Kesihatan

Wanita hamil, berlebihan vitamin sebenarnya boleh membahayakan

Untuk memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil, pengambilan vitamin tambahan memang diperlukancelupmemerlukan. Namun, itu tidak bermakna wanita hamil boleh memakannya secara sembarangan, kamu tahu. Kberlebihan penggunaan vitamin, termasuk makanan tambahan, boleh membahayakan kesihatan wanita hamil dan janin.

Vitamin dan mineral diperlukan untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ini membuat beberapa wanita hamil secara keliru memahaminya sehingga mereka berpendapat bahawa mengambil makanan tambahan atau multivitamin adalah selamat, walaupun tanpa pengawasan doktor.

Sebenarnya, pengambilan vitamin atau makanan tambahan tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Daripada membawa manfaat, pengambilan vitamin tanpa dos yang tepat sebenarnya boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan bayi di dalam kandungan.

Potensi bahaya di BVitamin Tambahan

Potensi bahaya di sebalik kelebihan vitamin berbeza-beza. Berikut ini adalah penjelasan mengenai kelebihan vitamin dan risikonya:

1. Vitamin A

Makanan tambahan vitamin A penting untuk sistem imun dan kesihatan penglihatan. Walau bagaimanapun, pengambilan vitamin A yang berlebihan akan disimpan oleh tubuh di dalam hati.

Sekiranya ini berlaku, vitamin A yang memasuki tubuh sebenarnya boleh menjadi racun yang membahayakan kesihatan hati. Bukan hanya itu, pengambilan vitamin A yang berlebihan semasa mengandung dapat meningkatkan risiko melahirkan bayi dengan kecacatan.

2. Vitamin B6

Banyak manfaat kesihatan yang dapat diambil oleh wanita hamil dari vitamin B6, termasuk mengurangkan keluhan sakit pagi, menyokong perkembangan otak dan sistem saraf bayi sejak di dalam kandungan.

Namun, berbeza jika vitamin ini dikonsumsi secara berlebihan. Vitamin B6 yang berlebihan sebenarnya berisiko menyebabkan gangguan saraf pada wanita hamil.

3. Vitamin B9 (asid folik)

Asid folik memainkan peranan penting dalam melindungi bayi dari risiko kecacatan. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, asam folat dapat menutupi tanda-tanda kekurangan vitamin B12, jadi wanita hamil lebih berisiko mengalami gangguan saraf.

Di samping itu, asid folik yang berlebihan juga boleh mencetuskan autisme pada kanak-kanak walaupun ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Vitamin E

Vitamin E penting untuk sistem imun dan pembentukan gen. Walau bagaimanapun, kajian mendapati pengambilan vitamin E tidak memberi kesan positif kepada ibu dan janin. Sebenarnya, jika dikonsumsi secara berlebihan, wanita hamil berisiko mengalami sakit perut dan pecahnya selaput dini.

Nah, selain vitamin berlebihan, mineral berlebihan juga berbahaya, ibu hamil. Bahaya yang bersembunyi berdasarkan bahan mineral yang masuk ke dalam badan berlebihan termasuk:

Besi

Wanita hamil perlu mengambil purata 27 mg zat besi setiap hari. Namun, berhati-hatilah. Mengonsumsi terlalu banyak zat besi dapat membuat wanita hamil mengalami sembelit, mual, muntah, dan cirit-birit. Dalam kes yang sangat teruk, keadaan ini boleh membawa maut.

Kalsium

Tubuh hanya dapat menyerap maksimum 500 mg kalsium dalam satu masa. Ini menjadikan wanita hamil hanya perlu mengambil makanan tambahan kalsium dalam dos yang lebih kecil, beberapa kali sehari.

Sekiranya anda mempunyai pengambilan kalsium yang berlebihan, wanita hamil berisiko terkena batu ginjal. Penyerapan zat besi dan zink dari makanan yang dimakan juga dapat dihalangi, jika ibu hamil menerima pengambilan kalsium yang berlebihan.

Mengenali Gejala Lebihan Vitamin

Lebihan vitamin atau mineral dicirikan oleh beberapa gejala. Wanita hamil perlu berwaspada jika mengalami gejala berikut:

 • Sakit kepala
 • Bibir kering
 • Mual
 • Sakit perut
 • Hilang selera makan
 • Sembelit (sembelit) atau cirit-birit
 • Air kencing kelihatan keruh
 • Kerap membuang air kecil
 • Kelemahan dan sakit otot
 • Ruam merah dan gatal pada kulit
 • Kerengsaan mata
 • Keletihan
 • Denyutan jantung atau berdebar-debar yang tidak teratur.

Segera berjumpa doktor, sekiranya wanita hamil merasa mengalami gejala di atas, terutama setelah mengambil banyak suplemen vitamin. Semasa anda berjumpa doktor, ambil makanan tambahan yang anda ambil dan beritahu doktor berapa kali wanita hamil biasanya mengambil makanan tambahan ini setiap hari.

Risiko berlebihan vitamin dan mineral sebenarnya dapat dicegah. Caranya juga tidak sukar, iaitu mengambil vitamin pranatal mengikut apa yang ditetapkan oleh pakar sakit puan. Sekiranya anda ingin mengambil vitamin atau makanan tambahan lain, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda.

Wanita hamil juga perlu tahu bahawa pengambilan suplemen vitamin memang dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil, tetapi itu tidak bermakna mereka dapat menggantikan pemakanan daripada memakan makanan yang sihat semasa hamil. Wanita hamil masih digalakkan untuk makan buah, sayur, protein, dan makanan sihat yang lain.

Di samping itu, untuk menjaga kesihatan wanita hamil dan janinnya, wanita hamil mesti cukup berehat, bersenam secara teratur, dan mengawal tekanan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found