Kehidupan yang sihat

Kelebihan Menyanyi untuk Kesihatan Mental

Tidak sedikit orang yang suka menyanyi. Selain bersenang-senang dan menjadi cara untuk menghilangkan tekanan, ternyata terdapat banyak faedah menyanyi untuk kesihatan mental. Ingin tahu dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini? Mari lihat ulasan berikut.

Tanpa menyedarinya, menyanyi adalah aktiviti yang kompleks. Ini kerana nyanyian melibatkan pelbagai bidang otak, terutamanya bahagian otak yang berperanan dalam fungsi bahasa, vokal, dan emosi. Bukan hanya itu, nyanyian juga melibatkan teknik pernafasan hingga irama jantung.

Kelebihan Menyanyi untuk Kesihatan Mental

Apabila anda sedih, anda mungkin cenderung ingin menyanyikan lagu sedih dengan lirik yang menambat hati anda. Begitu juga ketika anda gembira, menyanyikan lagu dengan nada ceria dirasakan sesuai dengan suasana ceria. Sebenarnya, nyanyian dikaitkan dengan keadaan psikologi dan kesihatan mental.

Berikut adalah beberapa faedah menyanyi untuk kesihatan mental:

1. Melawan tekanan

Salah satu faedah menyanyi adalah mengurangkan tekanan. Ini terbukti melalui sejumlah kajian yang menunjukkan bahawa tahap hormon kortisol atau hormon stres dalam tubuh seseorang dapat menurun setelah menyanyi.

Selain itu, mereka juga merasa lebih santai, bahagia, selesa, lega, dan mood mereka juga bertambah baik. Keadaan ini juga berlaku bagi mereka yang tidak begitu gemar menyanyi dalam kehidupan seharian.

2. Menyingkirkan mood negatif

Bernyanyi bersama, seperti dalam paduan suara atau bernyanyi dengan rakan-rakan, diketahui dapat melembutkan dan mengatasi mood perasaan negatif, seperti kegelisahan dan kesedihan.

Satu kajian juga membuktikan bahawa orang yang bergabung dengan kumpulan vokal atau koir sepertinya mengalami peningkatan kesihatan mental dan dapat dicegah dari gangguan mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan.

3. Mengurangkan simptom baby blues

Aktiviti menyanyi dapat menolong ibu-ibu yang baru melahirkan untuk meluahkan perasaan dan emosi dan meluahkan perasaan. Bernyanyi bersama dalam kumpulan atau komuniti malah dapat mengurangkan gejala baby blues.

4. Mencegah demensia

Menyanyi melibatkan pelbagai fungsi otak yang melibatkan organ lain, seperti telinga, pita suara, dan bahagian badan yang lain ketika memainkan alat muzik. Ini ternyata memberi kesan positif kepada mereka yang dirawat kerana demensia.

Menyanyi dan bermain alat muzik dapat merangsang jaringan saraf otak untuk berfungsi dengan lebih aktif. Semasa anda menyanyi, otak anda akan menggali memori anda untuk membacakan lirik lagu yang pernah anda dengar.

Bagi penghidap demensia, menyedari bahawa mereka dapat mengingat dapat memberikan harapan dan perasaan positif.

5. Menjadi tempat untuk bersosial

Menyanyi dalam kumpulan atau menyertai koir boleh menjadi kaedah yang baik untuk membina hubungan sosial. Dalam satu kajian, kanak-kanak dan orang dewasa yang bergabung dalam kumpulan nyanyian didapati mempunyai hubungan sosial dan perhatian yang lebih tinggi.

6. Meningkatkan keyakinan diri

Menyanyi adalah salah satu aktiviti terbaik untuk mengekspresikan diri dan meluahkan emosi anda. Ia juga berguna dalam meningkatkan keyakinan diri seseorang.

Anda tidak perlu mempunyai suara emas atau merdu untuk mendapatkan faedah menyanyi. Sesiapa yang ingin menghilangkan tekanan dan meningkatkan kesihatan mental mereka boleh melakukan aktiviti positif ini.

Ayuh, mulai sekarang, cuba membiasakan diri dengan nyanyian. Sekiranya anda merasa malu untuk menyanyi di hadapan orang, cubalah bernyanyi sendiri di bilik mandi atau di rumah.