Kehidupan yang sihat

Utamakan Makanan Asli untuk Vitamin Rambut

Untuk mengekalkan rambut yang sihat, anda perlu mengambil pelbagai nutrien, termasuk vitamin rambut. Vitamin ini boleh didapati dari pelbagai jenis makanan berkhasiat atau makanan tambahan tambahan. Tidak hanya baik untuk rambut, makanan berkhasiat juga baik untuk kesihatan badananda secara keseluruhan.

Vitamin rambut secara semula jadi dapat diperoleh dari makanan yang anda makan setiap hari. Selain vitamin, protein, selenium, folat, dan zat besi, mereka juga memainkan peranan penting dalam menyokong pertumbuhan rambut. Dengan pemakanan yang mencukupi, kesihatan rambut anda akan dijaga dengan baik.

Vitamin Penting untuk Rambut

Rambut yang sihat adalah rambut yang tumbuh dengan baik, kuat dan tidak mudah gugur. Bukan hanya itu, kesihatan rambut juga dipengaruhi oleh keadaan kulit kepala.

Untuk mengekalkan pertumbuhan dan kesihatan rambut dan kulit kepala, anda perlu mengambil vitamin jenis berikut:

1. Vvitamin A

Selain membantu pertumbuhan, vitamin A juga dapat menghasilkan sebum yang berguna untuk melembapkan kulit kepala, sehingga rambut tidak kering dan mudah gugur.

2. Vitamin B

Selain berperanan dalam mengatur fungsi sistem saraf dan otak serta metabolisme tubuh, vitamin B juga penting untuk menjaga kesehatan kulit dan rambut. Niacin (vitamin B3) dan biotin (vitamin B7) adalah 2 jenis vitamin B yang diketahui baik untuk mengekalkan kekuatan rambut dan menyokong pertumbuhannya.

3. Vitamin C

Untuk kekal kuat dan kuat, rambut dan kulit memerlukan kolagen yang mencukupi. Protein ini dapat terbentuk dengan betul jika pengambilan vitamin C dipenuhi. Oleh itu, vitamin C termasuk sebagai salah satu vitamin rambut penting untuk anda konsumsi.

Vitamin C yang merupakan antioksidan juga berperanan penting dalam menjaga kulit yang sehat, termasuk kulit kepala, sehingga rambut dapat tumbuh dengan baik.

4. Vitamin D

Vitamin D yang berperanan menjaga tulang dan kulit yang sihat juga berperanan menyokong pertumbuhan rambut. Satu kajian menunjukkan bahawa vitamin D dapat menyokong pembentukan folikel atau akar rambut, sehingga rambut dapat tumbuh subur.

5. Vitamin E

Ini juga termasuk salah satu vitamin rambut yang baik untuk menjadikan rambut tumbuh subur dan kuat. Selain itu, vitamin E mempunyai sifat antioksidan yang baik untuk menjaga kulit dan rambut yang sihat, dan dapat mencegah penuaan dini.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengambil vitamin E yang berlebihan. Ini kerana kelebihan vitamin E sebenarnya boleh menyebabkan keguguran rambut dan masalah kesihatan lain, seperti gangguan tiroid.

Anda boleh mendapatkan pelbagai nutrien di atas daripada makanan tambahan. Namun, untuk lebih selamat, anda harus berjumpa dengan doktor anda mengenai dos suplemen vitamin untuk rambut yang anda perlukan, terutama vitamin rambut yang dikelaskan sebagai vitamin larut lemak, seperti vitamin A, vitamin D, dan vitamin E.

Makanan Asli untuk Rambut yang Sihat

Berikut adalah beberapa makanan semula jadi yang baik untuk dimakan untuk mengekalkan rambut yang sihat:

Ikan

Ikan yang kaya dengan protein, mineral, vitamin, dan asid lemak omega-3, seperti salmon, tuna, dan makarel, baik untuk rambut. Bukan hanya itu, ikan juga bagus untuk mencegah pelbagai penyakit, seperti penyakit kardiovaskular.

Sayuran hijau

Sayuran hijau pelbagai jenis, seperti brokoli, bayam, dan kangkung, kaya dengan vitamin A, vitamin C, zat besi, antioksidan, dan folat. Nutrien ini penting dalam menjaga kelembapan kulit kepala dan rambut yang sihat serta menjadikan rambut lebih kuat dan tidak mudah gugur.

Ubi keledek, lobak merah, labu, tembikai dan mangga

Buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna terang ini kaya dengan antioksidan, mineral dan vitamin yang baik untuk rambut. Dengan memakannya secara teratur, rambut anda boleh menjadi lebih tebal, lembab, berkilau dan sihat.

Jambu batu

Jambu batu atau jambu batu adalah salah satu sumber vitamin C terbaik. Berkat nutrien ini, rambut anda akan menjadi lebih kuat dan cantik. Jambu biji yang kaya dengan vitamin dan antioksidan juga baik untuk dimakan untuk meningkatkan daya tahan.

Kacang tanah dan bijirin

Kekurangan zat besi dan folat boleh menyebabkan anemia dan keguguran rambut. Oleh itu, anda perlu mendapat cukup vitamin rambut serta zat besi dan folat untuk menjaga kesihatan badan dan rambut anda kuat.

Anda boleh mendapatkan pelbagai nutrien ini secara semula jadi dari biji-bijian, seperti gandum utuh, biji rami, biji chia, bijirin yang diperkuat dengan besi, dan kacang-kacangan, termasuk kacang soya dan kacang ginjal.

Daging

Apabila badan kekurangan protein, rambut menjadi lebih rentan terhadap keguguran rambut dan kerapuhan. Untuk mendapatkan cukup protein, anda boleh makan makanan kaya protein, seperti ayam, daging lembu, atau ikan. Untuk lebih sihat, pilih daging tanpa lemak.

Telur

Telur kaya dengan protein, mineral, dan vitamin B7 atau biotin, yang berperanan penting dalam merangsang pertumbuhan rambut. Oleh itu, anda boleh menggunakannya secara berkala untuk memenuhi keperluan vitamin dan nutrien penting untuk rambut.

Selain makan makanan yang kaya dengan vitamin rambut, jangan lupa untuk selalu menjaga rambut anda dari luar. Ini boleh dilakukan dengan mencuci rambut dengan kerap menggunakan syampu dan perapi yang sesuai dengan jenis rambut anda.

Selain itu, elakkan menggunakan pengering rambut atau pelurus dan pewarna rambut terlalu kerap, agar rambut tidak cepat rosak.

Setelah mengetahui pelbagai jenis makanan semula jadi untuk rambut atau vitamin rambut, jangan buang untuk memenuhi keperluan pemakanan ini setiap hari. Sekiranya perlu, berjumpa doktor mengenai dos harian atau pengambilan vitamin rambut yang disyorkan, sehingga manfaatnya dapat dirasakan secara maksimum.