Kehidupan yang sihat

Minuman Isotonik, Rakan Yang Tepat Semasa Bersenam

Minuman isotonik adalah salah satu jenis minuman yang sering diminumsemasa bersenam. Ini kerana minuman isotonik dapat menggantikan elektrolit yang hilang ketika seseorang berkeringat banyak. Selain itu, beberapa minuman isotonik juga mengandungi gula yang dapat menjadi sumber tenaga tambahan.

Minuman isotonik adalah minuman yang dibuat dari campuran air, gula atau karbohidrat, dan elektrolit. Minuman ini baik untuk dimakan untuk menggantikan cecair dan elektrolit yang hilang semasa bersenam dan mengekalkan stamina badan.

Agar badan tidak letih, tetap bertenaga, dan tidak mengalami dehidrasi, minuman isotonik biasanya lebih diperlukan ketika seseorang melakukan aktiviti fizikal atau sukan yang berat dengan intensiti yang cukup berat dan jangka masa yang lebih lama. Itulah sebabnya minuman isotonik sangat popular di kalangan atlet atau ahli sukan.

Pelbagai Khasiat Minuman Isotonik untuk Sukan

Semasa bersenam, anda perlu mempunyai cairan tubuh yang mencukupi untuk mencegah dehidrasi. Cecair ini dapat diisi dengan memakan air atau minuman isotonik. Sebenarnya, kedua-dua minuman ini sama-sama diminum semasa bersenam atau sebelum bersenam atau selepas.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelebihan atau kelebihan minuman untuk sukan, iaitu:

1. Tambah tenaga dan stamina

Minuman isotonik biasanya mengandungi gula tambahan, seperti glukosa, sukrosa, dan fruktosa. Berkat kandungan gula yang ditambahkan, minuman isotonik dapat meningkatkan tenaga dan stamina badan anda ketika bersenam, dan mengurangkan keletihan.

Minuman isotonik pada amnya lebih disarankan untuk diminum ketika anda melakukan aktiviti fizikal untuk waktu yang lama, iaitu sekitar 1-4 jam, atau ketika anda melakukan sukan dengan intensiti yang berat, seperti bola sepak, bola keranjang, larian, HIIT, latihan kardio, dan sebagainya basikal.

2. Mencegah dehidrasi semasa bersenam

Bukan hanya gula atau karbohidrat, minuman isotonik juga mengandung elektrolit atau mineral yang berfungsi untuk menjaga keseimbangan jumlah cairan tubuh, mencegah dehidrasi, dan menjaga fungsi organ yang optimum.

Selain itu, elektrolit juga berperanan dalam mengawal tekanan darah, mengawal pengecutan otot, dan mengatur keseimbangan pH atau tahap keasidan darah.

Elektrolit dalam minuman isotonik boleh menjadi natrium, kalium, magnesium, dan kalsium. Kandungan ini tidak terdapat di dalam air biasa. Oleh itu, minuman ini lebih kerap disyorkan untuk orang yang sering melakukan aktiviti fizikal yang berat dan selama lebih dari 1 jam.

3. Mencegah kekejangan otot semasa bersenam

Selain dapat menggantikan cecair dan elektrolit dalam badan, minuman isotonik juga berguna untuk mengekalkan pengecutan otot dan mengurangkan risiko kecederaan atau kerosakan pada otot dan tisu saraf ketika anda bersenam. Minuman ini juga baik untuk mengelakkan anda dari kekejangan atau sakit otot kerana aktiviti fizikal yang terlalu berat.

Panduan Mengonsumsi Minuman Isotonik

Minuman isotonik sememangnya lebih digalakkan untuk orang yang sering bersenam dengan intensiti berat dan jangka masa yang panjang, seperti atlet. Namun, orang yang bersenam seperti biasa, misalnya ketika berjoging, latihan berbasikal, kardio atau kekuatan di GimAnda juga boleh mengambil minuman isotonik.

Sekiranya anda ingin memakannya, anda harus memilih minuman isotonik yang rendah kalori atau gula. Ini penting untuk mengelakkan anda daripada mengalami gula darah berlebihan atau bahkan kenaikan berat badan kerana pengambilan terlalu banyak kalori.

Selain itu, jika minuman isotonik tidak tersedia, anda juga boleh mengambil minuman lain semasa bersenam, seperti air biasa atau air air yang dimasukkan.

Minuman isotonik umumnya selamat untuk dimakan, asalkan tidak berlebihan atau terlalu kerap. Walau bagaimanapun, minuman ini tidak digalakkan diminum oleh kanak-kanak dan remaja kerana tidak ada penyelidikan yang mengatakan bahawa minuman ini selamat dan bermanfaat bagi mereka.

Walaupun anda ingin memberikan minuman isotonik kepada kanak-kanak atau remaja, anda harus menghadkannya supaya jumlahnya tidak terlalu banyak.

Itulah pelbagai maklumat mengenai faedah minuman isotonik ketika bersenam. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah dan risiko pengambilan minuman isotonik semasa bersenam, anda boleh berjumpa doktor.