Kesihatan

Alzheimer pada Usia Muda Mungkin Terjadi, Perhatikan Tanda

Walaupun lebih sering dialami oleh orang tua, yang menyangka Alzheimer juga dapat terjadi pada usia muda. Kemunculan Alzheimer pada usia muda tidak boleh diremehkan kerana dapat memperburuk kualiti hidup penderita, baik dalam hubungan sosial dan kerja.

Alzheimer adalah gangguan otak progresif yang menyebabkan kehilangan ingatan, kemahiran berfikir, dan perubahan tingkah laku. Alzheimer biasanya lebih biasa pada orang yang berumur 65 tahun ke atas. Walau bagaimanapun, Alzheimer juga boleh berlaku pada orang berusia 40-60 tahun, ada juga yang berumur 30 tahun.

Punca dan Faktor Risiko Alzheimer pada Usia Muda

Penyebab sebenar Alzheimer pada usia muda tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar perubatan mengesyaki keadaan ini disebabkan oleh penumpukan protein yang disebut amiloid di otak. Keadaan ini boleh mempengaruhi cara berfikir dan seterusnya membawa kepada Alzheimer.

Beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko menghidap Alzheimer pada usia muda adalah:

1. Genetik

Orang yang menghidap Alzheimer pada usia muda biasanya juga mempunyai ibu bapa dengan Alzheimer. Ini kerana mutasi genetik dari ibu bapa dengan Alzheimer dapat diturunkan kepada keturunan mereka.

2. Sindrom Down

Orang yang menderita sindrom down (trisomi 21) juga berisiko menghidap Alzheimer pada usia muda. Ini berkaitan dengan gen pada kromosom 21 yang juga terlibat dalam pengeluaran protein beta amiloid di otak.

3. Kerosakan kognitif ringan

Kerosakan kognitif ringan adalah penurunan daya ingatan dan kemampuan berfikir jika dibandingkan dengan kemampuan kognitif rakan sebayanya. Walau bagaimanapun, gangguan ini tidak akan mengganggu fungsi seseorang dalam kehidupan sosial atau pekerjaan.

Orang yang menderita gangguan kognitif ringan akan mempunyai risiko tinggi menghidap Alzheimer yang menyebabkan demensia.

4. Gaya Hidup

Gaya hidup dan keadaan yang berisiko tinggi menyebabkan penyakit jantung, seperti kegemukan, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan diabetes tipe 2 yang tidak terkawal, telah terbukti menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk menghidap Alzheimer. Oleh itu, mengubah gaya hidup, misalnya dengan makan makanan yang sihat dan bersenam secara teratur, juga dapat mengurangkan risiko terkena Alzheimer.

Menyedari Tanda-tanda Alzheimer di Usia Muda

Lalu, bagaimana anda tahu anda menghidap penyakit Alzheimer lebih awal? Gejala awal yang biasanya muncul adalah kekeliruan dan penurunan kemampuan mengingat.

Berikut adalah beberapa tanda Alzheimer pada usia muda:

1. Kehilangan ingatan

Orang dengan Alzheimer peringkat awal akan lebih kerap lupa. Kemungkinan dia tidak dapat mengingati jadual atau tarikh penting yang tidak pernah kamu lupakan. Kehilangan ingatan ini akan mengganggu aktiviti harian.

2. Sukar untuk mencari perkataan yang tepat

Tanda-tanda Alzheimer pada usia muda juga dapat dilihat dari cara seseorang bercakap. Orang yang menghidap Alzheimer menghadapi kesukaran untuk mencari perkataan yang tepat ketika bercakap dengan normal.

3. Sukar mengingat masa dan tempat, dan sukar membuat keputusan

Orang yang menghidap Alzheimer pada usia muda juga mungkin sukar mengingat tempat. Dia akan keliru dan merasa tidak memahami sebab berada di tempat itu.

4. Kesukaran melakukan kerja atau tugas rutin

Orang yang menghidap Alzheimer juga sukar untuk melakukan aktiviti harian mereka. Contohnya, dia akan sukar menggunakan kereta, sedangkan sebelumnya dia menggunakan kereta setiap hari.

5. Mengalami perubahan mood

Perubahan mood yang terjadi pada penderita Alzheimer muda dapat meliputi ketakutan, kegelisahan, kekeliruan, dan bahkan kemurungan. Perubahan mood ini boleh melampau dan boleh mengubah tingkah laku seseorang.

Berurusan dengan Alzheimer yang Muncul di Usia Muda

Mengalami Alzheimer pada usia muda boleh mencabar, terutama jika penghidapnya masih berumur produktif. Sekiranya anda mengalami simptom Alzheimer pada usia muda, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan, seperti:

  • donepezil
  • Rivastigmine
  • Galantamin
  • Memantin

Matlamat rawatan ini adalah untuk membantu anda mengekalkan fungsi mental, mengawal tingkah laku, dan memperlambat perkembangan penyakit Alzheimer.

Setelah menjalani rawatan, ada beberapa perkara penting yang perlu anda lakukan untuk mengatasi Alzheimer pada usia muda, termasuk:

  • Ketahui mengenai kemungkinan berpindah ke posisi pekerjaan yang lebih sesuai dengan had anda.
  • Pertimbangkan untuk mengurangkan beban kerja anda atau mengurangkan waktu kerja anda sekiranya anda merasa pekerjaan itu sudah terlalu berat.
  • Bercakap mengenai keadaan anda dengan pasangan anda. Jangan ragu untuk meminta pertolongan sekiranya diperlukan.
  • Terus melakukan pelbagai aktiviti dengan pasangan anda, sesuai dengan kemampuan anda. Cari dan nikmati aktiviti baru dengan pasangan anda agar anda sentiasa bertenaga.
  • Bercakap mengenai keadaan Alzheimer kepada anak anda agar dia memahami keadaan ibu bapanya.
  • Terus melakukan aktiviti bersama anak dan keluarga.

Walaupun Alzheimer tidak dapat dicegah sepenuhnya, setidaknya ada beberapa langkah yang dapat mengurangi risiko Alzheimer pada usia muda, seperti olahraga teratur, makan makanan yang sihat, menguruskan tekanan darah tinggi, diabetes dan kolesterol tinggi dengan baik, dan berhenti merokok.

Alzheimer pada usia muda mungkin. Sekiranya anda mula mengalami tanda-tanda penyakit ini, segera berjumpa doktor untuk mengesahkan keadaan anda. Sekiranya dirawat dengan cepat, Alzheimer dapat dicegah berkembang lebih jauh.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found