Kehidupan yang sihat

Ketahui Punca Bibir sumbing dan Rawatannya

Bibir sumbing berlaku apabila tisu rahang atas dan hidung tidak menyatu dengan betul, sehingga terbelah. Keadaan ini dimasukkan sebagai kecacatan kongenital sejak lahir, tetapi masih boleh dirawat dengan pembedahan.

Pada kehamilan 4-7 minggu, bibir janin mula terbentuk dan wajah dan rahang akan menyatu. Walau bagaimanapun, proses ini dapat terganggu dan membawa kepada pembentukan celah pada bibir janin, yang dikenali sebagai bibir sumbing.

Keadaan bibir sumbing boleh berlaku di bibir sahaja (bibir sumbing, bumbung mulut atau lelangit (lelangit sumbing), dan juga kedua-duanya. Bibir sumbing terbahagi kepada dua jenis, iaitu celah unilateral dan celah dua hala. Celah unilateral berlaku hanya pada satu sisi bibir, sedangkan celah dua hala berlaku di kedua-dua belah bibir.

Tanda bibir sumbing

Bibir sumbing dapat dikesan semasa bayi dilahirkan dan tanda utamanya adalah bibir sumbing. Ia boleh menjadi celah kecil atau celah yang lebih panjang di bibir. Celah yang lebih panjang ini biasanya memanjang dari bibir hingga ke gusi atas, lelangit, dan hidung.

Terdapat juga celah yang hanya berlaku pada otot lelangit lembut di bahagian belakang mulut. Walau bagaimanapun, keadaan seperti ini jarang berlaku. Sekiranya ia berlaku, biasanya tidak segera dikesan ketika bayi dilahirkan.

Punca bibir sumbing

Sehingga kini, punca bibir sumbing tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, sebuah kajian mendedahkan bahawa terdapat beberapa faktor yang dianggap mempunyai kesan terhadap berlakunya keadaan ini, termasuk:

1. Genetik

Penyelidikan menyatakan bahawa gen dari ibu bapa diturunkan kepada anak-anak menjadikan anak-anak berisiko lebih tinggi menderita bibir sumbing. Tetapi, jika ibu bapa mempunyai bibir sumbing, itu tidak bermakna anak mereka akan mempunyai bibir sumbing.

2. Kekurangan asid folik

Asid folik berfungsi untuk mencegah kemungkinan kecacatan kelahiran. Hampir semua wanita hamil disarankan untuk memenuhi keperluan asid folik setiap hari sejak 3-4 minggu sebelum kehamilan. Kekurangan asid folik dianggap meningkatkan risiko janin dilahirkan dengan keadaan bibir sumbing.

Memang tidak ada bukti kukuh bahawa pengambilan asid folik dapat mencegah bibir sumbing, tetapi beberapa kajian menunjukkan bahawa asid folik dapat mencetuskan pembentukan sel dan tisu muka janin.

Walau bagaimanapun, peranan asid folik untuk mencegah bibir sumbing pada janin masih memerlukan kajian lebih lanjut.

3. Tabiat merokok

Bahaya merokok semasa mengandung tidak bergurau. Wanita hamil yang mempunyai kebiasaan merokok dapat meningkatkan risiko janin mereka terkena pelbagai penyakit kongenital dan salah satunya adalah bibir sumbing.

Walaupun wanita hamil yang menjadi perokok pasif, tidak diketahui secara pasti sama ada bayi mereka berisiko lebih tinggi dilahirkan dengan keadaan bibir sumbing. Walau bagaimanapun, disarankan agar wanita hamil tidak merokok, baik secara aktif atau sebagai perokok pasif, untuk mengurangkan risiko kehamilan dan komplikasi janin.

4. Obesiti dan kekurangan zat makanan

Faktor berat badan berlebihan dan kekurangan pengambilan nutrien pada wanita hamil juga mempengaruhi proses pembentukan pelbagai bahagian tubuh janin. Ini juga dapat meningkatkan risiko janin mengembangkan bibir sumbing.

5. Kesan sampingan ubat

Penting bagi wanita hamil untuk selalu memperhatikan ubat-ubatan yang dimakan semasa mengandung. Ini kerana ubat ini boleh memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan janin.

Oleh itu, berjumpa doktor jika anda mengambil ubat untuk keadaan tertentu semasa kehamilan. Beberapa kes bibir sumbing pada bayi dianggap sebagai kesan sampingan ubat yang diambil semasa kehamilan.

6. Sindrom Pierre Robin

Sindrom Pierre Robin adalah keadaan di mana bayi dilahirkan dengan rahang kecil dan kedudukan lidah yang lebih mundur kerana gangguan genetik. Keadaan ini boleh menyebabkan sumbing di bumbung mulut terbentuk.

Kesannya, bayi boleh mengalami masalah pernafasan atas. Kadang kala, bayi memerlukan saluran pernafasan untuk membantu mereka bernafas. Sindrom Pierre Robin jarang berlaku, tetapi bayi dengan sindrom ini biasanya mempunyai bibir sumbing.

Rawatan Bibir sumbing

Bibir sumbing boleh diperbaiki secara pembedahan oleh pakar bedah plastik. Pembedahan pembaikan bibir boleh dilakukan ketika bayi berusia 3 bulan. Operasi biasanya berlangsung sekitar 1-2 jam, bergantung pada ukuran bibir sumbing. Semakin luas jurang, semakin lama diperlukan untuk membaikinya.

Pembedahan bibir sumbing yang berlaku di bumbung mulut biasanya dilakukan ketika bayi berusia 6-12 bulan. Pembedahan ini bertujuan untuk membina semula struktur bumbung mulut dan otot di sekitarnya. Tempoh operasi adalah sekitar 2 jam.

Pembedahan secara amnya dapat merawat keadaan bibir sumbing pada bayi. Penampilan bibir boleh kelihatan lebih normal dengan parut pembedahan yang minimum. Sekiranya anak anda mempunyai bibir sumbing, berjumpa doktor untuk menentukan sama ada pembedahan perlu dan tidak dan bagaimana untuk mempersiapkannya.