Kesihatan

Mitos Tentang Terapi Urin dan Fakta Perubatan

Terapi kencing telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat pelbagai penyakit simptom dan penyakit. Walau bagaimanapun, keberkesanan dan keselamatan terapi air kencing masih diperdebatkan hari ini. Jadi, bagaimana pandangan perubatan mengenai terapi air kencing ini?

terapi air kencing (uroterapi) adalah amalan perubatan tradisional yang dilakukan dengan meminum atau mengoleskan kulit dengan air kencing seseorang. Terapi ini telah digunakan selama ribuan tahun di beberapa negara, seperti Mesir, China, dan India.

Air kencing dipercayai dapat mengatasi berbagai keluhan, seperti asma, artritis, dan jerawat, serta menghilangkan racun sengatan ubur-ubur. Walaupun ada sebilangan orang yang mencubanya, namun kejayaan terapi kencing masih belum dapat dipastikan.

Pandangan Perubatan Mengenai Mitos Terapi Urin Yang Perlu Anda Ketahui

Berikut ini adalah pandangan perubatan mengenai mitos mengenai manfaat terapi air kencing untuk kesihatan:

Menghalang pertumbuhan sel barah

Ada mitos bahawa air kencing dapat menghambat pertumbuhan sel-sel barah, kerana protein yang menyebabkan tumor tertentu terdapat dalam air kencing. Oleh itu, pengambilan air kencing dipercayai dapat memicu tubuh untuk menghasilkan antibodi untuk melawan protein penyebab barah.

Merawat jerawat

Menyapu air kencing pada kulit wajah dipercayai dapat mengeringkan dan merawat jerawat. Kandungan urea dalam air kencing dianggap dapat meningkatkan kelembapan kulit, melembutkan lapisan luar kulit, dan membuang sel-sel kulit mati di permukaan kulit wajah yang boleh menyebabkan jerawat.

Sebenarnya, kandungan urea dalam air kencing tentu berbeza dengan kandungan urea dalam produk penjagaan kulit wajah, seperti krim atau pelembap kulit. Sebenarnya, menggunakan air kencing ke kulit boleh mencetuskan jangkitan dan membuat kulit terdedah kepada kecederaan.

Walaupun banyak berlatih dan mendakwa kejayaan terapi urin, bukti perubatan untuk menyokong pernyataan ini masih begitu minimum sehingga diperlukan kajian lebih lanjut.

Merawat luka akibat sengatan ubur-ubur

Air kencing juga telah lama digunakan untuk membuang toksin dari sengatan ubur-ubur pada kulit. Kandungan ammonia dan urea dalam air kencing diyakini dapat melegakan luka yang disebabkan oleh sengatan ubur-ubur.

Namun, ingat bahawa air kencing juga mengandungi natrium yang sebenarnya dapat memperburuk luka akibat sengatan ubur-ubur.

Oleh itu, jika anda disengat ubur-ubur, langkah pertama yang dapat anda lakukan adalah melepaskan perlahan-lahan tentakel. Seterusnya, bersihkan kawasan kulit yang cedera dengan air suam atau mengalir, kemudian sapukan salap penghilang rasa sakit yang dijual bebas.

Berdasarkan penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa manfaat terapi air kencing untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan masih diperdebatkan, dan tidak ada bukti saintifik yang menyokong keberkesanan dan keselamatan terapi air kencing untuk kesihatan.

Oleh itu, sebelum anda merancang untuk melakukan terapi air kencing untuk mengatasi aduan tertentu, anda harus berjumpa doktor untuk memastikan keselamatannya.