Kehidupan yang sihat

Kebaikan Kacang Panjang pada Ukuran Payudara dan Tahap Glukosa

Kacang panjang adalah salah satu jenis sayuran yang tidak asing lagi bagi masyarakat Indonesia. Selain mengandungi banyak nutrien, faedahnyaacara panjangjuga berkaitan dengan ukuran payudara dan tahap glukosa.

Kacang panjang mempunyai nama Latin Vigna unguiculata supspesies sesquipedalis dan merupakan sayur yang biasa ditanam di iklim yang hangat, seperti negara-negara di Asia Selatan dan Asia Tenggara.

Apakah Faedah Kacang Panjang?

Banyak faedah kacang panjang berasal dari mineral dan vitamin yang terdapat di dalamnya. Antaranya ialah vitamin A, thiamin, riboflavin, niasin, asid panthothenic, vitamin B6, asid folik dan vitamin C. Sementara itu, sebilangan mineral yang terkandung dalam kacang panjang adalah kalsium, zat besi, magnesium, mangan, fosforus, kalium dan natrium.

Berdasarkan kajian, terdapat beberapa faedah kacang panjang yang baik untuk kesihatan:

  • Mempunyai kemungkinan meningkatkan saiz payudara

    Satu kajian di Indonesia cuba membuktikan andaian yang dipercayai mengenai manfaat kacang panjang untuk membesarkan payudara. Berdasarkan kajian-kajian ini, ini mungkin berlaku mengingat kacang panjang mengandungi phytoestrogen yang merupakan estrogen semula jadi yang terdapat pada tumbuhan. Sebatian yang tergolong dalam jenis fitoestrogen termasuk flavonoid (flavon, flavonol, flavanone, isoflavon, dan anthocyanidins), coumestan, lignan, dan stilbenes. Reseptor estrogen. Proses ini dipanggil kesan estrogenik. Kesan estrogenik ini berlaku kerana sel epitelium payudara sangat responsif terhadap estrogen, yang seterusnya dapat mencetuskan perkembangan payudara.

  • Menurunkan kadar glukosa

    Kajian lain dilakukan dalam usaha untuk menentukan potensi faedah kacang panjang untuk menurunkan kadar glukosa atau gula dalam darah. Penyelidikan ini dilakukan dengan mengekstrak biji kacang panjang untuk analisis saintifik kemudian mengenai sifat antihiperglikemik dan antinociceptivenya. Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai aktiviti antihiperglikemik kacang panjang masih terhad kepada ujian dengan ujian toleransi glukosa oral pada haiwan. Tidak ada bukti klinikal mengenai kesan ini pada manusia, oleh itu diperlukan kajian lebih lanjut.

Walaupun potensi manfaat perubatan kacang panjang masih memerlukan penelitian lebih lanjut, kacang panjang telah lama digunakan dalam kehidupan seharian. Termasuk untuk menghidangkan makanan, seperti sayur-sayuran hijau atau hanya dengan mengambil biji ketika mereka sudah masak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found