Kehidupan yang sihat

Fakta di Sebalik Manfaat Daun Sirsak untuk Kanser

Daun sirsak dipercayai dapat mengatasi pelbagai penyakit. Salah satunya ialah barah. Manfaat daun sirsak untuk barah "katanya" berkat kandungan sebatian tertentu di dalam daun iniyang dapat mencegah pertumbuhan sel barah. Adakah betul?

Pokok sirsak berasal dari kawasan tropika di Amerika Utara dan Selatan. Ramai orang menggunakan daun sirsak untuk membuat minuman atau teh yang dipercayai dapat mencegah dan menyembuhkan barah. Namun, sebelum anda menggunakannya sebagai rawatan herba, terutama untuk barah, ketahui fakta berikut mengenai daun sirsak.

Keberkesanan Daun Sirsak untuk Kanser

Kemunculan kepercayaan terhadap manfaat daun sirsak untuk barah dikaitkan dengan kandungan sebatian Acetogenins anonaceous di dalamnya. Berdasarkan sejumlah kajian di makmal, sebatian ini dipercayai dapat mencegah pertumbuhan pelbagai jenis sel barah.

Walaupun terdapat kajian yang menunjukkan faedah daun sirsak untuk barah, kebaikan dan keburukan keberkesanannya masih berterusan. Ini kerana beberapa kajian memberikan hasil yang berbeza. Ada yang menunjukkan bahawa daun sirsak berkesan membunuh sel barah, yang lain menunjukkan sebaliknya.

Cara Menggunakan Daun Sirsak untuk Kanser

Walaupun manfaat daun sirsak untuk kanser belum terbukti secara perubatan, masih banyak orang yang menggunakan daun ini untuk rawatan barah. Sebilangan lagi meminum air rebusan, membuatnya menjadi teh, atau bahkan memakannya dalam bentuk makanan tambahan.

Tetapi sebelum anda menggunakan daun sirsak sebagai rawatan barah, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, kerana daun sirsak atau ubat-ubatan herba lain dapat berinteraksi dengan ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor.

Selain itu, terdapat beberapa syarat yang tidak dianjurkan untuk mengkonsumsi daun sirsak sebagai rawatan herba, yaitu:

  • Sedang mengambil ubat tekanan darah tinggi.
  • Adakah mengambil ubat diabetes.
  • Menderita gangguan hati atau buah pinggang.
  • Mempunyai bilangan platelet yang rendah.

Oleh itu, ingatlah, jika anda ingin menggunakan daun sirsak sebagai ubat alternatif untuk barah, berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, penggunaan daun sirsak yang tidak betul dapat mengurangkan keberkesanan ubat yang anda ambil atau bahkan membahayakan kesihatan anda, misalnya menyebabkan kerosakan hati dan ginjal.