Kehidupan yang sihat

Khasiat Beras Lekit Hitam untuk Kesihatan

Nasi melekit hitam adalah bahan makanan yang sering diproses sebagai bubur, kek, dan puding. Di sebalik rasa yang sah, beras lengket hitam ternyata mempunyai banyak manfaat kesihatan, dari menjaga kesihatan pencernaan hingga mencegah penyakit jantung dan antikanker.

Nasi pulut berwarna hitam apabila tidak dimasak. Selepas memasak, warnanya menjadi keunguan. Warna hitam beras ketan hitam adalah tanda bahawa makanan ini mengandungi antosianin dengan banyaknya. Anthocyanin adalah pigmen antioksidan, yang juga terdapat pada terung dan blueberry.

Nasi melekit hitam juga mengandungi zat besi, protein, karbohidrat, serat, vitamin E, dan mineral seperti kalium, natrium (natrium), magnesium, dan zink. Dari banyak nutrien dan vitamin di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa manfaat beras melekit hitam juga tidak kurang hebatnya.

Khasiat Beras Lekit Hitam untuk Kesihatan

Pelbagai manfaat beras melekit hitam untuk kesihatan, termasuk:

 • Sokongandaya tahan badan

  Keupayaan beras melekit hitam mungkin berkaitan dengan vitamin E yang tinggi di dalamnya. Selain memperkuat sistem kekebalan tubuh, vitamin E juga melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

  Ini juga mungkin berkaitan dengan kandungan antosianin yang tinggi dalam beras melekit hitam. Sebenarnya, kandungan antosianin, yang merupakan antioksidan, lebih tinggi beras melekit hitam daripada blueberry.

 • Melawan barah dan penyakit jantung

  Selain itu, antioksidan juga mempunyai sifat anti-radang dan antikanker. Anthocyanin sebagai antioksidan diketahui dapat mengurangkan risiko kegemukan, diabetes, dan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, penemuan sifat antikanker bahan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

 • Menjaga kesihatan pencernaan

  Beras pulut hitam dimasukkan ke dalam gandum utuh, sehingga kandungan seratnya cukup tinggi. Serat sangat penting dalam menjaga kesihatan usus. Selain itu, serat juga dapat membantu menurunkan berat badan, tekanan darah, dan kolesterol.Menurut penelitian, beras pulut hitam juga mempunyai kesan probiotik yang baik untuk kesihatan saluran pencernaan.

 • Mencegah anemia

  Oleh itu, pengambilan beras ketan hitam diyakini dapat mengurangkan risiko terkena anemia kerana kekurangan zat besi. Walau bagaimanapun, ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

 • Membentuk sel dan tisu

  Nasi melekit hitam juga kaya dengan protein, jadi boleh menjadi sumber protein sayur alternatif. Protein penting dalam membentuk sel dan membina pelbagai tisu badan, termasuk kulit dan tisu tulang.

 • Pewarna makanan semula jadi

  Ternyata, pigmen warna pada beras ketan hitam dapat digunakan sebagai pewarna semula jadi dalam pemprosesan makanan, mulai dari merah jambu hingga hitam. Menggunakan pewarna makanan dari beras ketan hitam akan lebih baik untuk kesihatan kerana ia adalah bahan semula jadi, daripada menggunakan pewarna tiruan.

  Beberapa kajian mengatakan bahawa memakan makanan atau minuman dengan pewarna tiruan berpotensi menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti peningkatan risiko barah, hiperaktif pada anak-anak, dan alergi.

Sebilangan faedah beras ketan hitam di atas masih hanya bersifat teori dan masih perlu dibuktikan melalui penyelidikan klinikal selanjutnya. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya memasukkan beras ketan hitam dalam diet harian, memandangkan ia mengandungi pelbagai nutrien penting.