Kesihatan

Kulit Gatal Seperti Gigitan Serangga Semasa Kehamilan, Mungkin Kerana Prurigo

Kulit gatal adalah keluhan yang sering dialami oleh wanita hamil (wanita hamil). Sekiranya kulit gatal disertai benjolan seperti gigitan serangga, wanita hamil mungkin mengalami prurigo.

Prurigo adalah salah satu masalah kesihatan yang dapat dialami oleh wanita hamil pada trimester kedua atau ketiga. Prurigo semasa mengandung (prurigo kehamilan) biasanya dalam bentuk lebam kecil yang tersebar di badan wanita hamil. Prurigo boleh berlaku di bahu, perut, dan kaki.

Prurigo semasa kehamilan boleh disebabkan oleh kulit kering, peregangan kulit, dan perubahan fungsi sistem imun semasa kehamilan. Di samping itu, tekanan darah tinggi, kenaikan berat badan yang cepat, sejarah keluarga prurigo, dan kehamilan pertama atau kehamilan kembar juga meningkatkan risiko terkena prurigo semasa kehamilan.

Pelbagai Cara Mengatasi Prurigo semasa Kehamilan

Walaupun mengganggu keselesaan, prurigo tidak menimbulkan kesan negatif terhadap kesihatan wanita hamil dan janin. Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh melakukan cara berikut:

  • Kompres kulit yang gatal dengan air sejuk.
  • Mandi dengan campuran baking soda, untuk mengurangkan rasa gatal.
  • Sapukan krim pelembap untuk merawat kulit kering. Pilih pelembap bebas minyak wangi dan gunakannya dengan kerap.
  • Pakai pakaian dengan bahan yang mudah menyerap peluh, seperti kapas.
  • Pakai pakaian yang longgar untuk mengurangkan risiko kerengsaan kulit akibat geseran.

Sekiranya perlu, doktor boleh memberi antihistamin kepada wanita hamil untuk menghilangkan rasa gatal dan krim yang mengandungi steroid untuk melegakan keradangan. Ingat, jangan hanya menggunakan ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda, wanita hamil. Elakkan juga menggaru kulit yang gatal, kerana boleh menyebabkan kerengsaan dan kecederaan.

Prurigo biasanya hilang sendiri selepas bersalin. Namun, jika prurigo disertai dengan gejala lain, seperti sakit, demam, atau kulit menjadi kuning, segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang tepat.