Keluarga

Hati-hati, diet ibu hamil yang buruk boleh mencetuskan kecacatan kelahiran!

Diet semasa kehamilan adalah penting untuk diperhatikan, kerana diet yang buruk dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan. Ayuh, ketahui cara menetapkan diet yang betul untuk menyokong kesihatan bayi dalam kandungan.

Tidak cukup hanya dengan mengelakkan memakan makanan berbahaya semasa hamil, juga perlu mengkonsumsi makanan yang sihat, sehingga keperluan pemakanan janin dapat dipenuhi. Pengambilan nutrien semasa kehamilan diperlukan untuk perkembangan pelbagai organ janin sehingga ia siap dilahirkan.

Kesan Makanan Terhadap Perkembangan Janin

Makanan yang dimakan setiap hari selama kehamilan akan mempengaruhi perkembangan janin dalam rahim. Bukan sekadar mengisi, kandungan gizi dalam makanan juga perlu dipertimbangkan oleh ibu hamil untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Untuk melaksanakan diet yang sihat selama kehamilan, wanita hamil perlu memastikan makanan yang mereka makan mengandungi karbohidrat, protein, lemak sihat, serat, vitamin, dan mineral. Pastikan juga badan terhidrasi dengan baik agar kesihatan ibu hamil dan janin di dalam rahim terjaga.

Pelbagai risiko kecacatan kelahiran kerana kekurangan zat makanan

Terdapat pelbagai risiko kecacatan kelahiran yang disebabkan oleh diet yang buruk semasa kehamilan, seperti:

1. Spina bifida

Spina bifida adalah kecacatan tiub saraf yang disebabkan oleh pengambilan asid folik yang tidak mencukupi semasa kehamilan. Keadaan ini dicirikan oleh jurang pada tulang belakang janin.

Untuk mengelakkan bayi menderita spina bifida, pastikan pengambilan asid folik harian ibu hamil dipenuhi dengan betul. Caranya adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi folat atau anda juga boleh mengambil makanan tambahan folat seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

2. Anencephaly

Sama seperti spina bifida, anencephaly adalah keadaan kecacatan tiub saraf yang disebabkan oleh pengambilan asid folik yang tidak mencukupi semasa kehamilan. Anencephaly menyebabkan otak, kulit kepala, dan tengkorak janin tidak terbentuk dengan betul.

3. Bibir sumbing

Kekurangan pengambilan asid folik dan vitamin A pada trimester pertama kehamilan boleh meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan dengan keadaan bibir sumbing dan lelangit.

Oleh itu, ibu hamil disarankan untuk meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi dua nutrien ini agar risiko bayi dilahirkan dengan keadaan bibir sumbing dapat diminimumkan.

4. Penyakit jantung kongenital

Wanita hamil yang kekurangan pengambilan vitamin B2 (riboflavin) dan B3 (niasin) berisiko tinggi melahirkan bayi dengan penyakit jantung kongenital. Risiko akan meningkat sekiranya wanita hamil juga gemar makan makanan yang tinggi lemak tepu.

5. Gastroskisis

Gastroskisis adalah kecacatan kelahiran di dinding perut bayi di mana usus bayi keluar melalui lubang di sisi pusar. Sekiranya anda mempunyai indeks jisim badan yang terlalu rendah, ditambah dengan kekurangan pengambilan protein atau zinkWanita hamil berisiko melahirkan bayi dengan gastroskisis.

6. Hernia diafragmatik kongenital

Kekurangan pengambilan vitamin B12, vitamin E, retinol, kalsium, dan selenium semasa kehamilan boleh menyebabkan wanita hamil berisiko tinggi melahirkan bayi dengan hernia diafragma kongenital. Keadaan cacat lahir ini dicirikan oleh lubang di diafragma, sehingga organ di rongga perut bayi memasuki rongga dada.

Makan makanan yang sihat semasa mengandung adalah bahagian penting dalam memenuhi keperluan pemakanan harian. Untuk jelas, berjumpa pakar sakit puan untuk mengetahui pengambilan pemakanan yang betul mengikut keadaan kesihatan wanita hamil.