Keluarga

Ketahui Peranan Pelembap untuk Dermatitis Atopik

Dermatitis atopik atau eksim cenderung berlaku pada kanak-kanak, walaupun semua orang masih boleh mengalaminya. Penyakit ini menyebabkan ruam merah, gatal, dan menjadikan kulit kering. Rawatan perubatan sangat diperlukan dalam keadaan ini. Walau bagaimanapun, untuk membantu pemulihan kulit yang terkena dermatitis atopik pada anak kecil anda, anda boleh mencuba menggunakan pelembap khas.

Sehingga kini, doktor tidak mengetahui dengan pasti apa yang menyebabkan eksim atopik. Walau bagaimanapun, dermatitis atopik dianggap dipengaruhi oleh faktor genetik, persekitaran, sistem kekebalan tubuh, serta alergen atau bahan penyebab alergi.

Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan munculnya gejala eksim atopik pada kanak-kanak, termasuk udara panas atau banyak berpeluh, tekanan, alahan makanan, penggunaan sabun atau produk penjagaan kulit, haiwan peliharaan, dan pakaian. Ruam yang merupakan gejala eksim boleh muncul di wajah, siku, lutut, tangan, atau kulit kepala. Umumnya, orang dengan penyakit kulit ini akan merasakan rasa gatal yang tidak hilang, sehingga mereka ingin terus menggaru, bahkan hingga membuat kulit menjadi cedera.

Pelembap untuk Dermatitis Atopik

Kulit kering sering menjadikan dermatitis atopik menjadi lebih teruk. Untuk melegakan kerosakan pada kulit si kecil, anda boleh menggunakan pelembap. Pelembap bertujuan untuk mengunci kelembapan kulit, menyekat perkara yang boleh merengsakan kulit, dan membantu mengurangkan gatal-gatal akibat kulit kering.

Berdasarkan cara kerjanya, pelembap untuk merawat eksim atopik terbahagi kepada tiga jenis, iaitu humektan, emolien, dan oklusif. Inilah penjelasannya:

  • Humectants adalah jenis pelembap yang dapat menangkap air dari udara di luar badan dan lapisan kulit yang lebih dalam (lapisan dermis), sehingga kelembapan di permukaan kulit dapat dijaga. Bahan yang merangkumi pelembap jenis ini adalah gliserin, urea, asid hidroksi alfa seperti asid laktik atau asid glikolik, dan juga asid salisilat.
  • Manakala emolien adalah sejenis pelembap yang dapat merawat kulit kering dengan memberikan kelembapan pada kulit dan melapisi kerak pada kulit kering dan terluka. Pelembap jenis ini dapat memperbaiki penampilan kulit kering, bersisik, dan gatal yang disebabkan oleh dermatitis atopik.
  • Pelembap oklusif berbentuk minyak, kadangkala pelembap jenis ini dicampurkan dengan bahan dan pelarut berasaskan air untuk membentuk losyen atau krim. Pelembap oklusif berguna sebagai lapisan pelindung pada permukaan kulit untuk mengelakkan penyejatan dan kulit kering.

Kedua-dua humektan dan emolien, tersedia dalam bentuk losyen, krim, dan salap. Yang membezakan ketiga bentuk dos ini adalah kandungan minyak dan air yang terkandung di dalamnya.

Beberapa jenis pelembap mempunyai bahan tambahan, seperti: hasid yaluronik, mentega shea, vitis vinifera (pokok anggur, telmesteine, vitamin C dan E, dan gasid lycyrrhetinic, untuk meningkatkan keberkesanannya dalam melembapkan dan menyuburkan kulit. Tetapi anda masih harus memperhatikan label pada produk pelembap, dan pastikan ramuan dalam produk tersebut tidak membuat si kecil anda alergi. Di samping itu, anda dinasihatkan untuk memilih pelembap yang bebas dari pewarna dan minyak wangi.

Petua Menggunakan Pelembap

Untuk hasil yang maksimum, gunakan pelembap beberapa saat setelah anak kecil anda mandi. Berikut adalah beberapa langkah menggunakan pelembap untuk kulit anak anda:

  • Selepas mandi, keringkan kulit si kecil dengan lembut.
  • Sapukan pelembap ke kawasan yang mempunyai dermatitis atopik, tidak lebih dari tiga minit setelah anak kecil anda mandi.
  • Tepuk kulit dengan lembut, dan tunggu kulit menyerap semua kelembapan.
  • Setelah selesai, basuh tangan anda.

Sekiranya anak anda mempunyai dermatitis atopik, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Doktor boleh melakukan ujian alergi jika penyebab dermatitis atopik tidak diketahui. Jangan memandang rendah eksim atopik, kerana penyakit kulit ini adalah keadaan kronik yang dapat berulang berulang, jadi ia memerlukan perawatan kulit yang berterusan dan susah payah.