Keluarga

Adakah si kecil anda sering menangis atau menjerit ketika tidur? Atasi dengan cara ini

Adakah si kecil anda sering menangis atau menjerit ketika tidur? Mungkin dia mengalami keganasan malam. Keadaan ini tidak perlu Ibu dan Ayah terlalu risau, kerana keganasan malam tidak berbahaya dan dapat dikendalikan dengan cara yang sesuai.

Keganasan malam adalah salah satu gangguan tidur yang secara amnya menyerang kanak-kanak berumur 3-12 tahun. Keganasan malam berbeza dengan mimpi buruk kerana ketika dialaminya, si kecil anda tidak akan mengingati mimpi yang dialaminya.

Sebab Berlaku Keganasan Malam pada Kanak-kanak

Keganasan malam biasanya berlaku 2-3 jam selepas anak mula tidur. Semasa tidur dan mengalami keganasan malam, anak biasanya akan bernafas dengan cepat, menangis, menjerit, mengigau, kelihatan marah, atau takut.

Selain itu, si kecil anda secara tidak sedar dapat menendang barang-barang di sekelilingnya atau berjalan dari tempat tidurnya. Ini boleh membahayakan.

Keganasan malam biasanya berlangsung sekitar 10-30 minit. Selepas itu, anak akan kembali tenang dan tertidur seperti biasa. Apabila anda bangun pada waktu pagi, si kecil anda tidak akan mengingati apa yang berlaku semalam. Inilah yang membuat perbezaan keganasan malam dengan mimpi buruk.

Sebab keganasan malam Terdapat pelbagai, salah satunya disebabkan oleh rangsangan berlebihan sistem saraf pusat semasa tidur. Di samping itu, faktor yang juga boleh mencetuskan keganasan malam keletihan, tekanan, demam, gangguan tidur yang dialami, seperti apnea tidur, terhadap pengaruh ubat-ubatan tertentu yang dimakan oleh kanak-kanak.

Secara amnya keganasan malam akan hilang dengan sendirinya semasa anak membesar, bersama dengan sistem saraf yang lebih matang.

Walau bagaimanapun, sekiranya keganasan malam Sekiranya ia terus berlaku atau bertambah buruk untuk mengganggu tidur harian, ia tidak boleh dibiarkan tanpa pengawasan.

Cara mengatasi Keganasan Malam pada Kanak-kanak

Untuk menghadapi keganasan malam dialami oleh anak-anak, ibu bapa harus tetap tenang dan tidak panik. Ibu dan Ayah dapat menolong anak kecil anda mengatasi keganasan malam oleh:

1. Jangan bangunkan si kecil dari tidur

Jangan bangunkan si kecil ketika dia mengalami keganasan malam, terutamanya secara tiba-tiba. masalahnya, ini sebenarnya boleh membuatnya lebih marah. Sebagai gantinya, Ibu dan Ayah boleh mencuba cara yang lebih lembut dengan memeluk atau memberi sentuhan lembut, sehingga dia dapat menenangkan diri.

2. Awasi

Keganasan malam kemungkinan menyebabkan anak jatuh dari katil atau bangun dari tempat tidur dan mengambil barang-barang yang ada di sekelilingnya. Oleh itu, semasa anak kecil anda mengalami keganasan malam, Ibu dan Ayah perlu berjaga-jaga atau mengawasinya sehingga dia benar-benar kembali tidur dengan tenang.

Pastikan juga untuk tidak meletakkan barang-barang berbahaya di sekitar katil si kecil.

3. Ambil ubat

Dalam beberapa keadaan yang teruk, keganasan malam mungkin perlu dirawat dengan ubat. Namun, sebelum memberi ubat kepada anak kecil anda, anda mesti berjumpa dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu.

Untuk membantu mengurangkan risiko keganasan malam, pastikan anak mendapat rehat yang cukup. Kemudian, bantu anak mengatasi tekanan yang dialaminya dan ciptakan suasana bilik yang selesa, agar tidurnya lebih berkualiti.

Ibu dan Ayah juga dapat membuat rakaman tidur Si Kecil. Catatan ini mengandungi jam tidur dan waktu bangun tidur, aktiviti yang dilakukan sebelum tidur, gangguan tidur yang dialami, jangka waktu tidur, dan bagaimana perasaannya ketika bangun tidur. Catatan ini dapat membantu ibu bapa mengenal pasti pencetus keganasan malam pada kanak-kanak.

Walaupun kelihatan membimbangkan, Ibu dan Ayah tidak panik mengenainya keganasan malam pada si Kecil. Mengambil langkah mengatasi dan mencegah keganasan malam pada.

Sekiranya keadaan ini menjadi semakin mengganggu atau berterusan, anda harus berjumpa doktor atau memanfaatkan perkhidmatan perundingan psikologi kanak-kanak di hospital supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.