Keluarga

Ibu, Kenali Penyakit Hirschsprung pada Bayi dan Penanganannya

Penyakit Hirschsprung adalah penyakit kongenital yang gejalanya telah dilihat sejak bayi baru lahir. Walaupun penyakit ini jarang berlaku, anda masih harus menyedarinya. Salah satu gejala penyakit Hirschsprung pada bayi adalah sukar membuang air besar (BAB).

Penyakit Hirschsprung disebabkan oleh gangguan saraf yang mengawal usus besar bayi. Keadaan ini menyebabkan usus besar tidak dapat mendorong najis atau najis dengan betul, sehingga najis terperangkap dan terkumpul di usus bayi. Akibatnya, bayi menjadi sukar untuk membuang air besar.

Faktor Risiko dan Gejala Penyakit Hirschsprung pada Bayi

Dalam keadaan normal, sel-sel saraf harus terbentuk di seluruh usus, termasuk usus besar. Proses pembentukan ini sebenarnya berlaku semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, pada bayi dengan penyakit Hirschsprung, sel-sel saraf ini tidak terbentuk sepenuhnya.

Sebenarnya, sel-sel saraf ini mempunyai peranan penting dalam memeras dan mendorong najis keluar dari saluran pencernaan. Ketidaksempurnaan dalam bentuk saraf ini akhirnya menyebabkan penyumbatan dan menyebabkan najis atau kotoran bayi tidak dapat melewati dubur.

Sebenarnya, penyebab sebenar penyakit Hirschsprung pada bayi tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, keadaan ini diketahui berlaku kerana gangguan genetik.

Terdapat beberapa faktor yang dianggap menjadikan bayi lebih berisiko dilahirkan dengan penyakit Hirschsprung, termasuk:

  • Mempunyai ahli keluarga kandung yang menderita penyakit Hirschsprung
  • Jantina lelaki
  • Menderita penyakit kongenital lain, seperti Sindrom Down

Bayi dengan penyakit Hirschsprung mungkin mengalami beberapa tanda dan gejala berikut:

  • Tiada pergerakan usus selama 48 jam selepas kelahiran
  • Perut kembung atau kembung
  • Cerewet
  • Najis berdarah
  • Muntah atau pelepasan hijau atau coklat

Walaupun secara amnya gejala di atas dapat dijumpai pada bayi baru lahir, kadang-kadang gejala penyakit Hirschsprung mungkin timbul ketika anak itu lebih tua.

Gejala penyakit Hirschsprung pada kanak-kanak sedikit berbeza dengan yang dialami oleh bayi, termasuk perut buncit, sakit perut yang kerap atau sembelit yang berterusan, kehilangan selera makan, pergerakan usus berdarah, dan tidak bertambah berat badan atau mengalami gangguan pertumbuhan dan perkembangan.

Mengendalikan Penyakit Hirschsprung pada Bayi

Penyakit Hirschsprung adalah penyakit yang memerlukan rawatan perubatan segera. Rawatan akan bergantung pada usia bayi dan seberapa parah gejalanya. Secara amnya, doktor akan melakukan pembedahan untuk merawat penyakit Hirschsprung.

Operasi ini bertujuan untuk membuang bahagian usus yang tidak normal, kemudian menggantinya dengan bahagian usus yang sihat, sehingga usus besar dapat berfungsi normal seperti biasa.

Setelah operasi selesai, bayi atau kanak-kanak mungkin cerewet dan merasa sakit semasa buang air besar. Selain itu, mereka mungkin mengalami sembelit.

Bayi yang baru saja menjalani pembedahan usus untuk penyakit Hirschsprung akan memerlukan pemakanan melalui susu ibu atau formula. Penyediaan pengambilan ini bertujuan untuk menjadikan najis bayi lebih lembut dan mencegah dehidrasi.

Bagi anak yang lebih tua, makanan berserat tinggi dapat diberikan setelah dia menjalani pembedahan. Di samping itu, kanak-kanak juga harus memastikan pengambilan air yang mencukupi.

Setelah memahami maklumat di atas, sekarang anda mengetahui bahawa penyakit Hirschsprung pada bayi bukanlah suatu keadaan yang boleh dipandang ringan. Sekiranya bayi anda mempunyai simptom penyakit ini, segera bawa dia ke doktor, okey?

Di samping itu, kerana penyakit Hirschsprung adalah genetik, jika anda atau ayah anda mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit yang jarang berlaku ini, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda ketika merancang kehamilan. Tujuannya adalah untuk menentukan risiko penyakit Hirschsprung diturunkan kepada bayi dan memerhatikannya.