Keluarga

Persediaan untuk Melahirkan di Wabak COVID-19 Pertengahan

Persiapan yang teliti diperlukan untuk melahirkan di tengah-tengah wabak COVID-19. Sekiranya wanita hamil hendak bersalin, ketahui terlebih dahulu perkara-perkara yang perlu dilakukannya dan persiapkan sebelum melahirkan, sama ada secara normal atau dengan pembedahan caesar.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa semua wanita hamil, termasuk mereka yang dijangkiti atau disyaki dijangkiti COVID-19, berhak untuk mendapat rawatan berkualiti sebelum, semasa dan selepas melahirkan.

Oleh itu, ingat bahawa wanita hamil yang akan melahirkan di tengah wabak COVID-19 berhak untuk:

 • Dapatkan rawatan dengan hormat dan maruah
 • Diiringi semasa melahirkan anak
 • Dapatkan maklumat yang jelas mengenai kehamilan atau kelahiran anak dari doktor atau bidan yang merawatnya
 • Dapatkan rawatan yang sesuai dengan keperluan anda
 • Dapatkan rujukan sekiranya diperlukan
 • Membuat pilihan mengenai kehamilannya

Ini adalah Persiapan untuk Melahirkan Anak di Wabah COVID-19 Pertengahan

Untuk mempersiapkan kelahiran di tengah-tengah wabak COVID-19, ada beberapa perkara penting yang perlu diketahui oleh wanita hamil, iaitu:

perlindungan diri

Kehamilan secara semula jadi menyebabkan sistem imun merosot. Ini menjadikan wanita hamil lebih mudah terkena jangkitan, termasuk jangkitan virus Corona. Selain itu, pelbagai perubahan dalam tubuh yang berlaku semasa kehamilan juga menjadikan wanita hamil mengalami gejala yang lebih teruk apabila terkena COVID-19.

Mendekati waktu bersalin, jadual pemeriksaan kehamilan ke pakar obstetrik atau bidan juga menjadi lebih kerap. Ini bermakna wanita hamil lebih kerap keluar dari rumah. Sekarang, Untuk mengurangkan risiko dijangkiti virus Corona, sangat penting bagi wanita hamil untuk mengambil langkah pencegahan, termasuk dengan:

 • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air atau pembersih tangan dengan kandungan alkohol minimum 60%
 • Jangan tinggalkan rumah terlebih dahulu, kecuali jika ada keperluan mendesak, dan jangan pergi ke tempat yang sesak
 • Adakah jarak fizikal, iaitu menjaga jarak sekurang-kurangnya 1 meter dari orang lain, ketika berada di luar rumah
 • Gunakan topeng kain semasa keluar dari rumah
 • Elakkan bersentuhan dengan orang yang sakit
 • Jangan menyentuh mata, hidung dan mulut anda jika anda belum mencuci tangan
 • Amalkan etika batuk dan bersin

Di samping itu, jaga ketahanan badan anda dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, dan cukup tidur. Ambil makanan tambahan kehamilan seperti yang disyorkan oleh doktor anda dan jangan lupa untuk memeriksa kehamilan anda dengan doktor anda mengikut jadual yang ditentukan.

Pilihan tempat kelahiran

Pilihan tempat bersalin, sama ada di rumah, klinik, atau hospital, wanita hamil juga perlu berfikir dengan teliti dengan mempertimbangkan risiko dan faedahnya. Bincangkan perkara ini dengan doktor anda terlebih dahulu.

Sekiranya wanita hamil ingin bersalin di klinik atau di rumah, pastikan ada ambulans atau kenderaan yang boleh sampai ke tempat di mana wanita hamil melahirkan. Ini berlaku sekiranya wanita hamil perlu segera dirujuk ke hospital.

