Kehidupan yang sihat

Petua Mencium Sihat dan Romantik

Mencium adalah salah satu cara untuk menunjukkan kasih sayang kepada pasangan anda. Bukan hanya dapat menimbulkan keakraban, mencium juga mempunyai manfaat kesihatan. Oleh itu, kenali petua mencium yang sihat dan tetap romantis.

Ciuman romantis antara dua orang yang mempunyai minat antara satu sama lain pastinya menjadi pengalaman yang sangat intim dan sensual. Lebih daripada itu, mencium adalah asas penting dalam hubungan romantis.

Pelbagai Petua Mencium Sihat

Berikut adalah beberapa petua untuk mencium yang sihat dan dapat mengekalkan hubungan romantis dengan pasangan anda:

1. Bersihkan mulut anda terlebih dahulu.

Sebelum memulakan ciuman, cubalah membersihkan mulut terlebih dahulu supaya nafas anda segar dan gigi anda bersih. Di samping itu, kaedah ini dapat meminimumkan risiko penyakit. Paling tidak, bersihkan mulut secara rutin dengan menggosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari.

2. Jangan terburu-buru ketika mencium bibir

Apabila anda mencium bibir dengan pasangan anda, lakukan dengan cara santai dan tidak tergesa-gesa. Ini sangat berguna agar anda lebih santai, agar pasangan anda juga merasakan faedah yang sama.

Bukan hanya itu, dengan tidak terburu-buru ketika mencium bibir, anda juga dapat mengelakkan risiko mencederakan bibir pasangan anda.

3. Elakkan mencium ketika sakit

Petua ciuman yang sihat seterusnya adalah untuk mengelakkan mencium dalam keadaan sakit, seperti ketika sariawan, sakit gigi, batuk, selesema, selesema, dan herpes. Ini kerana mencium dapat menyebarkan risiko jangkitan dan bakteria kepada pasangan anda.

4. Lakukan pelbagai ciuman dengan pasangan anda

Sebuah tinjauan mendapati bahawa intensiti mencium pasangan yang telah lama berkahwin cenderung menurun. Sebenarnya, ciuman dalam hubungan mesti dijaga sebagai jambatan kasih sayang dan membina kesihatan mental.

Anda boleh melakukan pelbagai ciuman, mulai dari mencium pipi, dahi, bibir, hingga leher pasangan untuk menjadikannya lebih romantis.

Manfaat Kesihatan Berciuman

Tidak hanya dilihat dari sisi sensualitas, mencium secara kerap dengan pasangan juga memberikan manfaat kesihatan, termasuk:

Mencium dapat mengurangkan simptom alergi

Menurut satu kajian, mencium pasangan sekurang-kurangnya 30 minit sudah cukup untuk melegakan simptom alergi pada orang dengan eksim atopik dan alahan bermusim. Walau bagaimanapun, kaedah ini masih tidak dapat menggantikan ubat untuk merawat keadaan alahan.

Mengurangkan kesakitan

Refleks semula jadi seseorang ketika mencium adalah memeluk pasangan. Secara semula jadi, pelukan dapat mengurangkan kegelisahan dan kemurungan. Semasa berpelukan, badan akan mengeluarkan hormon oksitosin sehingga badan menjadi santai. Ini kemudian dapat mengurangkan kesakitan kronik (jangka panjang).

Menurunkan tekanan darah

Mencium dianggap dapat meningkatkan kadar degupan jantung anda dengan melebarkan saluran darah. Apabila saluran darah anda melebar, aliran darah meningkat, menyebabkan penurunan tekanan darah anda dengan segera.

Anda dan pasangan boleh melakukan pelbagai petua ciuman yang sihat di atas untuk mendapatkan faedah kesihatan, sambil mengekalkan hubungan romantis.