Kehidupan yang sihat

Khasiat Buah Kiwi yang sihat untuk kesegaran badan

Rasa kiwi yang manis dan segar menjadikan buah ini popular dalam jus dan salad buah. Manfaat buah kiwi bukan hanya pemanis, tetapi juga baik untuk menjaga kesihatan dan mencegah penyakit.

Buah ini, yang serupa dengan New Zealand, mempunyai nama Latin Actinidia deliciosa. Buah kiwi berasal dari daratan China utara dan pada abad ke-20 mula ditanam di New Zealand. Ia berbentuk seperti telur ayam, dengan kulit coklat keabu-abuan yang kusam, dan rambut halus menutupi permukaan luar.

Dagingnya berwarna hijau terang atau berwarna keemasan dengan biji hitam lembut yang boleh dimakan bersama. Rasanya lembut, manis, dan sedikit masam, menjadikan buah ini kegemaran untuk dimakan oleh kanak-kanak dan orang dewasa.

Faedah Kiwi

Buah kiwi boleh dimakan secara langsung atau diproses menjadi pelbagai jenis makanan dan minuman. Rasanya yang segar menjadikan kiwi mudah digabungkan dengan pelbagai makanan sihat yang lain, misalnya sebagai bahagian salad, campuran yogurt, pemanis ais krim,smoothie,kek, kek, jus, hingga puding.

Manfaat buah kiwi untuk tubuh adalah sebagai sumber nutrien yang kaya dengan vitamin C, vitamin A, vitamin E, vitamin K, kalium, asam amino, folat, dan kalsium. Selain itu, buah ini juga mengandungi banyak antioksidan dan merupakan sumber serat. Kerana kandungan nutriennya yang pelbagai, buah kiwi baik untuk dimakan oleh siapa saja, termasuk wanita hamil.

Berbagai kajian telah dilakukan untuk mengungkap manfaat kesihatan buah kiwi, termasuk:

 • Melegakan asma

  Kandungan antioksidan dan vitamin C yang tinggi dalam kiwi dapat melegakan simptom asma. Penyelidikan menunjukkan, terdapat peningkatan keadaan paru-paru pada orang yang makan buah secara teratur, termasuk buah kiwi. Mengonsumsi buah kiwi segar dianggap dapat mengurangkan rasa mengi dan sesak nafas pada pesakit asma.

 • Menjaga kesihatan pencernaan

  Kajian menunjukkan bahawa buah kiwi dapat bertindak sebagai prebiotik, dengan meningkatkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus (lactobacilli dan bifidobacteria). Kandungan serat dan prebiotik dalam kiwi baik untuk menjaga sistem pencernaan yang sihat, mencegah sembelit dan mencegah sembelitsindrom iritasi usus (IBS). Walau bagaimanapun, keberkesanan prebiotik ini bergantung pada keadaan pencernaan setiap individu, dan hanya berlangsung selama 24 jam dan hanya bertahan selama memakan buah kiwi.

 • Meningkatkan daya tahan

  Kira-kira 180 gram kiwi telah memenuhi keperluan vitamin C dalam sehari. Vitamin C adalah elemen penting dalam meningkatkan daya tahan tubuh untuk melawan penyakit, salah satunya adalah selesema.

 • Menurunkan tekanan darah dan risiko penyakit

  Kandungan dalam kiwi dapat menurunkan tekanan darah. Ini bermaksud, kiwi dapat membantu mencegah risiko penyakit yang timbul akibat tekanan darah tinggi, seperti serangan jantung dan strok. Selain itu, kandungan antioksidan yang tinggi dapat mencegah penyakit yang disebabkan oleh kerosakan DNA, seperti penyakit jantung dan barah.

 • Meningkatkan kualiti tidur

  Selain mengandung antioksidan, kiwi juga mengandung serotonin. Serotonin berperanan dalam tidur nyenyak. Serotonin juga bermanfaat dalam meningkatkan daya ingatan dan fungsi kardiovaskular. Kekurangan hormon ini telah dikaitkan dengan kemurungan dan gangguan mood.

 • Mengurangkan risiko pembekuan darah

  Penyelidikan mendapati bahawa memakan dua hingga tiga buah kiwi sehari dapat mengurangkan risiko pembekuan darah dan menurunkan jumlah lemak dalam darah. Gumpalan darah dikaitkan dengan berbagai penyakit dan keadaan serius yang dapat mengancam nyawa, seperti strok, penyakit jantung, dan emboli paru.

 • Menjaga kesihatan mata

  Manfaat kiwi lain adalah melindungi mata dan mencegah kebutaan. Ia adalah rahmat lutein dan zeaxanthin terkandung dalam kiwi.

Di sebalik khasiat buah kiwi, buah ini juga boleh mencetuskan reaksi alergi pada sesetengah orang. Reaksi alergi yang muncul dalam bentuk bibir yang bengkak, gatal-gatal pada kulit dan tekak, mual, dan muntah. Dianjurkan untuk mengetahui gejala alergi ketika memberi kiwi kepada anak-anak untuk pertama kalinya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found