Sekiranya wanita hamil menderita COVID-19 atau mungkin mempunyai masalah kesihatan tertentu, anda tidak boleh melahirkan di rumah. Akan lebih selamat jika wanita hamil melahirkan di hospital sehingga keadaan wanita hamil dapat dipantau dengan teliti dan bayi dapat dilindungi semaksimum mungkin semasa proses kelahiran dan selepasnya.

Untuk melahirkan di hospital, tentukan terlebih dahulu hospital mana yang akan menjadi tempat untuk wanita hamil untuk bersalin sejak dulu. Wanita hamil juga harus berjumpa dengan pakar obstetrik mereka untuk mengetahui anggaran waktu bersalin.

Semasa proses bersalin di hospital, sama ada dengan pembedahan caesar atau normal, wanita hamil boleh ditemani. Namun, seboleh-bolehnya sahabat itu hanya terhad kepada satu orang.

Walaupun begitu, jika rakan wanita hamil itu mempunyai gejala COVID-19 atau tidak sihat, dia tidak dibenarkan memasuki bilik bersalin. Ini dilakukan supaya wanita hamil, bayi, dan doktor atau bidan yang membantu melahirkan anak tidak dijangkiti virus Corona.

Kaedah melahirkan

Wanita hamil bebas memilih kaedah melahirkan, sama ada melahirkan secara vagina atau pembedahan caesar. Walau bagaimanapun, pilihan ini masih harus disesuaikan dengan keadaan wanita hamil. Pakar obstetrik atau bidan akan memberi nasihat mengenai cara terbaik untuk melahirkan ibu hamil.

Bahagian caesar biasanya hanya diperlukan dalam keadaan tertentu, seperti herpes genital atau jangkitan HIV pada wanita hamil, kehamilan dengan plasenta previa, atau kehamilan dengan kedudukan janin yang tidak normal.

Itulah sebabnya, pemeriksaan kehamilan masih perlu dilakukan secara teratur mengikut jadual, agar doktor dapat memantau kesihatan ibu hamil dan janin, dan menentukan kaedah kelahiran terbaik.

Pengendalian khas untuk wanita hamil dengan COVID-19

Sekiranya wanita hamil merasakan simptom COVID-19, seperti demam, batuk, dan sesak nafas, segera mengasingkan diri dan menghubungi talian panas COVID-19 di 119 Samb. 9 untuk arahan selanjutnya.

Wanita hamil dengan COVID-19 masih bebas memilih kaedah kelahiran yang akan mereka lalui, tetapi mesti dirujuk ke hospital rujukan COVID-19 terdekat untuk menjalani pengasingan dan diberi rawatan khas, sama ada sebelum kelahiran, semasa proses kelahiran, atau setelah bayi dilahirkan.

Selama tempoh pengasingan, wanita hamil dengan COVID-19 akan terus mendapat perawatan dan pengawasan pranatal, kemudahan melahirkan yang mencukupi, dan sokongan moral. Di samping itu, bayi yang dilahirkan juga akan terus mendapat susu ibu serta penjagaan dan pengawasan.

Bersiap untuk bersalin di tengah-tengah wabak COVID-19 memang boleh membuat wanita hamil keliru dan tertekan. Namun, tidak perlu risau, kerana wanita hamil dan anak-anak mereka masih akan mendapat layanan terbaik. Macam mana boleh jadi, walaupun ada satu atau dua perkara yang berbeza dari prosedur kelahiran yang biasa.

Agar proses kelahiran berjalan dengan lancar, rancangkan persiapan persalinan sejak memasuki pertengahan trimester ketiga. Wanita hamil juga boleh mula menyiapkan barang-barang yang perlu dibawa ke hospital.

Namun, jangan biarkan persiapan ini menekankan wanita hamil, okey? Isi hari-hari menjelang kelahiran dengan fikiran positif agar ibu hamil merasa tenang. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kehamilan dan kelahiran di tengah wabak COVID-19, wanita hamil boleh berjumpa terus dengan doktor mengenai aplikasi ALODOKTER.