Kehidupan yang sihat

Ketahui fungsi kelenjar Montgomery dan bagaimana merawatnya

Kelenjar Montgomery adalah kelenjar kecil yang mengelilingi puting dan areola payudara. Kelenjar Montgomery muncul sebagai titik kecil dan biasanya lebih jelas pada wanita hamil. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai apa kelenjar Montgomery dan apa fungsinya, terutamanya semasa menyusui.

Jumlah kelenjar Montgomery pada payudara setiap wanita pada amnya berbeza. Setiap sisi payudara mempunyai rata-rata sekitar 10-15 kelenjar Montgomery. Kelenjar ini biasanya akan muncul sebagai benjolan atau titik kecil di sekitar puting atau areola payudara.

Semasa mengandung, kelenjar Montgomery dapat membesar dan menjadi lebih kelihatan. Ini dipengaruhi oleh hormon kehamilan yang membuat payudara wanita berubah semasa kehamilan dan menyusui kemudian.

Beberapa Fungsi Kelenjar Montgomery

Kelenjar Montgomery adalah gabungan kelenjar susu dan minyak pada payudara. Kelenjar Montgomery mempunyai beberapa fungsi, iaitu:

Melincirkan puting dan areola

Kelenjar Montgomery menghasilkan minyak semula jadi untuk melembabkan, melembapkan, dan membersihkan kawasan puting dan areola. Minyak ini juga mempunyai sifat antibakteria yang dapat mencegah pertumbuhan kuman penyebab jangkitan di sekitar puting dan areola.

Menyokong kelancaran proses penyusuan

Kelenjar Montgomery dapat menghasilkan aroma yang dapat dikesan oleh deria bau bayi. Dengan aromanya, proses melekatkan mulut bayi ke puting ibu ketika menyusu menjadi lebih lancar.

Aroma inilah yang mendorong bayi untuk mencari kedudukan puting ibu sehingga dia dapat menyusui sebaik sahaja dilahirkan atau semasa Permulaan Penyusuan Awal (IMD).

Cara Menjaga Kesihatan dan Fungsi Kelenjar Montgomery

Kelenjar Montgomery kadang-kadang boleh tersumbat, membengkak, dan meradang atau dijangkiti, terutama semasa menyusu. Ini boleh menyebabkan pembengkakan pada payudara dan menjadikan kawasan puting dan areola menyakitkan.

Untuk mengelakkan ini berlaku, anda perlu merawat kelenjar Montgomery dengan cara berikut:

1. Bersihkan kelenjar Montgomery dengan betul

Agar fungsinya tidak terganggu, anda perlu membersihkan kelenjar Montgomery secara teratur. Caranya ialah membersihkan payudara, puting, dan areola secara berkala dengan air suam dan sabun berasaskan bahan kimia ringan.

Semasa membersihkan payudara, elakkan menggunakan sabun yang terbuat dari bahan kimia yang keras, seperti sabun antibakteria atau sabun yang mengandungi minyak wangi, kerana boleh merengsakan kulit payudara dan kelenjar Montgomery.

Menggunakan sabun yang menjengkelkan juga dapat menghilangkan minyak semula jadi dan mengeringkan kawasan puting yang sensitif. Walaupun benjolan pada kelenjar kelihatan seperti jerawat, mereka biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jangan sesekali memerah benjolan.

2. Gunakan produk penjagaan payudara yang betul

Apabila puting dan areola sakit, kering, retak, atau sakit, anda boleh menggunakan krim atau losyen khusus untuk payudara untuk merawat keadaannya. Namun, perhatikan isi atau ramuan produk yang ingin anda gunakan.

Anda harus menggunakan produk yang terbuat dari lanolin kerana cenderung lebih selamat untuk payudara dan kelenjar Montgomery. Elakkan menggunakan krim atau losyen yang mengandungi petroleum, minyak mineral, atau alkohol, kerana ini boleh menyebabkan kelenjar Montgomery tersumbat dan jengkel.

Sekiranya anda menyusu, elakkan juga krim atau losyen yang mengandungi vitamin E kerana berpotensi menyebabkan kesan sampingan pada bayi.

3. Pakai coli yang selesa dan dapat menyerap peluh

Untuk memastikan kelenjar Montgomery berfungsi dengan lancar, anda juga boleh menggunakan coli yang selesa yang dapat menyerap peluh. Ini untuk mengelakkan payudara berpeluh banyak dan menyumbat kelenjar Montgomery.

Semasa menyusu, anda boleh menggunakan bra khas untuk ibu menyusu atau bra yang boleh menyerap peluh dan susu.

4. Sapukan susu ibu

Susu ibu bukan sahaja baik untuk bayi, tetapi juga kesihatan payudara anda. Setelah selesai memberi makan, anda dapat mengeluarkan beberapa tetes susu ibu dan menggosoknya ke sekitar puting dan areola untuk melembapkan kawasan tersebut. Susu ibu juga dapat menjaga kebersihan kawasan di sekitar kelenjar Montgomery dan mencegah kerengsaan dan jangkitan.

Apabila penyusuan susu ibu selesai, kelenjar Montgomery pada umumnya akan menyusut ke ukuran asalnya atau sebelum kehamilan. Walau bagaimanapun, kelenjar Montgomery kadang-kadang akan membesar semula sebelum haid anda.

Dengan penjagaan dan penyusuan payudara yang betul, fungsi dan kesihatan kelenjar Montgomery dapat dijaga. Di samping itu, beberapa langkah di atas juga dapat dilakukan untuk merawat puting yang retak atau retak ketika menyusui.

Namun, jika areola atau puting kelihatan sangat bengkak dengan nyeri payudara, nanah atau darah keluar dari puting, atau jika anda demam, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.