Keluarga

Memahami dan Membantu Kanak-kanak Berkeperluan Khas

Mempunyai anak dengan keperluan khas bukanlah perkara yang mudah bagi ibu bapa mana pun. Perhatian ibu bapa sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka. Supaya ibu bapa perlu belajar memahami dan menolong, agar mereka sentiasa yakin dalam menjalankan aktiviti harian.

Sebenarnya ada peraturan mengenai kanak-kanak berkeperluan khas di Indonesia. Seperti disebutkan, anak-anak berkeperluan khas mendapat perlindungan dan layanan penuh dari negara, sesuai dengan Peraturan Menteri Pemberdayaan Wanita dan Perlindungan Anak Negeri Nomor 10 Tahun 2011.

Memahami Kanak-kanak Berkeperluan Khas Lebih Dekat

Kanak-kanak berkeperluan khas adalah kanak-kanak yang mengalami keterbatasan atau luar biasa, sama ada fizikal, mental-intelektual, sosial atau emosi, yang secara signifikan mempengaruhi proses pertumbuhan atau perkembangannya berbanding dengan kanak-kanak lain pada usia yang sama.

Bukan hanya itu, kanak-kanak berkeperluan khas juga merangkumi kanak-kanak yang mengalami gangguan perhatian, gangguan spektrum autisme, gangguan kemahiran komunikasi, dan kesukaran belajar.

Perlu difahami bahawa keadaan kanak-kanak berkeperluan khas bukanlah penyakit berjangkit. Jadi interaksi dengan kanak-kanak berkeperluan khas tidak akan memberi kesan kepada orang lain. Kanak-kanak berkeperluan khas dapat terus bersosial dalam masyarakat.

Perkara penting dalam Mengiringi Kanak-kanak Berkeperluan Khas

Walaupun kanak-kanak berkeperluan khas kelihatan berbeza dari kanak-kanak pada umumnya, mereka mempunyai hak yang sama dengan kanak-kanak lain. Antaranya ialah hak untuk mengembangkan minat dan potensi mereka.

Bagi anda yang mempunyai anak-anak berkeperluan khas atau menjadi pendamping kepada kanak-kanak berkeperluan khas, terdapat beberapa perkara penting yang boleh anda lakukan untuk menyokongnya, termasuk:

 • Sentiasa memberi motivasi

  Tidak dapat dinafikan bahawa ada sebilangan kanak-kanak berkeperluan khas yang merasa sedih dan tertekan kerana mereka berbeza dengan kanak-kanak lain. Oleh itu, tugas ibu bapa dan sahabat adalah untuk sentiasa memberi motivasi dan menolong anak-anak berkeperluan khas mencapai potensi mereka.

 • Memasuki sekolah yang betul

  Pendidikan adalah instrumen penting untuk kanak-kanak, termasuk kanak-kanak berkeperluan khas. Anda sebagai ibu bapa mesti secara aktif menyokong dan mengambil bahagian dalam memasuki sekolah untuk anak-anak berkeperluan khas, tentunya di sekolah-sekolah yang sesuai dengan kurikulum untuk anak-anak berkeperluan khas. sebagai contohpersekolahan rumah.Di samping itu, kanak-kanak berkeperluan khas juga dapat dihantar ke sekolah inklusif.

 • Memberi kemahiran hidup

  Sekiranya kanak-kanak berkeperluan khas mendapat pembelajaran yang tepat dalam meningkatkan kemahiran hidup mengikut minat dan potensinya, maka anak itu akan dapat hidup dengan lebih berdikari. Sebaliknya, jika tidak ditangani dengan betul, kemampuan anak akan mengalami halangan dalam perkembangannya.

 • Sertailah dalamkomuniti atau persatuan

  Kewujudan komuniti atau persatuan kanak-kanak berkeperluan khas akan memberi kesan positif kepada mereka untuk bersosial, bermain, dan berkongsi. Begitu juga untuk anda sebagai ibu bapa, keluarga, atau teman. Masyarakat juga biasanya akan memberikan banyak maklumat mengenai aktiviti, seminar atau acara yang berkaitan dengan perkembangan dan penjagaan anak-anak dengan keperluan khas.

Perkara penting lain yang perlu difahami jika anda memutuskan untuk mendapatkan teman atau jururawat untuk anak yang berkeperluan khas, kemudian cari teman yang tepat, pesakit, tentu saja, yang dapat memberikan sokongan yang dapat meningkatkan pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Terdapat pelbagai cabaran yang perlu dihadapi oleh anak-anak berkeperluan khas, begitu juga dengan ibu bapa dan rakan mereka. Berunding dengan doktor mengenai rawatan apa yang diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak anda.