Kesihatan

Ketidaksesuaian ABO - Gejala, sebab dan rawatan

Ketidaksesuaian ABO adalah keadaan yang timbul kerana pesakit menerima darah yang berbeza dengan jenis darahnya. Ini mencetuskan reaksi sistem imun yang dapat menyebabkan pelbagai gejala, termasuk penyakit kuning (penyakit kuning), pening, dan sesak nafas.

Ketidaksesuaian ABO diatasi dengan segera. Jika tidak, ia akan meningkatkan risiko komplikasi, dalam bentuk:

 • Pembekuan darah
 • Kegagalan jantung
 • Tekanan darah menurun.

Kejadian ini jarang berlaku kerana sebelum pemindahan darah dilakukan, darah penderma akan diperiksa dan dipadankan dengan darah penerima.

Gejala Ketidaksesuaian ABO

Keadaan ini boleh menyebabkan penyakit kuning atau penyakit kuning. Apabila penyakit kuning muncul, warna kulit dan putih mata akan menjadi kekuningan.

Selain penyakit kuning, Ketidaksesuaian ABO juga boleh menyebabkan gejala lain seperti:

 • Demam
 • Susah bernafas
 • Sakit otot
 • Pening dan muntah
 • Sakit di perut, dada, atau belakang
 • Kencing dengan darah
 • Bengkak atau jangkitan di tempat suntikan untuk perjalanan darah.

Punca Ketidaksesuaian ABO

Pada dasarnya darah dibahagikan kepada 4 kumpulan, iaitu A, B, AB, dan O. Setiap jenis darah mempunyai protein yang berbeza yang terkandung dalam sel darah.

Ketidaksesuaian ABO berlaku apabila seseorang menerima pemindahan darah dari jenis darah yang berbeza. Transfusi darah dengan pelbagai jenis darah membuat sistem kekebalan tubuh menyerang dan memusnahkan sel-sel dalam darah yang diterimanya, kerana dianggap sebagai bahan asing yang dapat membahayakan tubuh.

Sebagai tambahan kepada pemindahan darah, ketidaksesuaian ABO juga dapat terjadi pada seseorang yang melakukan pemindahan organ dari seseorang dengan jenis darah yang berbeza.

Diagnosis Ketidaksesuaian ABO

Diagnosis bermula dengan memerhatikan gejala yang muncul. Sekiranya gejala berlaku semasa pemindahan darah, doktor akan segera menghentikan pemindahan darah. Selepas itu, diagnosis dapat diteruskan dengan melakukan ujian. Beberapa ujian yang digunakan untuk mendiagnosis ketidaksesuaian ABO adalah:

 • Ujian darah. Tujuannya adalah untuk menentukan ada atau tidaknya kerosakan sel darah merah.
 • Ujian air kencing. Ujian ini bertujuan untuk mengesan hemoglobin dalam air kencing.
 • Ujian sesuai. Pemeriksaan yang telah dilakukan sebelum memberikan darah ini akan diulang sekali lagi untuk melihat apakah terdapat ketidakcocokan antara darah penderma dan penerima.

Semasa proses diagnosis, doktor juga akan memerhatikan tekanan darah, denyut jantung, pernafasan, dan suhu badan pesakit.

Rawatan Ketidaksesuaian ABO

Sekiranya pesakit terbukti tidak sesuai dengan ABO, doktor akan menghantar pesakit ke unit rawatan rapi (ICU). Rawatan yang diberikan akan disesuaikan dengan gejala yang muncul, dan bertujuan untuk mencegah kegagalan jantung, pembekuan darah, dan menurunkan tekanan darah.

Sekiranya simptom yang timbul adalah penyakit kuning, maka pengendalian dapat dalam bentuk:

 • Pentadbiran imunoglobulin suntikan.
 • Fototerapi atau terapi cahaya. Terapi ini menggunakan cahaya khas yang memudahkan badan mengeluarkan bilirubin, baik melalui air kencing atau tinja.

Namun, tidak semua ketidaksesuaian ABO yang menyebabkan penyakit kuning memerlukan rawatan intensif. Penyakit kuning juga boleh dirawat dengan cara yang mudah, seperti makan lebih banyak. Dengan banyak makan, aktiviti dalam usus akan meningkat sehingga lebih banyak bahan yang menyebabkan penyakit kuning (bilirubin) akan terbuang dari badan.

Rawatan intensif untuk pesakit ketidaksesuaian ABO yang mengalami penyakit kuning disesuaikan dengan jumlah bilirubin dalam darah. Oleh itu, pesakit mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor mengenai perlunya rawatan intensif, serta faedah dan risiko rawatan yang dijalankan.

Sekiranya reaksi alergi berlaku, seperti pening, muntah, dan sesak nafas, antihistamin dan kortikosteroid akan diberikan.

Perlu diingat bahawa rawatan mesti disesuaikan dengan gejala, keparahan, dan keadaan keseluruhan pesakit. Jangan gunakan ubat di atas tanpa arahan dan nasihat doktor, kerana berpotensi memperburuk keadaan.

Pencegahan Ketidaksesuaian ABO

Ketidaksesuaian ABO adalah keadaan yang dapat dicegah. Hospital telah melaksanakan prosedur operasi standard (SOP) dan pemadanan silang darah penderma dengan penerima, sebelum melakukan pemindahan darah. Melaksanakan SOP untuk pemindahan darah, seperti memeriksa kumpulan darah penerima, memeriksa identiti dan keserasian darah penderma, dan memeriksa semula jenis dan paket darah sebelum transfusi, adalah usaha pihak hospital untuk mencegah ketidakcocokan ABO. Peranan masyarakat adalah menghormati tindakan pegawai perubatan dalam menjalankan SOP, sementara masih memantau jika ada sesuatu yang tidak sesuai dengan piawaian.