Kehidupan yang sihat

7 Fakta mengenai Kulit sebagai Organ Tubuh Manusia

Sebagai organ terluar tubuh manusia, kulit mempunyai pelbagai fungsi penting yang sering tidak disedari, seperti melindungi tubuh dari benda asing hingga menjaga suhu badan yang stabil. Kerana fungsinya, kesihatan kulit mesti selalu dijaga.

Setiap individu mempunyai berat dan luas kulit yang berbeza, bergantung pada ketinggian dan berat badan. Berat kulit rata-rata adalah 3,5-10 kilogram, sementara luasnya sekitar 1,5-2 meter persegi. Ketebalan kulit juga berbeza-beza, misalnya, kulit di siku lebih tipis daripada kulit di telapak kaki dan telapak tangan.

Walaupun hanya setebal beberapa milimeter, kulit terdiri daripada beberapa lapisan tisu yang mempunyai ciri dan fungsi tersendiri.

Fakta mengenai Kulit sebagai Organ Tubuh Manusia

Terdapat beberapa fakta mengenai kulit yang perlu anda ketahui, termasuk:

1. Sebagai pelindung utama badan

Sebagai bahagian terluar tubuh, kulit bertindak sebagai pelindung semua organ dalaman, saraf, otot, saluran darah, dan tulang. Selain itu, kulit juga berfungsi untuk mencegah kemasukan benda asing dan mikroorganisma berbahaya ke dalam badan.

2. Sebagai pengawal suhu badan

Kulit mempunyai banyak saraf deria yang berfungsi untuk menghantar isyarat elektrik ke otak ketika mendapat rangsangan suhu dan sentuhan. Contohnya, apabila terkena suhu panas, tubuh akan merangsang kelenjar peluh untuk mengeluarkan peluh melalui kulit.

Sebaliknya, apabila terkena suhu sejuk, kulit akan menghantar isyarat ke otak agar otot berkontraksi dengan cepat dan berulang kali untuk meningkatkan suhu badan.

3. Rentan terhadap masalah kesihatan

Peranan kulit sebagai pelindung menjadikannya sangat mudah terdedah kepada bahan dan kuman berbahaya yang menyebabkan penyakit. Ini tentunya memberi kesan kepada kesihatan kulit, terutama jika kulit tidak dirawat dengan baik. Akibatnya, pelbagai masalah kulit cenderung muncul.

Jerawat adalah salah satu penyakit kulit yang paling biasa dan hampir semua orang mengalaminya. Keadaan ini umumnya dicirikan oleh lebam merah dan kadang-kadang disertai oleh nanah di bahagian tengah.

Penyakit lain yang juga sering menyerang kulit adalah eksim, psoriasis, dan rosacea.

4. Strukturnya berlapis-lapis

Kulit terdiri daripada tiga lapisan, iaitu epidermis, dermis, dan subkutis. Epidermis sebagai lapisan terluar dan paling nipis berfungsi melindungi tubuh dari persekitaran luar. Lapisan kedua adalah dermis yang terdiri dari saluran darah, folikel rambut, serat kolagen, dan kelenjar minyak.

Lapisan kulit seterusnya adalah subkutis, yang merupakan lapisan lemak badan. Lapisan ini merangkumi kelenjar peluh, lemak, dan tisu penghubung. Lapisan subkutis akan menjaga organ dalaman tubuh manusia dan memastikan badan sentiasa panas.

5. Sebagai pembentuk warna kulit

Warna kulit ditentukan oleh melanin. Setiap orang mempunyai bilangan sel yang sama untuk menghasilkan melanin di bahagian paling luar kulit, iaitu epidermis. Walau bagaimanapun, jumlah melanin yang dihasilkan pada setiap orang adalah berbeza. Semakin banyak melanin dihasilkan, semakin gelap warna kulitnya.

6. Keupayaannya untuk menjana semula

Penjanaan semula atau pengelupasan sel kulit mati secara semula jadi berlaku setiap hari dan lapisan kulit akan diperbaharui setiap 28 hari. Sekiranya anda ingin membuang sel kulit mati sepenuhnya, anda boleh mengelupas kulit anda dengan kerap.

7. Rambut dan kuku adalah bahagian kulit

Rambut sebenarnya adalah bentuk kulit yang lain yang tumbuh di semua permukaan badan, kecuali bibir, tapak tangan, dan telapak kaki. Rambut halus di seluruh badan berfungsi untuk menghangatkan dan melindungi kulit.

Rambut di kepala berfungsi untuk menjaga tubuh tetap hangat dan berfungsi sebagai pelindung kepala. Sementara itu, rambut di telinga, hidung, dan sekitar mata berguna untuk melindungi tubuh dari debu dan zarah kecil, sementara kening dan bulu mata akan melindungi mata dari zarah dan cahaya berlebihan.

Selain itu, kuku juga merangkumi bentuk kulit yang lain. Kuku dengan tekstur keras akan melindungi permukaan badan yang sensitif, seperti hujung jari kaki dan tangan. Bukan hanya melindungi dari kecederaan, kuku juga dapat membantu jari mengambil benda kecil dengan lebih mudah.

Kulit sebagai organ terbesar tubuh manusia mesti sentiasa dijaga dan dijaga. Ini bertujuan untuk mengekalkan penampilan sambil mengoptimumkan fungsi kulit. Sekiranya anda mempunyai aduan atau mengalami gangguan kulit, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.