Kehidupan yang sihat

Inilah ciri-ciri hubungan yang sihat

Hubungan yang sihat tidak dinilai oleh seberapa sering mereka menyebarkan percintaan, dan juga tidak dinilai berdasarkan jangka masa yang mereka habiskan bersama. Lalu, seperti apa? neraka hubungan sihat? Ayuh, ketahui jawapannya di sini.

Hubungan yang sihat adalah bahagian penting dalam kehidupan. Orang yang mempunyai hubungan sosial yang sihat cenderung berada dalam keadaan fizikal dan mental yang baik, berkelakuan baik, dan mempunyai risiko kematian yang rendah. Dalam sebuah kajian juga disebutkan bahawa orang yang mempunyai hubungan sihat dan romantis mempunyai risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah.

Inilah ciri-ciri hubungan yang sihat

Pada asasnya, penanda aras hubungan sihat dalam setiap orang boleh berbeza. Ini kerana setiap individu mempunyai keperluan yang berbeza dan akan berubah mengikut usia. Jadi, corak hubungan yang anda anggap sihat ketika berusia 20-an mungkin tidak akan sama ketika anda berusia 30-an.

Walaupun begitu, terdapat beberapa ciri yang dapat menunjukkan bahawa hubungan yang anda lalui adalah hubungan yang sihat, termasuk:

1. Saling mempercayai

Kunci hubungan yang sihat adalah saling mempercayai. Kepercayaan ini bukan hanya mengenai kejujuran dalam hubungan, tetapi juga rasa aman dan selesa yang membuat seseorang yakin bahawa dia tidak akan terluka secara fizikal dan mental.

Kepercayaan biasanya akan tumbuh apabila pasangan anda berkelakuan baik, selalu dapat diandalkan, dan ada di saat-saat baik dan buruk.

2. Terbuka antara satu sama lain

Hubungan dikatakan sihat jika anda dan pasangan anda terbuka. Anda merasa selesa dan saling memberitahu kebenaran ketika membincangkan apa sahaja, dari perasaan, kerja, kegagalan, hingga kewangan. Sekiranya terdapat perbezaan pendapat, seseorang akan mendengar tanpa pertimbangan, dan kemudian mengemukakan pandangannya.

3. Saling menghormati

Saling menghormati adalah penting dalam hubungan yang sihat. Ada banyak cara untuk menunjukkan bahawa anda menghargai pasangan anda, misalnya dengan selalu berusaha memahami perasaannya, mengambil minat terhadap pekerjaan dan aktiviti yang dia gemari, dan tidak merendahkan pendapatnya.

Di samping itu, memberi masa kepada pasangan saya masa atau berkumpul dengan rakan dan keluarga juga merupakan bentuk menghargainya.

4. Sentiasa memberi sokongan

Sokongan adalah bentuk kasih sayang dalam hubungan. Bukan hanya melalui kata-kata, sokongan juga dapat dilakukan dalam bentuk perhatian dan perhatian terhadap pasangan anda.

Contoh bentuk sokongan dalam hubungan yang sihat adalah memberinya dorongan, datang pada saat-saat penting untuknya, membantunya mencapai matlamat dan impiannya, dan menemaninya ketika dia berada di titik terendah.

5. Mampu mencipta detik-detik yang menggembirakan

Ciri lain dari hubungan yang sihat adalah bahawa setiap individu dapat mencipta detik-detik yang menggembirakan. Ketawa bersama pasti akan membuat mood menjadi lebih baik dan mengeratkan hubungan. Momen-momen yang menyenangkan juga dapat menghilangkan kegelisahan atau ketegangan yang kini melanda kehidupan peribadi.

sekarangBerikut adalah beberapa ciri hubungan sihat yang perlu anda fahami. Dengan mengetahuinya, anda dapat mengenali sama ada hubungan anda berada dalam hubungan yang sihat atau tidak. Sekiranya hubungan anda sihat, bersyukurlah dan lakukan yang terbaik untuk mengekalkannya.

Namun, jika sebaliknya, anda harus mula membicarakannya dan mengambil pendirian. Kerana, hubungan yang tidak sihat boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan fizikal dan mental anda. kamu tahu. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa pakar psikologi untuk mendapatkan nasihat yang tepat.