Kesihatan

Ketahui Faedah Pembedahan dan Risiko GERD

GERD atau penyakit refluks gastroesophageal adalah penyakit perut biasa. Untuk merawat gejala GERD, seperti: rasa terbakardi dada dan sakit epigastrium, Andaboleh mengambil ubat asid gastrik. Tetapi jika tidak ada juga pembetulan, Anda boleh mempertimbangkan Pembedahan GERD.

Esofagus (esofagus) adalah organ dalam bentuk tiub panjang yang menghubungkan rongga mulut dengan perut. Di hujung bawah esofagus adalah cincin otot (sfinkter) yang biasanya hanya terbuka ketika menelan makanan.

Dalam GERD atau biasa disebut penyakit refluks asid, cincin otot ini melemah, sehingga asid perut dan makanan dari perut dapat didorong atau mengalir kembali. Rembesan asid gastrik ini akan merengsakan dinding esofagus dan menyebabkan pelbagai aduan asid perut.

Secara umum, gejala GERD dapat diatasi dengan mengambil ubat, seperti antasid untuk meneutralkan asid perut atau perencat pam proton untuk mengurangkan pengeluaran asid gastrik.

Pesakit dengan GERD juga disarankan untuk melakukan perubahan gaya hidup, seperti mengurangi berat badan berlebihan, menghindari makanan yang dapat merengsakan kerongkongan, dan menghindari berbaring segera setelah makan.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang ubat dan perubahan gaya hidup tidak mencukupi untuk merawat GERD. Sekiranya ini berlaku, pembedahan GERD diperlukan.

Bilakah GERD Memerlukan Pembedahan?

Kes GERD memerlukan pembedahan sekiranya pesakit mempunyai satu atau lebih keadaan berikut:

 • Tidak ada peningkatan gejala setelah dia mengambil ubat dan membuat perubahan gaya hidup seperti yang disarankan oleh doktor.
 • Menderita GERD yang teruk disertai dengan komplikasi, seperti: Esofagus barrett atau penyempitan (penyempitan).
 • Mempunyai gejala yang tidak biasa, seperti asma atau kemasukan cecair atau makanan dari saluran gastrointestinal ke saluran udara.
 • Pesakit tidak mahu terus mengambil ubat tersebut untuk jangka masa yang lama atau tidak dapat mengambil ubat tersebut kerana alasan perubatan tertentu.

Kebaikan Pembedahan GERD

Matlamat pembedahan GERD adalah membungkus atau mengikat bahagian atas perut (fundus) ke bahagian bawah esofagus untuk menguatkan cincin otot yang lemah di kawasan itu. Penyelidikan menunjukkan bahawa dalam jangka masa panjang, pembedahan GERD boleh memberi kesan yang lebih bermanfaat daripada mengambil ubat.

Dengan pembedahan, penyebab utama GERD dapat diatasi. Ini berbeza dengan pengambilan ubat yang hanya meneutralkan atau mengurangkan pengeluaran asid perut tanpa menyelesaikan masalah sfinkter melemah.

Pada masa ini, pembedahan GERD laparoskopi agak biasa kerana hanya memerlukan sayatan kecil di bahagian perut. Melalui sayatan kecil ini, alat dengan kamera dan pisau kecil di hujungnya akan dimasukkan ke dalam rongga perut.

Sebagai tambahan kepada teknik laparoskopi, pembedahan GERD melalui mulut (penggabungan dana transoral) yang tidak memerlukan sayatan di perut juga telah mula digunakan secara meluas. Penyelidikan menunjukkan bahawa kaedah pembedahan ini juga berkesan untuk merawat gejala GERD.

Risiko Pembedahan GERD

Seperti prosedur perubatan lain, pembedahan GERD bukan tanpa risiko. Beberapa risiko yang mungkin berlaku akibat pembedahan GERD adalah:

 • Air mata atau tusukan di dinding esofagus atau perut semasa prosedur laparoskopi.
 • Jangkitan pada luka pembedahan.
 • Kesukaran menelan selepas pembedahan.
 • Mual, kembung, dan kerap bersendawa selepas pembedahan.
 • Sukar muntah apabila diperlukan.
 • Refluks asid gastrik berterusan.
 • Kemungkinan memerlukan operasi semula.

Sekiranya anda mengalami gejala GERD, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang paling sesuai. Untuk mengelakkan keadaan ini berulang, anda disarankan untuk mengehadkan pengambilan alkohol dan kafein, jangan makan sebahagian besar, dan jangan berbaring sebaik sahaja makan.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found