluarga
  • Melancarkan keluarga kecil dengan cukup 2 anak
  • Menghalang perkahwinan pada usia dini
  • Mengurangkan kematian ibu dan bayi akibat kehamilan pada usia yang terlalu muda atau terlalu tua, atau disebabkan oleh penyakit sistem pembiakan.
  • Meningkatkan populasi dan mengimbangkan jumlah keperluan dengan penduduk di Indonesia.

Dalam pelaksanaannya, BKKBN sebagai badan yang menguruskan program perancang keluarga mendorong orang untuk menggunakan alat kontraseptif untuk mencegah atau menunda kehamilan sehingga waktunya tepat. Beberapa jenis alat kontrasepsi yang boleh digunakan termasuk kondom, pil kawalan kelahiran, suntikan kawalan kelahiran, implan, IUD, vasektomi, dan tubektomi.

Faedah Program Perancangan Keluarga

Berikut adalah beberapa faedah program perancang keluarga yang penting untuk diterapkan pada setiap keluarga:

1. Menjaga kesihatan ibu dan bayi

Program kehamilan yang dirancang dengan baik akan memberi kesan yang baik terhadap kesihatan ibu dan bayi. Di samping itu, program keluarga berencana juga memberi panduan mengenai langkah-langkah menjaga kesihatan ibu dan bayi, sebelum dan selepas melahirkan.

2. Menggalakkan penyusuan susu ibu yang mencukupi dan pengasuhan anak yang baik

Dengan program perancang keluarga, suami dan isteri dapat merancang masa kehamilan dengan betul. Ini berkait rapat dengan kecukupan pola penyusuan dan penjagaan anak. Sebaik-baiknya, jarak antara anak pertama dan kedua adalah antara 3-5 tahun.

Dengan jurang masa ini, anak pertama dapat manfaat maksimum penyusuan susu ibu, iaitu dari penyusuan susu ibu dan penyusuan eksklusif sehingga 2 tahun. Bukan hanya itu, anak-anak juga dapat mendapat perhatian sepenuhnya daripada ibu bapa mereka semasa tempoh perkembangan mereka. Kedua-dua perkara ini pasti akan memberi kesan yang sangat positif kepadanya.

3. Mencegah kehamilan yang tidak dirancang

Suami dan isteri yang tidak menjalankan program perancang keluarga berisiko mengalami kehamilan yang tidak dirancang. Contohnya, wanita berusia lebih dari 35 tahun dan belum menopaus yang melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi boleh hamil. Walau bagaimanapun, kehamilan ini berisiko tinggi dan boleh membawa kesan maut kepada ibu dan bayi.

Begitu juga dengan kehamilan yang terlalu awal selepas melahirkan. Contohnya, seorang wanita boleh melahirkan ketika anak pertamanya berusia di bawah 1 tahun. Dalam keadaan ini, ibu tidak mendapat pemulihan sepenuhnya setelah melahirkan anak sebelumnya. Ini boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental ibu.

4. Mencegah penyakit kelamin

Walaupun dilakukan antara suami dan isteri, hubungan seksual tidak dapat dipisahkan dari risiko penyakit menular seksual, seperti sifilis, gonore, hingga HIV / AIDS. Walau bagaimanapun, ini dapat dicegah dengan menggunakan alat kontraseptif, seperti kondom.

5. Mengurangkan kematian ibu dan bayi

Manfaat lain dari program perancang keluarga adalah untuk mengurangkan risiko kematian ibu dan bayi. Kes ini masih sering dijumpai di masyarakat, terutama pada kehamilan dengan risiko komplikasi yang tinggi, seperti pada wanita berusia lebih dari 35 tahun, wanita yang mempunyai penyakit kronik tertentu, dan wanita yang baru melahirkan.

6. Membentuk keluarga yang berkualiti

Semua yang dirancang dengan baik juga dapat membuahkan hasil. Dalam kes ini, merancang kehamilan dan bilangan anak bukan hanya masalah masa, tetapi juga masalah ekonomi, pendidikan anak-anak, dan keibubapaan.

Sekiranya semua ini dirancang dengan baik, peluang untuk mewujudkan keluarga yang berkualiti akan menjadi lebih besar.

Dari matlamat dan faedah program perancang keluarga di atas, anda dapat melihat bahawa program perancang keluarga tidak ada kaitan dengan menolak kehadiran anak-anak. Program perancang keluarga sebenarnya dirancang untuk menjadikan keluarga Indonesia sihat dan sejahtera. Oleh itu, adalah wajar bagi kita untuk turut serta dalam menjayakan program perancang keluarga.

Untuk dapat merasakan manfaat program perancang keluarga, anda boleh berjumpa dengan doktor umum di pusat kesihatan setempat mengenai program ini. Doktor akan menerangkan beberapa pilihan untuk kontrasepsi dan juga mencadangkan pilihan yang paling sesuai dan berkesan mengikut keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found