Kehidupan yang sihat

Manfaat Asid Hyaluronik untuk Kesihatan dan Kecantikan

Asid hyaluronik adalah bahan semula jadi dalam badan yang diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan dan kecantikan. Kini, asid hyaluronik banyak dihasilkan dalam bentuk sintetik dan sering digunakan sebagai terapi tambahan dalam penyakit tertentu atau sebagai makanan tambahan.

Asid hyaluronik dihasilkan secara semula jadi oleh badan. Tubuh manusia terdiri daripada berbilion sel. Kumpulan sel yang serupa dipanggil tisu. Di antara sel-sel dalam tisu ini, ada berbagai zat yang bertindak sebagai "lem" untuk menyatukannya, dan salah satunya adalah asam hyaluronik.

Sifat utama bahan ini adalah menjaga kandungan air, jadi berperanan menjaga kelembapan dan integriti tisu. Selain itu, asid hyaluronik juga berperanan dalam pertumbuhan semula sel dalam tisu. Oleh kerana ia terdapat secara semula jadi di dalam badan, asid hyaluronik sintetik selamat digunakan dan jarang memberi kesan sampingan.

Manfaat Asid Hyaluronik untuk Kesihatan

Asid hyaluronik sintetik mempunyai banyak manfaat kesihatan sehingga sering digunakan dalam perubatan dan terapi, termasuk untuk:

1. Melegakan sakit sendi

Secara semula jadi, asid hyaluronik banyak terdapat di kawasan sendi. Pada pesakit osteoartritisTulang di antara sendi digosok bersama dan menyebabkan kesakitan. Mengambil kapsul asid hyaluronik terbukti dapat mengurangkan geseran antara tulang, sehingga mengurangkan rasa sakit.

2. Mempercepat penyembuhan luka

Asid hyaluronik mempunyai peranan penting dalam penyembuhan luka. Bahan ini berperanan dalam pembentukan saluran darah di sekitar luka, sehingga proses penyembuhan menjadi lebih cepat. Selain itu, asid hyaluronik juga mempunyai sifat antibakteria yang dapat melindungi luka dari jangkitan.

3. Mengatasi mata kering

Mata kering disebabkan oleh pengeluaran air mata yang berkurang atau penyejatan air mata yang cepat. Sifat penahan air asid hyaluronik dapat menghilangkan keluhan yang disebabkan oleh mata kering. Dalam keadaan ini, asid hyaluronik digunakan dalam bentuk titisan mata.

4. Meringankan simptom asid perut

Dalam penyakit refluks asid (GERD), asid perut mengalir keluar dari perut dan masuk ke kerongkong. Kenaikan asid perut boleh mencederakan dinding tekak dan membuat tekak terasa sakit. Penggunaan asid hyaluronik dalam keadaan ini bertujuan untuk melindungi luka di tekak dan mempercepat proses pemulihan.

5. Mengatasi jangkitan pundi kencing

Sekiranya terdapat jangkitan pada pundi kencing, tisu di kawasan itu akan rosak akibat keradangan. Akibatnya, akan ada kesakitan. Asid hyaluronik dapat menghilangkan rasa sakit ini kerana mempunyai keupayaan untuk melapisi dan memperbaiki tisu yang rosak.

Walau bagaimanapun, proses terapi ini agak tidak selesa, kerana asid hyaluronik mesti dimasukkan terus melalui saluran kencing ke dalam pundi kencing.

Kebaikan Asid Hyaluronik untuk Kecantikan

Dalam bidang kecantikan, asid hyaluronik juga biasa digunakan kerana mempunyai pelbagai khasiat. Banyak produk kecantikan, seperti pelembap dan serum wajah, menggunakan bahan ini sebagai bahan untuk melembapkan dan menjadikan kulit kelihatan lebih kenyal. Bahan ini juga banyak digunakan sebagai bahan suntikan pengisi, sebagai contoh pengisi hidung.

Asid hyaluronik juga sering digunakan dalam rawatan kecantikan di pakar dermatologi. Contohnya, untuk menghilangkan kedutan di wajah, angkat wajah yang mulai jatuh, juga menyamar dan menghilangkan bekas jerawat.

Bukan hanya untuk rawatan kecantikan, asid hyaluronik juga banyak digunakan dalam perubatan. Walaupun begitu, asid hyaluronik bukanlah rawatan utama, tetapi hanya terapi tambahan. Selain itu, penggunaan asid hyaluronik juga tidak digalakkan dalam beberapa keadaan, seperti barah.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan yang boleh dirawat dengan asid hyaluronik, pertama-tama berjumpa dengan doktor anda mengenai sama ada menggunakan ubat atau terapi dengan bahan ini atau tidak, bersama dengan faedah dan risiko.