Kesihatan

Menjangkakan Corona, Bilakah Anda Harus Memeriksa Sendiri ke Hospital?

Salah satu cadangan untuk orang yang menderita atau disyaki menderita jangkitan virus Corona (COVID-19) adalah mengasingkan diri di rumah jika tidak ada gejala atau gejala ringan. Walaupun begitu, anda perlu tahu bila masa terbaik untuk pergi ke hospital untuk pemeriksaan diri.

Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pada pautan di bawah ini sehingga anda boleh diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Penyakit koronavirus 2019 (COVID-19) disebabkan oleh SARS-CoV-2 atau lebih dikenali sebagai virus Corona. Ini adalah jenis virus baru dari kumpulan coronavirus. Kerana sifatnya belum terkenal dan penyebarannya sangat cepat, jangkitan virus Corona telah menyebabkan banyak kematian dan merebak ke hampir seluruh dunia.

Kriteria Diperlukan untuk Menjalankan Pemeriksaan ke Hospital

Kerajaan telah menubuhkan 132 hospital rujukan untuk menangani kes COVID-19. Namun, kerana kemudahan kesihatan dan kakitangan perubatan yang terhad, tidak semua orang yang merasakan gejala jangkitan virus Corona dianjurkan untuk segera pergi ke rumah sakit untuk mendapatkan rawatan.

Selain itu, penyakit berjangkit virus ini sebenarnya dapat sembuh dengan sendirinya hanya dengan perawatan di rumah, jika gejalanya ringan.

Hospital rujukan mempunyai bilik pengasingan dan alat yang mencukupi untuk menjalankan pemeriksaan dan menangani kes yang teruk, sehingga keutamaan diberikan kepada pesakit yang telah disahkan positif dan mengalami gejala yang teruk.

Menurut protokol yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, Anda dapat segera pergi ke rumah sakit rujukan jika anda mempunyai dua kondisi berikut:

  • Mempunyai demam di atas 37.9oC disertai dengan gejala penyakit pernafasan, seperti batuk, sesak nafas, hidung berair, atau sakit tekak
  • Pernah berhubung dengan orang yang positif COVID-19 atau mempunyai sejarah perjalanan atau tinggal di kawasan yang endemik untuk COVID-19 (dalam dan luar negara) dalam 14 hari terakhir

Namun, untuk melindungi orang di sekitar anda dari kemungkinan jangkitan, kami mengesyorkan agar anda menghubungi talian panas COVID-19 di 119 Samb. 9 pertama. Sekiranya anda memenuhi kriteria, pejabat kesihatan boleh menjemput anda dan membawa anda ke kemudahan rawatan kesihatan terdekat atau hospital rujukan COVID-19.

Sementara itu, jika anda mempunyai sejarah kontak dengan orang yang positif COVID-19 atau pernah berada di kawasan yang endemik penyakit ini tetapi tidak merasakan gejala COVID-19, anda dinasihatkan untuk mengasingkan diri untuk 14 hari dari tarikh hubungan atau hari pertama perjalanan.

Sekiranya dalam tempoh pengasingan gejala seperti yang disebutkan di atas terjadi, segera hubungi kami talian panas COVID-19 atau periksa diri anda ke hospital rujukan sekiranya aduannya sangat mengganggu. Namun, cubalah menggunakan kenderaan persendirian, pakai topeng, dan jauhkan jarak dari orang lain.

Bagaimana dengan Orang yang Tidak Mempunyai Sejarah Perhubungan atau Perjalanan?

Sekiranya anda tidak mempunyai sejarah kontak dengan penghidap COVID-19 atau pergi ke kawasan endemik COVID-19 tetapi mengalami gejala demam atau gejala penyakit pernafasan ringan, seperti batuk, hidung berair, atau sakit tekak, anda tidak perlu segera pergi ke hospital rujukan.

Anda dinasihatkan untuk mengasingkan diri di rumah dan berunding berbual secara langsung dengan doktor dalam aplikasi telemedicine seperti ALODOKTER. Sekiranya semasa pengasingan, aduan bertambah buruk, hubungi talian panas COVID-19 untuk arahan selanjutnya.

Sekiranya anda tidak mengalami simptom COVID-19 dan tidak pernah berhubung dengan penghidap COVID-19 atau melancong ke kawasan endemik COVID-19, anda masih perlu memohon jarak fizikal dan untuk mengelakkan dijangkiti virus Corona.

Anda juga perlu ingat, walaupun anda tidak simptomatik, anda boleh membawa virus Corona dan menyebarkannya kepada orang lain. Jadi, jarak fizikal Ia juga berguna untuk mencegah penyebaran virus Corona.

Jauhkan diri dari orang ramai, jangan keluar rumah kecuali untuk tujuan mendesak, dan terus menerapkan langkah pencegahan dengan mencuci tangan secara berkala dan menguatkan sistem imun.

Tidak semua orang dinasihatkan untuk segera pergi ke hospital rujukan COVID-19. Sebaiknya hanya orang yang berisiko tinggi mendapat jangkitan. Sebabnya, banyak penghidap COVID-19 dirawat di hospital rujukan, jadi risiko dijangkiti virus Corona semasa di sini juga tinggi.

Mengunjungi hospital rujukan COVID-19 walaupun tidak memenuhi kriteria rujukan akan meningkatkan risiko anda dijangkiti virus Corona dan menyebarkannya ke masyarakat luas.

Oleh itu, adalah idea yang baik untuk berunding berbual doktor mengenai aplikasi ALODOKTER terlebih dahulu untuk mendapatkan maklumat atau nasihat yang berkaitan dengan jangkitan virus Corona atau COVID-19.

Untuk mengetahui seberapa besar kemungkinan anda telah dijangkiti virus Corona, atau adakah anda perlu pergi ke hospital rujukan, cubalah fitur pemeriksaan risiko jangkitan virus Corona yang disediakan secara percuma oleh ALODOKTER.

Sekiranya semua protokol kesihatan di atas dijalankan dengan betul, diharapkan penyebaran jangkitan virus Corona dapat dikendalikan dan kita segera dapat bebas dari wabak penyakit ini.