Keluarga

Mitos dan Fakta Penyusuan Semasa Kehamilan

Mempunyai anak tentunya merupakan hadiah bahagia bagi setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, ibu muda sering merasa tidak selesa apabila mengetahui bahawa mereka hamil lagi ketika masih menyusu. Adakah anda masih boleh menyusu semasa hamil?

Ramai ibu menyusu merasa cemas apabila mengetahui bahawa mereka hamil lagi. Sebabnya pelbagai, mungkin kerana mereka masih menghadapi masalah menjaga anak-anak mereka, masih trauma dengan kehamilan dan kelahiran terakhir mereka, atau bimbang tentang keguguran jika mereka terus menyusui ketika hamil.

Memang, terdapat banyak mitos yang menakutkan mengenai bahaya penyusuan semasa mengandung, yang membuat wanita hamil akhirnya memutuskan untuk berhenti menyusu. Sebenarnya, mitos-mitos ini tidak semestinya benar kamu tahu, Roti. Ayuh, kita mengupas satu demi satu mitos mengenai penyusuan semasa mengandung.

Mitos Penyusuan vs Fakta saat mengandung

Berikut ini adalah beberapa mitos atau anggapan yang tidak sesuai mengenai penyusuan susu ibu semasa kehamilan bersama dengan penjelasan untuk meluruskannya:

Mitos # 1: penyusuan semasa mengandung menyebabkan keguguran dan kelahiran pramatang

Semasa menyusu, tubuh menghasilkan hormon oksitosin yang berfungsi mendorong pembebasan susu ibu (ASI) dari kelenjar payudara. Hormon oxytocin juga berperanan dalam menyebabkan kontraksi rahim semasa melahirkan. Itulah sebabnya, dianggap bahawa penyusuan susu ibu boleh menyebabkan keguguran.

Tetapi sebenarnya, jumlah hormon yang dilepaskan semasa menyusu jauh lebih sedikit daripada ketika melahirkan, jadi risiko keguguran dan kelahiran prematur sangat kecil.

Semasa menyusu ketika hamil, perut anda dapat terasa sedikit sesak atau sedikit pedih ulu hati. Tetapi selama ini hanya dirasakan sebentar dan boleh hilang sendiri, anda boleh meneruskan penyusuan.

Mitos # 2: pertumbuhan janinterhambat sekiranya Ibu mengandung menyusu

Anggapan ini beredar kerana anggapan bahawa lebih banyak nutrien dari makanan ibu disalurkan ke dalam susu ibu, sehingga janin akan mengalami kekurangan nutrisi dan gangguan pertumbuhan dan perkembangannya.

Sesungguhnya, tidak ada kajian yang menjelaskan kesan penyusuan ibu hamil terhadap pertumbuhan bayi selepas kelahiran. Namun, dari penyelidikan yang ada, nampaknya penyusuan susu ibu semasa kehamilan tidak mempengaruhi berat janin.

Sekiranya anda bimbang pertumbuhan janin akan terganggu, anda boleh menghentikan penyusuan ketika kehamilan telah memasuki trimester ketiga, kerana pada trimester ini, janin mengalami kenaikan berat badan yang paling banyak.

Mitos # 3: susu begitukurangkan sekejapmengandung

Semasa mengandung, badan anda akan terus meningkatkan pengeluaran hormon estrogen untuk mengekalkan janin dalam rahim. Tetapi di sisi lain, estrogen juga dapat mengurangkan pengeluaran susu.

Di samping itu, menjelang trimester ketiga, susu ibu perlahan-lahan berubah menjadi kolostrum sebagai persediaan untuk menyusui bayi yang akan dilahirkan. Ini dapat menyebabkan rasa susu ibu juga berubah, jadi kakak yang lebih tua boleh berhenti menyusu kerana dia tidak menyukai rasanya.

Kekerapan penyusuan juga dapat dikurangkan kerana sakit pada puting dan payudara anda kerana perubahan hormon semasa kehamilan. Sekiranya kekerapan penyusuan susu ibu menurun, maka pengeluaran susu juga akan menurun, kerana pengeluaran susu bergantung pada seberapa sering anda menyusui.

Sekiranya pengeluaran susu semakin rendah dan kakak yang berumur 6 bulan, ibu boleh memberinya MPASI untuk melengkapkan pengambilan nutrisi, dan susu formula yang diperkaya dengan zat besi sebagai pengganti susu ibu.

Sementara itu, jika pengeluaran susu menjadi rendah ketika saudara yang lebih tua belum berumur 6 bulan, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik mengenai pengambilan tambahan yang dapat diberikan untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka.

Mitos # 4: ibu akan kekurangan nutrisi sekiranya anda terus menyusukan bayi semasa mengandung

Berbagai kajian menunjukkan bahawa wanita hamil yang menyusui dapat mengalami penurunan simpanan lemak, hemoglobin (sel darah merah), dan berat badan. Namun, ini dapat diatasi dengan memakan makanan berkhasiat yang mencukupi dan mengambil suplemen pranatal secara berkala, sejak trimester pertama kehamilan.

Pada trimester pertama kehamilan, anda mungkin mengalami penurunan selera makan, loya, muntah, dan kelemahan. Pelbagai keluhan ini memang boleh membuatkan anda malas makan. Namun, cubalah terus makan, Bun, agar keperluan pemakanan janin, bayi yang disusui, dan tubuh ibu sendiri dapat dipenuhi.

Sekiranya anda mengalami loya dan muntah yang sangat teruk sehingga anda tidak dapat makan atau minum sama sekali, atau bahkan pengsan, anda harus segera berjumpa doktor.

Dari keterangan di atas, dapat disimpulkan bahawa penyusuan susu ibu semasa kehamilan secara amnya selamat dilakukan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan di mana wanita hamil harus berhenti menyusu, iaitu:

  • Kehamilan berisiko tinggi.
  • Terdapat risiko kelahiran prematur.
  • Kehamilan kembar.
  • Doktor dinasihatkan agar tidak melakukan persetubuhan semasa mengandung.
  • Terdapat aduan sakit perut bawah atau pendarahan dari saluran kelahiran.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar obstetrik anda untuk menentukan sama ada mahu menghentikan penyusuan atau tidak. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai syarat-syarat di atas, pertimbangkan untuk mempertimbangkan corak, usia, dan kesan psikologi penyusuan saudara anda sebelum disusui sebelum memutuskan untuk menghentikan atau meneruskan penyusuan.

Ditulis oleh:

dr. Alya Hananti