Keluarga

Pilihan Vitamin untuk Bayi dan Fungsinya

Vitamin adalah salah satu jenis pemakanan yang sangat penting untuk bayi. Terdapat banyak vitamin untuk bayi yang boleh diberikan ke Poppet. Setiap jenis vitamin mempunyai peranan dan fungsi tersendiri dalam menjaga kesihatan bayi dan menyokong pertumbuhan mereka.

Pada tahun pertama mereka, bayi mengalami masa pertumbuhan dan perkembangan yang pesat. Dalam 6 bulan pertama, bayi mendapat pengambilan nutrien utama dari susu ibu.

Setelah berumur 6 bulan dan dapat makan makanan pejal (MPASI), si kecil anda akan memerlukan banyak nutrien, salah satunya adalah pelbagai vitamin untuk bayi. Fungsi vitamin ini tidak kurang pentingnya daripada pengambilan nutrien lain, seperti protein, karbohidrat, lemak, dan mineral.

Pelbagai Jenis Vitamin untuk Menyokong Kesihatan dan Perkembangan Bayi

Untuk memastikan keadaan kesihatan bayi dan pertumbuhan serta perkembangannya baik, dia perlu mendapatkan vitamin berikut:

1. Vitamin A

Vitamin A berguna untuk menyokong sistem imun bayi dan menjaga kulit, rambut, dan mata yang sihat. Bayi berumur 0-6 bulan memerlukan sekitar 370 mikrogram (Acg) vitamin A sehari, sementara bayi berusia 6 bulan hingga anak berusia 3 tahun memerlukan sekitar 400 mcg vitamin A sehari.

Vitamin ini untuk bayi secara alami terkandung dalam beberapa jenis makanan, seperti wortel, ubi jalar, kuning telur, cendawan, bayam, brokoli, hati ayam, ikan, minyak ikan, dan hati sapi.

2.   Vitamin B1

Vitamin B1 (tiamin) membantu tubuh mengubah makanan menjadi tenaga yang diperlukan untuk pertumbuhan, perkembangan, dan fungsi sel bayi, terutama sel saraf. Bayi memerlukan kira-kira 0.3 miligram (mg) vitamin B1 setiap hari.

Vitamin ini secara semula jadi terdapat di beras, daging sapi, hati sapi, ayam, ikan, kacang, dan biji. Beberapa produk bijirin atau makanan bayi juga diperkaya dengan vitamin B1.

 3Vitamin B2

Vitamin B2 (riboflavin) membantu tubuh menggunakan tenaga dan melindungi sel dari kerosakan. Vitamin ini juga baik untuk kesihatan mata, kulit dan sistem saraf bayi.

Bayi disarankan untuk mengambil sekitar 0.3 mg vitamin B2 setiap hari. Beberapa jenis makanan yang mengandungi banyak vitamin B2 adalah susu, daging lembu, telur, dan sayur-sayuran

 4Vitamin B3

Vitamin B3 (niasin) diperlukan oleh tubuh untuk menukar protein dan lemak menjadi tenaga. Vitamin ini juga baik untuk kulit dan sistem saraf yang sihat. Bayi memerlukan sekitar 2-4 mg pengambilan vitamin B3 setiap hari.

Hati daging atau ayam, ikan, cendawan, alpukat, kentang, dan kacang polong adalah sumber pengambilan vitamin B3 yang dapat ditambahkan ke menu makanan pelengkap bayi.

5. Vitamin B6

Vitamin B6 atau pyridoxine berperanan dalam menjaga otak dan sistem imun yang sihat. Bayi memerlukan kira-kira 0.1-0.3 mg vitamin B6 setiap hari. Vitamin ini secara semula jadi terdapat pada ayam, ikan, sayur-sayuran, buah, kacang, dan susu.

6. Vitamin B9

Folat atau vitamin B9 adalah salah satu jenis vitamin yang sangat penting untuk kesihatan bayi. Pengambilan folat yang mencukupi dalam rahim dapat mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan. Setelah bayi dilahirkan, vitamin ini untuk bayi memainkan peranan penting dalam membentuk sel darah merah dan sistem imun bayi, serta mencegah anemia.

Bayi memerlukan pengambilan folat sebanyak 65-80 mcg setiap hari. Vitamin ini boleh didapati dari bayam, brokoli, kacang, jagung, alpukat, dan telur. Beberapa jenis susu bayi dan bijirin juga diperkaya dengan asid folik.

7. Vitamin B12

Vitamin B12 atau cobalamin berfungsi untuk menjaga sel-sel saraf dan darah agar tetap sihat, serta membuat DNA yang merupakan bahan genetik dalam setiap sel. Bayi memerlukan 0.4-0.5 mikrogram vitamin B12 sehari. Pengambilan vitamin B12 dapat diperoleh dengan memakan telur, daging sapi, keju, susu, dan ikan.

8. Vitamin C

Vitamin C melindungi tubuh daripada jangkitan, membantu tubuh menyerap zat besi, membina tulang dan otot, dan membantu luka sembuh. Bayi memerlukan pengambilan vitamin C sebanyak 40-50 mg sehari.

Vitamin ini secara semula jadi terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti jeruk, betik, stroberi, kiwi, mangga, jambu biji, kembang kol, kentang, dan brokoli.

9. Vitamin D

Vitamin D membantu tubuh menyerap kalsium dari makanan dan menguatkan tulang dan gigi. Dos vitamin D yang disyorkan yang perlu diambil bayi setiap hari adalah kira-kira 5 mcg.

Vitamin D dapat diperoleh melalui berjemur di bawah sinar matahari pagi dan makan makanan yang kaya dengan vitamin D, seperti daging sapi atau hati sapi, kuning telur, ikan, susu kedelai, dan bijirin atau jus yang diperkaya.

 10. Vitamin E

Vitamin E melindungi sel dari kerosakan, menguatkan sistem imun, dan baik untuk kesihatan kulit dan mata. Bayi memerlukan sekitar 4-5 mg vitamin E setiap hari. Alpukat, mangga, kiwi, dan sayur-sayuran, seperti bayam dan brokoli, adalah sumber vitamin E yang baik untuk anak anda makan.

11. Vitamin K

Vitamin K membantu proses pembekuan darah dan mempercepat proses penyembuhan luka. Bayi memerlukan kira-kira 5-10 mcg vitamin K setiap hari. Vitamin ini untuk bayi terdapat dalam bayam, brokoli, kembang kol, kubis, ikan, hati, daging, dan telur.

Keperluan vitamin untuk bayi secara umum dapat dipenuhi jika mereka mendapat makanan pelengkap yang berkhasiat dan bervariasi dengan bahagian yang sesuai. Tetapi jika diperlukan, anda juga boleh memberikan makanan tambahan vitamin si kecil. Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu, supaya jenis dan dos makanan tambahan yang diberikan sesuai dengan keperluan anak anda.