Keluarga

Selalunya Bosan Semasa Kehamilan? Ayuh, atasi dengan cara ini

Keletihan yang mudah semasa mengandung adalah keluhan yang biasa. Walaupun kelihatan ringan, aduan ini sering menjengkelkan dan boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Namun, wanita hamil tidak perlu risau, kerana ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasinya.

Keletihan adalah keluhan yang biasa berlaku semasa kehamilan, terutama pada trimester pertama. Walau bagaimanapun, keluhan ini juga dapat dialami oleh wanita hamil pada trimester kehamilan kedua dan ketiga.

Munculnya aduan keletihan semasa kehamilan boleh disebabkan oleh banyak perkara, misalnya disebabkan oleh perubahan hormon atau kerana tubuh wanita hamil perlu bekerja lebih banyak untuk menyokong pembentukan organ janin dan plasenta.

Selain daripada perkara-perkara ini, aduan keletihan semasa mengandung kadang-kadang juga disebabkan oleh keadaan tertentu yang perlu diperhatikan.

Beberapa Punca Keletihan Semasa Kehamilan

Sering merasa letih semasa hamil tentunya dapat menghalang aktiviti harian ibu hamil. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh membuat wanita hamil sering merasa letih:

1. Sakit pagi

Sakit pagi adalah loya dan muntah yang berlaku semasa kehamilan. Walaupun namanya, sakit pagi sebenarnya juga boleh berlaku pada waktu siang, siang, atau malam. Keadaan ini boleh membuatkan wanita hamil kehilangan selera makan dan kekurangan tenaga, menyebabkan wanita hamil mudah merasa letih.

Sakit pagi Yang ringan biasanya tidak berbahaya dan dapat dirawat dengan beberapa cara, seperti menghindari bau makanan yang membuat anda merasa mual dan makan makanan kecil tetapi kerap.

2. Anemia

Semasa mengandung, wanita hamil memerlukan zat besi dua kali lebih banyak. Zat besi bertindak sebagai agen pembentuk darah yang membekalkan oksigen ke janin yang sedang berkembang. Sekiranya keperluan zat besi tidak dipenuhi, wanita hamil berisiko mengalami anemia.

Selain menyebabkan keletihan, anemia dapat membuat wanita hamil mengalami gejala lain seperti pening, kulit pucat, dan mata pusing. Keadaan ini juga boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan janin.

3. Perubahan hormon

Kehamilan menyebabkan pelbagai perubahan dalam badan, termasuk perubahan hormon seperti estrogen dan progesteron. Perubahan hormon ini berguna untuk meningkatkan pengeluaran darah untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Walau bagaimanapun, perubahan hormon ini kadang-kadang boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kelemahan ligamen dan sendi di seluruh badan. Inilah yang membuat wanita hamil sering merasa letih dengan mudah.

4. Kebimbangan dan kebimbangan

Keletihan pada wanita hamil boleh berlaku kerana keadaan psikologi tertentu, seperti kegelisahan dan kebimbangan. Ini mungkin berpunca dari pelbagai perkara, misalnya ketika wanita hamil membayangkan proses kelahiran yang menyakitkan atau bimbang tidak dapat menjaga dan membesarkan bayinya dengan betul.

Sekiranya teruk, kegelisahan dan kebimbangan dapat membuat wanita hamil merasa sangat terbeban, sehingga menimbulkan perasaan sedih atau putus asa. Keadaan psikologi ini boleh menyukarkan wanita hamil untuk tidur dan cenderung mudah letih.

Mengatasi Keletihan Mudah Semasa Kehamilan

Sehingga keluhan keletihan yang kerap semasa kehamilan dapat terasa lebih ringan, wanita hamil boleh mencuba cara berikut:

1. Kurangkan aktiviti

Wanita hamil disarankan untuk menghadkan masa ketika bekerja atau melakukan aktiviti. Sekiranya perlu, cuba minta suami atau ahli keluarga anda yang lain untuk membantu kerja rumah atau menjaga anak-anak.

2. Makan makanan yang sihat

Wanita hamil disarankan makan makanan sihat dan berkhasiat untuk melawan keletihan semasa hamil. Sebilangan makanan ini adalah ikan, telur, susu, keju, dan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran.

Elakkan makan makanan segera dan roti putih kerana ia akan menjadikan wanita hamil lebih mengantuk. Sebaliknya, wanita hamil boleh makan roti gandum kerana mengandungi nutrien yang lebih baik.

3. Keperluan air yang mencukupi

Wanita hamil perlu minum lebih banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Bukan hanya itu, minum air yang mencukupi juga dapat melegakan simptom sakit pagi. Dengan cairan badan yang mencukupi, wanita hamil juga akan merasa lebih segar dan kurang letih.

4. Bersenam secara berkala

Wanita hamil disarankan melakukan aktiviti fizikal mengikut kemampuan. Bersenam secara teratur juga dapat meningkatkan tenaga badan dan mengurangkan keletihan. Terdapat pelbagai pilihan sukan yang boleh dilakukan oleh wanita hamil, seperti berjalan-jalan di rumah, latihan kehamilan, hingga yoga.

5. Ambil makanan tambahan mengikut cadangan doktor

Selain makan makanan yang sihat dan seimbang dari segi gizi, wanita hamil juga dapat memenuhi keperluan pemakanan mereka dengan mengambil makanan tambahan kehamilan. Walau bagaimanapun, jenis dan dos suplemen kehamilan mestilah mengikut preskripsi doktor.

Sekiranya kehamilan membuat badan wanita hamil mudah letih sehingga sukar menjalankan aktiviti harian, segera berjumpa doktor. Ini kerana aduan keletihan semasa kehamilan yang tidak membaik boleh menjadi tanda pelbagai keadaan perubatan yang disebutkan di atas atau penyakit tertentu, seperti hipotiroidisme.

Untuk mengetahui punca keletihan yang dirasakan oleh wanita hamil, doktor akan melakukan beberapa siri pemeriksaan, kemudian memberikan rawatan mengikut penyebabnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found