Kesihatan

Hormati Kesihatan Pergigian dan Mulut sebagai Menghormati Diri Anda

Kesihatan gigi dan mulut berkait rapat dengan kesihatan badan. Ramai orang berpendapat bahawa menggosok gigi sudah cukup. Namun, rutin menggosok gigi, membersihkan rongga mulut menggunakan ubat kumur, dan menggunakan benang gigi tidak cukup untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut.

Gigi dan mulut yang bermasalah boleh membawa maut kepada kesihatan keseluruhan badan. Jangkitan pada gigi atau gusi boleh merebak ke tisu badan yang lain. Penyakit yang disebabkan bukan sahaja berkaitan dengan kesihatan gigi dan mulut, tetapi juga kesihatan organ lain.

Untuk memastikan gigi dan mulut anda tetap sihat, anda perlu mengamalkan gaya hidup sihat yang berkaitan dengan diet, dan disarankan agar anda berjumpa doktor gigi dengan kerap.

Mulut, Permulaan Kesihatan Seluruh Badan

Mulut adalah pintu masuk ke bahagian dalam badan. Oleh itu, kesihatan gigi dan mulut boleh mempengaruhi kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Di semua bahagian tubuh manusia terdapat banyak bakteria yang kebanyakannya tidak berbahaya, begitu juga di mulut. Mulut dan gigi yang sihat dapat membantu mencegah bakteria tumbuh dan mengurangkan risiko pembentukan plak dan tartar. Menyikat gigi dan menggosok gigi secara berkala sangat menyokong penciptaan keadaan mulut yang sihat.

Keadaan mulut dan gigi yang tidak dijaga memberi kebebasan bakteria di mulut untuk membiak, sehingga memungkinkan terjadinya penyakit gusi dan kerosakan gigi. Di samping itu, kesan sampingan ubat-ubatan, seperti antihistamin, penghilang rasa sakit, dan dekongestan, dapat menyebabkan pengeluaran air liur berkurang, yang juga menyumbang pada percambahan bakteria. Air liur berguna untuk mencegah masuknya kuman yang berisiko menyebabkan penyakit, ia juga berperanan menyapu serpihan makanan di mulut dan meneutralkan asid yang dihasilkan oleh bakteria. Sekiranya kebersihan dan kesihatan tidak dijaga, mulut menjadi pintu masuk masuknya pelbagai kuman.

Tabiat yang harus dilakukan untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut

Selain menggosok gigi, berkumur dengan ubat kumur, dan menggosok gigi, ada langkah pencegahan penting lain yang mesti diperhatikan.

 • Periksa dengan doktor gigi secara berkala

  Pastikan gigi anda diperiksa oleh doktor gigi setiap enam bulan. Walaupun anda tidak mempunyai keluhan mengenai kesihatan pergigian dan mulut anda, terdapat banyak kelebihan untuk melakukan pemeriksaan gigi secara berkala. Sekiranya terdapat kelainan pada gusi, kerosakan gigi, atau penyakit yang lebih serius, doktor dapat mengesannya lebih awal. Selain lebih mudah dirawat, biasanya biaya perawatan untuk penyakit yang masih di tahap awal akan lebih murah jika dibandingkan dengan biaya perawatan untuk keadaan yang sudah parah.

 • Sentiasa gunakan berus gigi yang betul

  Anda juga harus memperhatikan cara menggosok gigi. Pegang berus gigi pada sudut 45 darjah ke arah gusi. Gosok gigi dengan gerakan bulat pendek, tidak terlalu keras. Tidak perlu berlebihan ketika menggosok gigi, cukup lakukan 10-15 sikat setiap gigi. Masa memberus yang disyorkan adalah 2 minit.

 • Hati-hati dengan makanan yang mengandungi gula

  Hadkan pengambilan gula kerana ini adalah sumber tenaga untuk bakteria, penyebab pembentukan plak yang boleh merosakkan enamel gigi dan gusi, serta bahan untuk membentuk keasidan di mulut. Semua ini boleh menyebabkan kerosakan gigi.

 • Berhenti merokok

  Merokok juga berperanan dalam pembentukan plak pada gigi. Merokok menjadikan mulut sebagai tempat pembiakan bakteria yang sangat baik. Dua bahan dalam rokok, seperti nikotin dan tar, berpotensi untuk memakan gusi dan menjadikan gigi berwarna kuning dan hitam. Kelemahan lain jika anda merokok adalah risiko penurunan kualiti tulang yang menyokong gigi, sehingga gigi lebih mudah jatuh. Merokok juga meningkatkan risiko terkena barah mulut, kerana kesan pelbagai bahan kimia dalam rokok.

 • Elakkan soda

  Asid fosforik dan asid sitrik adalah dua jenis asid yang digunakan untuk menambahkan rasa pada soda. Kedua-dua bahan ini boleh mengancam kesihatan gigi kerana khasiatnya yang boleh memakannya di permukaan gigi. Selain itu, minuman ringan juga biasanya mengandungi banyak gula.

 • Berlatih menggunakan benang gigi

  Sebaiknya gunakan benang gigi secara berkala untuk membantu menghilangkan plak dan menjaga kesihatan gigi. Seperti berus gigi, penggunaan benang gigi mesti dilakukan dengan cara yang betul. Caranya adalah dengan mencuba membungkus satu hujung utas pada jari telunjuk tangan kanan dan juga membungkus hujung yang lain pada jari telunjuk tangan kiri. Picit kedua hujung utas dengan jari telunjuk dan ibu jari anda. Pastikan benang tetap tegang dan mulailah membersihkan antara gigi anda satu persatu.

Untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut dengan berkesan, anda juga boleh menggunakan ubat kumur atau ubat kumur. Memelihara gigi dan mulut yang sihat sebenarnya tidak sukar kerana anda boleh melakukannya sendiri di rumah. Perkara yang paling penting adalah tetap konsisten dan menjadikannya sebahagian daripada rutin anda.