Kesihatan

Risiko Penyakit Menghadapi Sendi Engsel dan Cara Mencegahnya

Badan lelaki Ia terdiri daripada pelbagai jenis sendi yang membolehkan badan bergerak. Salah satu sendi di tubuh manusia adalah sendi engsel. Sama seperti bahagian badan yang lain, sendi engsel berisiko terganggu kerana pengaruh pelbagai perkara.

Sendi adalah kawasan di mana dua tulang dihubungkan oleh tisu penghubung. Sendi di seluruh badan membolehkan pergerakan sehala. Sekiranya anda sukar untuk membayangkan bagaimana sendi ini berfungsi, cuba bayangkan engsel pada pintu yang hanya boleh bergerak dalam satu arah.

Penyakit Sendi Engsel

Salah satu sendi engsel dalam tubuh manusia adalah siku. Siku terbentuk kerana pertemuan antara tulang humerus di lengan atas dan jejari dan ulna di lengan bawah. Terdapat banyak gangguan yang boleh mempengaruhi sendi engsel di siku, seperti tendinitis, keseleo atau patah sendi.

Walau bagaimanapun, terdapat dua gangguan pada siku yang paling biasa dan berkaitan dengan gangguan sendi engsel, iaitu:

 • Artritis siku (artritis)

  Gangguan ini menyebabkan sendi menjadi bengkak sehingga pergerakan menjadi terhad. Artritis menjadikan siku sakit, tidak bergerak, dan panas. Penyebab arthritis ini termasuk rheumatoid arthritis, reactive arthritis (Reiter's disease), gout (gout), psoriatic arthritis dan ankylosing spondylitis.

 • jangkitan sendi sikuarthritis septik)

  Dalam keadaan ini, sendi engsel di siku dijangkiti bakteria, secara amnya Staphylococcus dan Streptokokus. Penyakit ini biasanya menimpa seseorang yang mempunyai sistem imun yang rendah, pengguna ubat-ubatan haram yang penggunaannya melalui suntikan ke saluran darah (intravena), pesakit diabetes, dan pengguna ubat kortikosteroid. Dicirikan oleh beberapa gejala yang agak serupa, termasuk sakit pada sendi, kesukaran bergerak, bengkak, panas, kemerahan, dan demam disertai dengan berpeluh dan menggigil. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala ini.

y perkaraApa yang Perlu Dilakukan Untuk Menjaga Kesihatan Sendi

Selain daripada sendi engsel, terdapat beberapa jenis sendi lain di dalam tubuh manusia, iaitu sendi putar, sendi pelana, sendi bola dan sendi gelongsor. Bukan hanya sendi engsel yang mesti kekal sihat, sendi lain juga harus berusaha untuk sihat. Berikut adalah petua untuk menjaga kesihatan sendi engsel dan sendi lain:

 • Jangan malas bergerak

  Menjadi aktif adalah kunci untuk menjaga kesihatan sendi. Sekiranya anda bergerak secara aktif, kekejangan pada sendi dapat dikurangkan. Anda tidak perlu melakukan pergerakan yang rumit. Cukup regangkan, terutamanya setelah duduk atau berada dalam kedudukan yang sama untuk jangka masa yang panjang.

 • Regangan selepas sukan

  Banyak orang melakukan regangan sebelum memanaskan badan, iaitu ketika otot sejuk. Kebenarannya adalah meregangkan badan setelah anda melakukan pemanasan sebelum bersenam, atau ketika menyejukkan badan selepas bersenam. Tujuannya adalah untuk mengendurkan ligamen, tendon dan sendi.

 • pilih senaman ringan

  Elakkan memilih sukan yang terlalu berat untuk mengelakkan sendi daripada membawa terlalu banyak berat badan. Sebaliknya, pilih senaman ringan seperti berjalan, berenang, atau berbasikal.

 • Adakah llatihan kekuatan

  Anda juga boleh melakukan latihan kekuatan untuk menguatkan sendi, termasuk sendi engsel. Cuba pegang bola tenis dan pegang dengan kuat selama maksimum 10 saat, kemudian ulangi beberapa kali lagi. Latihan ini berkesan untuk meningkatkan kekuatan sendi pergelangan tangan.

 • Gunakan pelindung

  Semasa terlibat dalam sukan hubungan fizikal, seperti rollerblading, papan selaju, bola sepak, atau bermain ski, jangan lupa menggunakan pelindung bersama atau pembalut. Tujuannya adalah untuk melindungi sendi sekiranya berlaku kemalangan dalam sukan.

 • Perhatikan berat badan anda

  Lebih berat badan anda, sendi akan menyokong lebih banyak berat badan. Oleh itu, untuk menjaga kesihatan sendi, cubalah sentiasa menjaga berat badan yang ideal. Sekiranya anda berlebihan berat badan, cubalah menurunkan berat badan secara perlahan.

Satu perkara lagi yang perlu diketahui semasa melakukan senaman atau sukan, iaitu jangan melakukan latihan yang anda rasa melebihi kemampuan fizikal anda sendiri. Melakukan senaman secara teratur dapat menyuburkan semua sendi, termasuk sendi engsel. Hanya jika dilakukan secara berlebihan, ia berpotensi menyebabkan kecederaan atau kerosakan sendi.