Kehidupan yang sihat

Air mani berair tidak bermaksud mandul

Pada asasnya,keadaan air mani berair masih dipertimbangkan normal selagi tidak ada aduan atau gejala lain yang menunjukkan kehadiran penyakit. Keadaan air mani juga berair tidak segera dibuat gejala kemandulan atau kesukaran mempunyai anak. Namun, jika anda ingin memastikannya, disarankan untuk melakukan ujian sperma.

Cecair mani atau air mani juga dikenali sebagai air mani. Cairan ini umumnya berwarna putih atau kelabu, dan dikeluarkan melalui uretra atau tiub di dalam zakar ketika ejakulasi. Apabila dikeluarkan, air mani mengandungi berjuta-juta sperma per mililiter.

Keadaan Umum Air mani

Sebelum menganggap air mani berair tidak baik untuk kesuburan lelaki, anda harus mengetahui keadaan umum air mani terlebih dahulu.

Pada masa ejakulasi, lelaki melepaskan 2-6 ml atau kira-kira 0,5-1 sudu air mani. Kurang dari itu, air mani mungkin tidak mengandung cukup sperma untuk menyuburkan telur wanita, sementara jika lebih dari itu, kepekatan sperma dicairkan atau air mani berair.

Kepekatan sperma atau ketumpatan sperma juga mempunyai dos yang normal. Sperma dikatakan normal jika setiap mililiter air mani atau air mani mengandungi sekurang-kurangnya lima belas juta sperma.

Selain bentuk dan ukurannya, pergerakan sperma juga memiliki standar normal. Sekurang-kurangnya 32 peratus sperma mesti bergerak maju dalam garis lurus ke arah telur wanita, satu jam selepas ejakulasi.

Sepertiga pasangan yang tidak dapat mempunyai anak, mempunyai kaitan dengan keadaan sperma yang dihasilkan. Bukan sahaja konsistensi air mani berair atau tebal, tetapi ada beberapa keadaan perubatan yang akan diperiksa mengenai keadaan sperma. Keadaan ini meliputi pemeriksaan jumlah air mani, jumlah sperma, pergerakan sperma, jumlah sel darah putih, tahap fruktosa, dan morfologi sperma (peratusan jumlah sperma yang bentuknya normal).

Petua Meningkatkan Kelantangan Sperma

Anda dapat meningkatkan jumlah sperma sebagai sebahagian daripada usaha anda untuk hamil lebih cepat. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kaedah ini sangat membantu. Mari fahami bagaimana meningkatkan jumlah sperma di bawah.

Tingkatkan diet

Tabiat dan pilihan makanan yang sihat adalah syarat utama untuk kesihatan jangka panjang. Ternyata manfaatnya juga dapat dikaitkan dengan kuantiti sperma. Tingkatkan kuantiti sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan antioksidan ke dalam makanan anda.

Mengubah gaya hidup

Terdapat pelbagai faktor dalaman dan luaran yang dapat mempengaruhi keadaan dan jumlah sperma, termasuk:

  • Jauhi gaya hidup yang dapat menurunkan sistem ketahanan badan, seperti merokok. Tabiat buruk ini terbukti dapat mengurangkan jumlah sperma.
  • Jangan memakai seluar dalam yang ketat sehingga suhu di sekitar organ intim tidak panas.
  • Elakkan tekanan berlebihan kerana boleh mengganggu hormon yang diperlukan untuk menghasilkan sperma.
  • Kekalkan berat badan yang ideal agar keseimbangan hormon terjaga.

Tanya diri anda tentang kualiti kesuburan kerana keadaan air mani berair tidak akan berakhir. Lebih baik segera memeriksa diri anda ke klinik untuk mendapatkan pengesahan daripada doktor. Sementara itu, anda dapat fokus pada peningkatan jumlah sperma seperti yang dijelaskan di atas.