Kesihatan

Imunologi dan Penyakit Alergi Pediatrik dirawat

Pediatrician, seorang imunologi, adalah doktor yang memberi tumpuan untuk merawat dan merawat alahan, asma, dan gangguan imun pada bayi, kanak-kanak, dan remaja.

Pediatrik yang pakar dalam imunologi mempunyai pengetahuan yang lebih mendalam mengenai sistem imun dan gangguan tindak balas imun kanak-kanak, termasuk alergi, sehingga mereka dapat memberikan penyelesaian terbaik untuk menangani alergi dan gangguan imun yang dialami oleh anak-anak.

Penyakit yang dirawat oleh Allergists Immunology

Secara amnya, pemeriksaan kepada pakar alahan dan imunologi pediatrik dibuat berdasarkan rujukan dari doktor am atau pakar pediatrik. Anda akan dinasihatkan untuk membawa anak anda ke pakar alahan dan imunologi pediatrik sekiranya:

  • Mengalami simptom alergi, seperti kulit gatal, ruam, hidung gatal, hidung tersumbat, bersin, mengi, mual, muntah, cirit-birit, atau sesak nafas, setelah memakan atau bersentuhan dengan bahan penyebab alergi
  • Mempunyai sejarah alahan dalam keluarga
  • Selalunya menderita jangkitan tertentu, seperti sinusitis

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah sejumlah penyakit yang dirawat oleh ahli imunologi alergi:

1. Alahan makanan

Alergi makanan berlaku apabila sistem kekebalan tubuh merasakan bahawa bahan-bahan tertentu dalam makanan berbahaya. Alahan makanan dicirikan oleh pelbagai gejala, seperti:

  • Gejala pada kulit, seperti ruam, gatal-gatal, kemerahan
  • Gejala pada saluran pencernaan, seperti sakit perut, mual, muntah, cirit-birit
  • Gejala pada saluran pernafasan, seperti kesesakan hidung, hingga sesak nafas

Gejala alergi makanan juga boleh berupa kejutan anaphylactic yang boleh mengancam nyawa dan memerlukan pertolongan segera. Makanan yang sering mencetuskan alergi termasuk susu, telur, kedelai, gandum, ikan, kacang, dan kerang.

2. Alergi habuk

Alahan habuk pada kanak-kanak berlaku apabila kanak-kanak menghirup udara yang dicampur dengan habuk, kotoran tungau, debunga tumbuhan, spora jamur, atau bulu binatang yang merupakan bahan alergi.

Alahan habuk boleh menyebabkan 2 keadaan, iaitu rinitis alergi dan asma. Gejala rhinitis alergi boleh merangkumi bersin, hidung berair, mata gatal, mata merah, mata berair, hidung tersumbat, dan hidung gatal. Semasa menghidap asma, gejala boleh merangkumi batuk dan sesak nafas.

3. Alahan ubat

Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mengalami alahan dadah. Alahan ubat dicirikan oleh pelbagai gejala, mulai dari ringan hingga yang memerlukan rawatan serius.

Gejala alahan ubat yang ringan dicirikan oleh ruam pada kulit, gatal-gatal, demam, bengkak, hidung berair, mata gatal, mata berair, dan sesak nafas. Sementara itu, gejala serius boleh menjadi kejutan anaphylactic atau sindrom Steven-Johnson yang memerlukan rawatan perubatan segera.

4. Ekzema atopik

Eksim atopik adalah alergi yang menyebabkan kulit gatal, kering, dan bersisik. Ekzema lebih kerap berlaku pada bayi, walaupun orang dewasa juga boleh mengidapnya.

5. Sinusitis

Sinusitis adalah jangkitan atau keradangan pada rongga hidung. Sinusitis pada kanak-kanak dicirikan oleh pelbagai gejala, mulai dari hidung berair yang berpanjangan (lebih dari 10 hari), lendir hijau atau jernih, batuk yang tidak hilang, hingga demam.

6. Penyakit imunodefisiensi

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, ahli imunologi juga merawat keadaan dengan kelainan pada tindak balas sistem imun. Salah satunya adalah penyakit imunodefisiensi.

Penyakit imunodefisiensi adalah gangguan sistem kekebalan tubuh yang membuat tubuh tidak dapat melindungi dirinya dari bakteria, virus, dan parasit. Kekurangan imuniti boleh berlaku sebagai penyakit kongenital (sejak lahir) atau akibat pendedahan kepada bahan kimia toksik atau jangkitan tertentu (sekunder).

7. Penyakit autoimun

Penyakit autoimun berlaku apabila sistem ketahanan badan menyerang dan merosakkan tisu badannya sendiri. Beberapa penyakit autoimun yang mungkin terjadi pada anak-anak adalah psoriasis, hepatitis autoimun, penyakit Crohn, sklerosis berganda, diabetes tipe 1, lupus, dan skleroderma kulit.

Tindakan Perubatan yang Disediakan oleh Ahli Alergi Pediatrik dan Imunologi

Dalam mendiagnosis penyakit kanak-kanak, ahli alergi dan imunologi pediatrik akan bertanya terlebih dahulu apa gejala atau aduan yang dialami oleh kanak-kanak itu. Selepas itu, doktor juga akan mengesan sejarah perubatan anak, dari lahir hingga sekarang, bersama dengan sejarah keluarga yang berkaitan dengan alahan atau gangguan sistem imun.

Kemudian, doktor boleh melakukan beberapa pemeriksaan susulan untuk menentukan penyakit apa yang dihidap oleh anak tersebut, termasuk:

Ujian alahan

Untuk mendiagnosis alahan, ahli alahan dan imunologi pediatrik anda akan mengesyorkan ujian alergi. Ujian ini biasanya merupakan ujian kulit yang terdiri daripada: ujian tusukan kulit dan ujian tampalan.

ujian darah

Ujian darah boleh dilakukan untuk memeriksa antibodi alergi atau untuk mengesahkan adanya antibodi yang menyebabkan penyakit autoimun.

Diet penghapusan

Diet penghapusan biasanya disarankan pada anak-anak yang mengalami alahan makanan tertentu. Ahli alahan pediatrik, pakar imunologi, akan merancang jadual makan dan jenis makanan yang dimiliki anak untuk jangka masa tertentu untuk mengetahui dengan pasti makanan apa yang menjadi penyebab alahan pada kanak-kanak.

Rawatan untuk penyakit berkaitan alergi dan imunologi sangat bergantung kepada penyebabnya. Untuk alahan, terapi utamanya adalah mengelakkan alergen. Walau bagaimanapun, imunoterapi juga boleh dilakukan untuk mengurangkan kepekaan anak terhadap alergen. Untuk keadaan lain, terapi penekanan imun boleh digunakan pada kanak-kanak yang mengalami keadaan autoimun. Sebaliknya, terapi untuk meningkatkan imuniti akan diberikan kepada kanak-kanak yang mempunyai keadaan kekurangan imun.

Itulah maklumat ringkas mengenai ahli alahan pediatrik, imunologi dan penyakit yang mereka rawat. Pemeriksaan kepada pakar alahan dan imunologi pediatrik biasanya berdasarkan rujukan dari doktor am atau pakar pediatrik. Walau bagaimanapun, anda boleh berjumpa pakar imunologi pediatrik dengan segera sekiranya anak anda mempunyai simptom di atas, terutamanya jika ahli keluarga lain mengalami tanda-tanda serupa.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found