Keluarga

Adakah benar bahawa melahirkan bayi lelaki lebih menyakitkan?

Terdapat banyak anggapan yang beredar di masyarakat bahawa melahirkan bayi lelaki lebih menyakitkan daripada bayi perempuan. Adakah benar bahawa jantina janin menentukan sama ada persalinan menyakitkan atau tidak? Lihat penjelasannya di sini.

Setiap wanita yang melahirkan pasti akan merasakan kontraksi, terutama jika dia melahirkan secara normal. Kontraksi, yang dikendalikan oleh hormon oksitosin dan prostaglandin, adalah sumber utama kesakitan yang anda rasakan semasa melahirkan anak. Melalui pengecutan ini, serviks akan perlahan-lahan terbuka dan membolehkan bayi turun ke saluran kelahiran.

Risiko Melahirkan Anak Lelaki

Satu kajian mendapati bahawa kebanyakan wanita yang melahirkan anak lelaki mengambil masa lebih lama daripada wanita yang melahirkan anak perempuan.

Maksudnya, wanita yang melahirkan bayi lelaki mungkin merasakan pengecutannya lebih lama. Ini tentu dapat membuatkan rasa sakit terasa lebih berat kerana juga dicampurkan dengan keletihan.

Walaupun begitu, perbezaan masa wanita hamil yang melahirkan bayi lelaki dan wanita dalam kajian ini tidak begitu ketara. Oleh itu, melahirkan anak lelaki tidak boleh dikatakan lebih menyakitkan daripada melahirkan anak perempuan.

Walaupun kesakitan semasa bersalin tidak berkaitan dengan jantina, terdapat beberapa bukti bahawa kehamilan lelaki berisiko lebih tinggi mengalami komplikasi, seperti diabetes kehamilan, kelahiran pramatang, dan preeklamsia. Keadaan ini secara tidak langsung akan meningkatkan risiko kesukaran semasa melahirkan anak.

Cara Melegakan Sakit Semasa Bersalin

Kesakitan tidak dapat dielakkan ketika melahirkan bayi lelaki atau perempuan kerana permulaan kesakitan disebabkan oleh pembukaan serviks dan pengecutan otot-otot rahim yang diperlukan untuk mengusir bayi dari rahim.

Untuk melegakannya, berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan sebelum atau semasa proses penghantaran normal:

  • Ikuti latihan kehamilan, yoga, hipnosis, akupunktur, dan akupresur sebelum bersalin.
  • Lakukan urutan punggung bawah untuk mengurangkan kesakitan dan amalkan teknik bernafas setiap kali anda mengalami kontraksi.
  • Cuba tingkatkan jumlah berdiri atau berjalan perlahan sambil menunggu pembukaan kerana ini dianggap dapat membantu mempercepat proses persalinan.
  • Hidupkan televisyen atau dengarkan muzik untuk menghilangkan keperitan fikiran anda.
  • Kompres kawasan antara saluran vagina dan dubur (perineum) menggunakan air suam atau rendam dalam air suam.

Tidak ada bukti bahawa melahirkan anak lelaki lebih menyakitkan daripada melahirkan anak perempuan. Jadi tanpa mengira jantina, yang penting ialah anda sentiasa menjaga kesihatan fizikal dan mental anda semasa hamil.

Wanita hamil digalakkan untuk selalu menjalani gaya hidup sihat, makan makanan sihat, menjaga aktiviti fizikal setiap hari, menjaga berat badan yang ideal, dan mengelakkan merokok dan minum minuman beralkohol.

Menjalin hubungan yang berkualiti dengan pasangan anda semasa mengandung, agar pemikiran anda sentiasa positif. Kelilingi diri anda dengan orang-orang yang menyokong anda supaya anda dapat mengelakkan kegelisahan sebelum melahirkan.

Selain itu, lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala kepada doktor agar keadaan kesihatan anda dan bayi dalam kandungan dapat dipantau dari awal kehamilan hingga tiba masanya untuk melahirkan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found