Kesihatan

Bolehkah berbasikal membuat lelaki mengalami mati pucuk?

Salah satu cara termudah untuk memiliki tubuh yang sihat adalah dengan berbasikal. Bukan hanya baik untuk kesihatan anda, anda juga dapat menjimatkan perbelanjaan sambil menjaga persekitaran yang indah. Malangnya, terdapat anggapan dalam masyarakat yang menyatakan bahawa berbasikal boleh menjadi buruk bagi organ seks lelaki.

Lelaki yang sering melakukan kitaran sering dikaitkan dengan disfungsi ereksi atau mati pucuk. Keadaan ini boleh menyukarkan zakar untuk mengeras, dan jika berlaku ereksi, sukar untuk mengekalkannya. Mati pucuk juga boleh merangsang gairah seksual lelaki. Dari sudut perubatan, andaian ini benar. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak kekal.

Biasanya, ketika kita duduk, kita akan meletakkan berat pada tulang yang sedang duduk (ischial tuberosity). Bahagian badan ini dikelilingi oleh lemak dan otot dan tidak mempunyai organ, saraf, atau arteri. Kawasan ini dapat membantu kita duduk dengan selesa berjam-jam.

Malangnya, kebanyakan penunggang basikal meletakkan berat pada pelana basikal yang tidak cukup lebar untuk menyokong tulang tempat duduk. Akibatnya, mereka mengecasnya ke kawasan yang terletak di sekitar sisi luar perineum. Kawasan ini dalam bentuk terusan sepanjang rami ischiopubik (struktur sambungan antara tulang duduk dan tulang kemaluan). Kawasan ini mengandungi tisu ereksi, arteri dan saraf ke zakar. Tekanan di kawasan ini boleh merosakkan arteri dan saraf. Sebenarnya, arteri dan saraf mempunyai peranan penting dalam membantu proses ereksi.

sekarangGejala awal yang menunjukkan arteri dan saraf telah rosak adalah munculnya sensasi kebas atau kesemutan di kawasan intim lelaki.

Menurut penyelidikan, risiko lelaki mengalami mati pucuk lebih tinggi ketika berbasikal untuk waktu yang lama, lebih kurang tiga jam seminggu.

Petua Berbasikal dengan Selamat

Adams yang menggunakan basikal tidak perlu bersedih kerana anda masih boleh melakukannya. Macam mana boleh jadi, berbasikal tanpa harus mengorbankan kesihatan organ intim. Ini caranya:

  • Ganti pelana dengan jenis pemasangan basikal "tiada hidungAtau pilih tempat duduk yang lebih luas. Tempat duduk jenis ini dapat menyokong badan dengan baik. Tukar juga posisi pelana agar lebih maju untuk membantu mengurangkan tekanan pada perineum.
  • Turunkan kedudukan hendal. Ini dapat menjadikan badan anda condong ke depan dan punggung diangkat. Kedudukan ini dapat mengurangkan tekanan pada perineum.
  • Ketika menempuh jarak jauh, disarankan untuk tidak duduk sepanjang masa semasa berbasikal. Anda boleh menyebarkannya dengan menunggang basikal sambil mengangkat punggung atau anda juga boleh berjalan sambil membawa basikal. Ini dapat mengurangkan tekanan pada perineum dan mengembalikan aliran darah.
  • Gunakan seluar pendek berlapis untuk lapisan perlindungan tambahan.
  • Kurangkan intensiti berbasikal. Tidak lebih daripada tiga jam seminggu.

Dianjurkan untuk berhenti berbasikal sebentar ketika kawasan perineal sakit atau mati rasa. Sekiranya anda mengalami mati rasa atau mati pucuk selama beberapa bulan, walaupun anda telah berhenti berbasikal, berjumpa doktor dengan segera. Mungkin keadaan ini disebabkan oleh masalah kesihatan anda yang lain seperti gangguan saraf atau penyakit jantung.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found