Keluarga

Berapa kerap Pemeriksaan Kehamilan Dilakukan?

Pemeriksaan kehamilan adalah agenda wajib yang mesti dilaksanakan oleh wanita hamil. Dengan pemeriksaan berkala, doktor dapat memantau keadaan kesihatan anda dan bayi anda dalam kandungan.

Penjagaan pranatal terdiri daripada rawatan kesihatan pranatal (sebelum melahirkan) dan selepas bersalin (selepas melahirkan). Tujuan penjagaan pranatal adalah untuk memastikan kehamilan yang sihat dan selamat melahirkan, untuk ibu dan bayi. Semasa berunding dengan doktor, anda juga boleh meminta beberapa maklumat mengenai kehamilan.

Jadual Pemeriksaan Kehamilan

Sebaik-baiknya, wanita hamil perlu berjumpa doktor untuk pemeriksaan kehamilan sekurang-kurangnya 8 kali. Anda perlu meluangkan masa sebulan sekali untuk berjumpa doktor selama enam bulan pertama kehamilan. Semasa memasuki usia kehamilan 7-8 bulan, lakukan pemeriksaan setiap dua minggu. Intensiti lawatan meningkat menjadi sekali seminggu, ketika kehamilan berusia sembilan bulan.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan anda perlu berjumpa doktor lebih kerap, jika anda:

 • Mengandung berusia lebih dari 35 tahun.
 • Risiko melahirkan sebelum waktunya.
 • Mengalami komplikasi kehamilan.
 • Mempunyai sejarah penyakit, seperti asma, lupus, anemia, diabetes, tekanan darah tinggi, atau kegemukan.

Melalui rawatan pranatal, doktor dapat memantau keadaan anda dan janin di dalam rahim, seperti mengenal pasti jika ada komplikasi kehamilan dan segera menanganinya sebelum keadaan bertambah buruk, serta mencegah risiko pertumbuhan bayi yang terganggu di rahim.

Pada saat pemeriksaan kehamilan, doktor akan mengingatkan anda untuk berhenti merokok dan berhenti minum minuman beralkohol, dan menjauhi bahan toksik yang boleh membahayakan rahim. Di samping itu, doktor juga akan memberikan suplemen asid folik untuk wanita hamil pada trimester pertama kehamilan.

Apa Hanya yang mana Selesai semasa pemeriksaan kehamilan?

Semasa anda melakukan ujian kehamilan untuk pertama kalinya, doktor anda akan menanyakan kesihatan anda secara keseluruhan. Ini termasuk kitaran haid anda, penyakit yang anda dan keluarga anda alami, gaya hidup, dan ubat-ubatan yang anda ambil. Sekiranya ini bukan kehamilan pertama anda, doktor anda mungkin bertanya mengenai pengalaman kehamilan anda sebelumnya.

Di samping itu, anda boleh menjalani pelbagai peperiksaan, seperti:

 • Pemeriksaan fizikal

  Pemeriksaan ini terdiri daripada memeriksa berat badan dan tinggi badan anda, tekanan darah, keadaan payudara, jantung dan paru-paru anda. Kemungkinan doktor akan memeriksa vagina, rahim dan leher rahim anda untuk melihat apakah ada kemungkinan gangguan pada kehamilan anda.

 • ujian air kencing

  Ujian ini digunakan untuk mengetahui sama ada terdapat jangkitan saluran kencing atau buah pinggang. Ujian air kencing juga dapat dilakukan untuk mengesan sama ada terdapat protein atau gula dalam air kencing.

 • ujian darah

  ujian darah berguna untuk mengetahui jenis darah anda (termasuk status rhesus anda), mengukur tahap hemoglobin, mengetahui jika anda mempunyai keadaan berjangkit tertentu, seperti cacar, rubella, hepatitis B, sifilis, gonorea, klamidia, toksoplasmosis atau HIV / AIDS.

 • Ujian saringan janin

  Ujian ini dapat memberikan gambaran keseluruhan keadaan kesihatan janin.Ujian yang boleh dilakukan adalah pemeriksaan ultrasound atau darah. Sekiranya diperlukan, doktor mungkin mencadangkan ujian genetik pada janin.

Anggaran masa kelahiran bayi juga biasanya dibincangkan pada lawatan pertama. Pada kesempatan ini, anda boleh bertanya tentang pelbagai perkara mengenai kehamilan. Bermula dari jenis pengambilan apa yang harus dimakan dan dihindari oleh wanita hamil, ubat-ubatan atau vitamin yang harus diambil oleh wanita hamil, senaman yang selamat untuk wanita hamil, hingga melakukan hubungan seks selama kehamilan.

Pada lawatan anda yang seterusnya, anda mungkin tidak perlu menjalani semua perkara yang dilakukan semasa pemeriksaan pranatal pertama. Doktor boleh melakukan pemeriksaan asas, seperti mengukur berat badan, tekanan darah, memantau perkembangan janin, dan gejala yang anda alami semasa kehamilan.

Pada usia sembilan bulan, pemeriksaan kehamilan akan merangkumi pemeriksaan asas ditambah pemeriksaan kedudukan vagina, serviks dan bayi.

Kehamilan adalah tempoh terdedah. Penting untuk meluangkan masa tambahan untuk memperhatikan keadaan anda dan bayi dalam kandungan. Lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Begitu juga, jika anda mengalami gejala yang tidak normal, segera berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found