Keluarga

Memilih Ubat Batuk yang Selamat dan Asli untuk Ibu Menyusu

Batuk atau selsema kadang-kadang membuat ibu menyusu kecewa. Sekiranya tidak dirawat, bimbang bayi akan dijangkiti. Tetapi jika anda mengambil ubat, anda bimbang ia akan mempengaruhi susu ibu anda. Sekiranya ini berlaku, anda perlu bijak memilih ubat batuk untuk ibu menyusu, untuk mengelakkan bahan berbahaya dalam ubat tersebut.

Sebenarnya, semasa menyusu, anda masih boleh mengambil beberapa jenis ubat. Walau bagaimanapun, ubat itu akan mengalir ke dalam susu ibu dalam jumlah kecil dan dapat memasuki tubuh bayi. Inilah sebab mengapa ibu yang menyusu harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai ubat-ubatan yang akan dimakan.

Adalah bijak memilih ubat batuk untuk ibu menyusu dan mengelakkannya

Beberapa ubat batuk masih boleh dikatakan selamat untuk ibu menyusu. Tetapi, tentu saja anda tidak boleh memilih ubat batuk begitu sahaja. Terdapat beberapa ramuan ubat yang disarankan untuk dielakkan agar tidak membahayakan atau menjejaskan pengeluaran susu ibu.

Dadah yang disyorkan untuk tidak dikonsumsi oleh wanita hamil termasuk aspirin yang berfungsi sebagai penghilang rasa sakit dan guaifenesin yang berfungsi sebagai ekspektoran (penipis kahak) untuk merawat batuk dengan kahak. Guaifenesin tidak digalakkan kerana tidak ada kajian mengenai keselamatannya untuk ibu menyusu.

Untuk ubat batuk kering yang mengandungi dextromethorphan, setakat ini belum ada kajian yang mengesahkan adanya kesan sampingan yang teruk pada bayi ibu yang diberi susu ibu. Walau bagaimanapun, disyorkan untuk menggunakan ubat ini pada ibu yang menyusui dengan bayi berusia lebih dari 2 bulan.

Selain itu, jenis ubat yang memberikan kesan mengantuk kerana mengandungi antihistamin juga harus dielakkan oleh ibu menyusu. Perkara yang sama berlaku untuk dekongestan (penghilang penyumbatan hidung) yang sering dijumpai dalam ubat sejuk. Gabungan antihistamin dan dekongestan, yang biasanya terdapat pada ubat batuk dan alergi, dianggap dapat mengurangkan pengeluaran susu. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan dugaan ini.

Elakkan ubat batuk yang mengandungi kalium iodida sebagai ekspektoran dalam ubat batuk. Ubat ini boleh diserap ke dalam susu ibu. Pengambilan berulang boleh meningkatkan risiko penghambatan fungsi tiroid pada bayi. Kesannya lebih berbahaya pada bayi baru lahir atau berumur kurang dari sebulan.

Cara Semula jadi untuk Menyembuhkan Batuk

Jangan panik apabila anda batuk. Ibu boleh melakukan beberapa cara semula jadi untuk melegakan batuk semasa menyusu. Contohnya, dengan minum air mineral yang mencukupi, berehat secukupnya, melakukan terapi wap, dan berkumur dengan air masin.

Ibu juga boleh mencuba ramuan air suam yang dicampurkan dengan madu dan jus lemon. Walaupun anda ingin minum ubat, lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu.

Masih takut untuk minum ubat tetapi mahu cepat sembuh? Sekiranya rehat dan minum air tidak mencukupi, jangan risau. Berikut adalah beberapa ubat batuk untuk ibu menyusu yang selamat, semula jadi, dan sudah tentu anda boleh mengambilnya.

 • Sayang

  Mungkin anda pernah mendengar bahawa faedah madu boleh menjadi salah satu pilihan ubat batuk semula jadi. Begitu juga dengan ibu yang menyusu. Kandungannya boleh menjadi ubat batuk untuk ibu menyusu yang sangat selamat untuk dimakan.

  Ibu boleh mengambilnya secara langsung atau mencampurkannya dengan teh suam. Sebenarnya, jika dicampurkan dengan teh herba hangat atau jus lemon, madu akan lebih berkesan untuk menenangkan tekak.

 • Nenas

  Bukan hanya madu, nanas juga boleh menjadi ubat batuk untuk ibu menyusu yang selamat untuk dimakan. Sebabnya, nanas mengandungi bromelain yang dianggap dapat membantu mengeluarkan lendir dari kerongkong, dan melegakan batuk.

 • Probiotik

  Probiotik adalah bakteria baik yang biasanya terdapat dalam produk minuman fermentasi, seperti yogurt. Kandungan ini dapat memberikan sejumlah manfaat kesihatan. Probiotik tidak berfungsi secara langsung untuk menghilangkan batuk, tetapi mereka dapat menyokong fungsi sistem imun dengan menyeimbangkan bakteria yang hidup di usus. Walaupun begitu, anda juga mesti berhati-hati dalam memakannya. Kerana jika dikonsumsi secara berlebihan, ia dapat membuat kahak di tekak menjadi lebih tebal.

Sekarang anda sudah tahu bahawa ubat batuk untuk ibu menyusu adalah selamat, bukan? Selain mengambil beberapa jenis ubat di atas, anda juga boleh mandi air suam untuk melegakan batuk. Mandi suam boleh menipis atau mengurangkan cecair di hidung yang juga mempengaruhi batuk.

Sakit batuk semasa menyusu boleh menyakitkan. Walau bagaimanapun, Ibu disarankan untuk tetap bijak dalam memilih ubat batuk untuk ibu menyusu yang selamat untuk dimakan. Sekiranya beberapa kaedah di atas tidak berfungsi, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.