Kesihatan

6 Petua Untuk Menjaga Tubuh Anda Cergas Selepas Menjaga Badan Terlambat

Berjaga lambat sering dilakukan ketika kerja semakin banyak, menjelang peperiksaan, atau terlalu sibuk bermain permainan dan menonton filem. Sebenarnya, mungkin pada keesokan harinya anda masih perlu belajar atau bekerja. Nah, untuk kekal cergas setelah bangun lewat, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan.

Orang dewasa disarankan tidur pada waktu malam selama 8 jam agar badan dapat berfungsi dengan baik. Keperluan tidur ini biasanya berbeza untuk setiap individu, bergantung pada usia, aktiviti, dan keadaan perubatan.

Apabila bangun lewat, waktu tidur akan berkurang secara drastik dan mengantuk akan menyerang anda pada waktu pagi. Ini boleh mempengaruhi bagaimana tubuh anda berfungsi, terutama otak anda, menyukarkan anda untuk berkonsentrasi dan membuat keputusan.

Untuk menjaga kesihatan badan setelah bangun tidur, anda boleh menggunakan beberapa cara, mulai dari minum minuman berkafein hingga mandi air sejuk.

Petua untuk menjaga kesihatan badan setelah bangun lewat

Menurut penyelidikan, prestasi badan orang yang berjaga sepanjang malam hampir sama dengan orang yang mabuk dari minuman beralkohol.

Namun, jika anda terpaksa bangun lewat, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk tetap cergas pada waktu pagi:

1. Pengambilan minuman berkafein

Untuk mengatasi rasa mengantuk yang timbul akibat tidur lewat, anda boleh minum minuman berkafein, seperti kopi dan teh. Kandungan kafein diketahui dapat melawan zat-zat semula jadi tubuh yang mencetuskan rasa mengantuk dan menjadikan badan lebih cergas.

Namun, elakkan minum minuman kafein secara berlebihan dan sesuaikan dengan dos harian yang dapat diterima oleh badan. Had pengambilan kafein yang dianggap wajar adalah sekitar 400 miligram sehari, bersamaan dengan 4 cawan kopi yang diseduh.

Elakkan juga minum minuman bertenaga untuk menghilangkan rasa mengantuk, kerana kandungan kafein dalam minuman jenis ini pada amnya cukup tinggi. Apabila dikonsumsi secara berlebihan, minuman tenaga boleh membahayakan tubuh.

2. Luangkan masa untuk tidur siang

Luangkan masa untuk tidur siang selama 15-20 minit. Namun, cubalah untuk tidak tidur terlalu lama kerana ia akan membuat anda pening selepas itu.

Di samping itu, jangka waktu tidur yang mencukupi dapat memberikan pelbagai faedah kesihatan. Elakkan tidur setelah pukul 3 petang, kerana boleh mengganggu tidur anda pada waktu malam.

3. Lakukan senaman ringan

Semasa di pejabat, anda boleh melakukan senaman ringan seperti berjalan pantas, naik dan turun tangga, berlari di tempat, atau sedikit peregangan yang dapat membuat tubuh bergerak. Aktiviti ini dapat meningkatkan prestasi otak dan membuat anda terjaga.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan senaman aerobik selama 30-40 minit sebelum berangkat kerja untuk mendapatkan badan yang lebih sihat setelah bangun lewat.

4. Sesuaikan pencahayaan di bilik tidur

Apabila letih, sesetengah orang lebih suka mematikan lampu supaya mereka dapat berehat dengan baik. Kegelapan ini sebenarnya memberi isyarat kepada tubuh untuk melepaskan melatonin, hormon yang mencetuskan rasa mengantuk.

Namun, jika anda ingin berjaga selepas larut malam, cubalah selalu berada di bilik yang terang. Anda juga boleh berjemur sebentar di bawah sinar matahari untuk menghilangkan rasa mengantuk.

5. Mandi air sejuk

Udara yang hangat dapat membuat anda tidur lebih nyenyak, sehingga berisiko menyebabkan mengantuk. Oleh itu, mandi atau cuci muka dengan air sejuk dapat membantu anda mengatasi rasa mengantuk yang muncul setelah bangun lewat.

Suhu sejuk dapat merangsang aktiviti saraf di dalam badan, sehingga rasa mengantuk dapat dikurangkan.

6. Manfaatkan peranti elektronik

Peranti elektronik, termasuk komputer riba, tablet, telefon bimbit, atau TV, memancarkan cahaya biru (cahaya biru) yang boleh melambatkan pembebasan melatonin atau hormon penyebab tidur. Oleh itu, mainkan dengan alat elektronik anda agar badan sentiasa terjaga setelah bangun lewat.

Apabila aktiviti harian anda berakhir, segera gunakan waktu itu untuk tidur. Sekiranya pada hari berikutnya, anda boleh mematikan penggera dan kembali tidur sehingga anda bangun secara semula jadi. Ini dapat memulihkan keadaan badan anda seperti sebelumnya.

Namun, anda disarankan untuk tidak bangun terlalu lama, kerana boleh mengganggu irama sirkadian atau kitaran tidur semula jadi tubuh. Ini boleh mempengaruhi cara anda berfikir dan berkelakuan sepanjang hari.

Selain itu, sering tidur lewat atau tidak cukup tidur juga dapat menyebabkan sistem kekebalan tubuh yang lemah, munculnya tanda-tanda penuaan dini pada kulit, kelebihan berat badan, kemurungan, masalah kesuburan, dan rentan terhadap diabetes, penyakit jantung, darah tinggi tekanan, dan strok.

Kebiasaan untuk bangun lewat tidak baik untuk kesihatan. Namun, jika tidur lewat disebabkan oleh tidur dan insomnia dan mengganggu aktiviti harian, jangan ragu untuk berjumpa doktor sehingga tindakan dapat diambil untuk mengatasinya.