Keluarga

Memahami keadaan kulit yang baru lahir dan petua untuk merawatnya

Keadaan kulit setiap bayi yang baru lahir boleh kelihatan kekuningan, bersisik, atau mungkin bergelombang kerana terdapat bintik-bintik kecil. Keadaan ini sebenarnya wajar. Tetapi, kerana kulit yang baru lahir masih sensitif dan terdedah kepada kerengsaan, anda mesti merawatnya dengan cara yang betul.

Setelah dilahirkan, bayi memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran barunya di luar rahim. Dalam proses penyesuaian ini, anda mungkin menemui perkara-perkara yang unik dengan keadaan fizikal bayi, seperti bentuk kepala yang tidak simetri atau tekstur dan warna kulitnya yang boleh berubah.

Keadaan Kulit Baru Lahir

Keadaan kulit bayi yang baru lahir ditentukan oleh jangka masa kehamilan. Tidak semua keunikan kulit yang baru lahir adalah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Sebahagian daripadanya normal dan akan berubah ketika bayi semakin tua.

Inilah penjelasannya:

Warna dan bintik-bintik kulit bayi yang baru lahir

Semasa bayi baru lahir, kulit boleh menjadi merah tua atau keunguan. Apabila dia mula bernafas, warna kulitnya akan menjadi kemerahan atau merah terang.

Dalam beberapa jam atau hari pertama, tangan, kaki, dan bibir bayi anda juga boleh menjadi kebiruan. Ini berlaku kerana peredaran darah masih belum berkembang dan secara amnya tidak berbahaya jika tidak disertai dengan keluhan, seperti sesak nafas atau kelihatan lemah.

Bayi juga boleh dilahirkan dengan tompok biru di beberapa bahagian badan mereka. Bintik-bintik ini disebut bintik Mongol atau melanositosis kulit kongenital. Selain itu, mungkin terdapat ruam kemerahan di dada, punggung, muka, lengan, dan kaki. Keadaan ini dipanggil toksikum eritema Dan ia akan hilang sendiri dalam masa seminggu.

Beberapa bayi juga dilahirkan dengan kulit kuning atau disebut penyakit kuning bayi. Ini berlaku kerana hati tidak cukup matang untuk memproses dan membuang bilirubin ke saluran pencernaan dengan betul. Warna kuning ini biasanya akan hilang sendiri dalam 2-3 minggu.

Tekstur kulit yang baru lahir

Kulit bayi yang baru lahir masih tipis dan sensitif, sehingga mereka mudah tersinggung. Banyak bayi yang baru lahir juga mengalami panas atau milia di hidung, pipi, bawah mata, atau dagu.

Beberapa bayi yang baru lahir bahkan boleh mempunyai jerawat di kawasan muka yang disebut neonatorum jerawat. Walau bagaimanapun, keadaan pada amnya akan hilang sendiri dari masa ke masa.

Kulit yang baru lahir akan mengelupas pada minggu-minggu awal. Pengelupasan ini berlaku untuk menghilangkan vernix, yang merupakan lapisan tebal yang menutupi kulit bayi semasa dalam kandungan. Jumlah dan jangka masa pengelupasan bayi yang baru lahir boleh berbeza-beza, bergantung pada sama ada bayi dilahirkan pramatang, jangka penuh, atau lewat.

Petua Merawat Kulit Bayi yang Baru Lahir

Keadaan kulit bayi di atas bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan dan tidak memerlukan rawatan khas. Namun, memandangkan kulit bayi yang baru lahir masih sensitif dan mudah tersinggung, anda mesti menjaga dan merawat kulitnya dengan cara yang betul.

Berikut adalah petua untuk merawat kulit yang baru lahir untuk mengelakkan pelbagai masalah kulit:

  • Jangan terlalu kerap memandikan bayi. Mandi yang kerap dapat mengeringkan kulit, menjadikannya lebih mudah terkena kerengsaan dan jangkitan.
  • Bersihkan permukaan kulit bayi dengan kain lap yang lembut. Gosokkan kulit dengan lembut.
  • Gunakan sabun bayi atau syampu.
  • Sapukan losyen ke kulit bayi selepas dia mandi untuk memastikan kulitnya lembap.
  • Elakkan menaburkan serbuk pada badan bayi yang baru lahir dan menjauhkannya dari cahaya matahari langsung.

Selain menerapkan kaedah di atas, perkara lain yang tidak kurang pentingnya dalam merawat kulit yang baru lahir adalah memilih produk penjagaan kulit, seperti sabun, syampu, atau losyen, yang sesuai untuk keadaan kulit bayi. Sekiranya produk penjagaan kulit yang digunakan tidak sesuai, bayi akan lebih berisiko mengalami kerengsaan kulit dan ruam utama.

Pilih produk penjagaan yang dirumus khas untuk kulit bayi dan dibaca hypoallergenic. Ini menunjukkan bahawa produk mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyebabkan reaksi alergi.

Kami mengesyorkan agar anda juga memilih produk yang berlabel diuji secara dermatologi. Ini bermaksud bahawa produk tersebut telah diuji pada kulit.

Kulit bayi mempunyai keasidan (pH) yang sedikit lebih rendah, iaitu sekitar 5.5. Oleh itu, disarankan agar anda menggunakan produk dengan pH yang hampir dengan angka tersebut. Namun, jika kulit bayi anda tidak mengalami masalah dan tidak kering, anda boleh memilih produk dengan pH neutral.

Anda juga boleh memilih produk penjagaan kulit yang baru lahir yang mengandungi bahan semula jadi. mentega shea, minyak biji bunga matahari, dan minyak badam adalah bahan semula jadi yang dapat menjaga kulit bayi lembap dan sihat.

Di samping itu, produk yang mengandungi calendula Juga bagus untuk kulit bayi. Banyak kajian menunjukkan bahawa calendula dapat meningkatkan kelembapan kulit dan berkesan untuk merawat ruam primer dan radang kulit.

Sekiranya kulit bayi anda masih menghadapi masalah walaupun anda telah menggunakan produk penjagaan yang sesuai dengan keadaan kulit bayi yang baru lahir dan telah menggunakan kaedah di atas, anda harus berjumpa dengan doktor supaya penyebabnya dapat diketahui dan diberi rawatan yang tepat.