Keluarga

Perubahan dan Penjagaan Payudara Semasa Kehamilan

Semasa mengandung, payudara wanita hamil akan membesar dan kadangkala terasa sakit. Perubahan pada payudara ini boleh membuat wanita hamil merasa kurang selesa. Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh mencuba beberapa rawatan payudara semasa mengandung.

Perubahan payudara semasa mengandung adalah perkara biasa untuk mempersiapkan kelahiran anak kecil anda. Payudara yang membesar dan menyakitkan sering disebut sebagai tanda awal kehamilan. Keadaan ini bermula ketika kehamilan sekitar 4-6 minggu dan berlangsung sepanjang trimester pertama.

Perubahan Payudara Semasa Kehamilan

Perubahan payudara semasa kehamilan disebabkan oleh peningkatan kadar hormon semasa kehamilan. Kenaikan kadar hormon kehamilan menjadikan aliran darah ke payudara meningkat, menyebabkan perubahan pada tisu payudara.

Semasa mengandung, wanita hamil boleh mengalami beberapa perubahan pada payudara, seperti:

  • Payudara membesar dan terasa lebat, sakit, dan sensitif
  • Warna puting dan areola (kulit di sekitar puting) menjadi lebih gelap
  • Saluran darah di payudara lebih kelihatan
  • Pelepasan tebal (kekuningan) dari puting susu
  • Benjolan kecil muncul di permukaan areola kerana saluran susu tersumbat

Penjagaan Payudara Semasa Kehamilan

Pelbagai perubahan pada payudara yang berlaku boleh membuat wanita hamil merasa tidak selesa. Untuk mengurangkan aduan ini, wanita hamil boleh mengambil langkah berikut untuk menjaga payudara semasa mengandung:

1. Pakai coli yang selesa

Pada siang hari, gunakan coli khas untuk wanita hamil atau coli sukan khas yang dapat menyokong seluruh payudara dan menyokong bahagian belakang. Sementara itu, pada waktu malam, gunakan coli tidur ringan dan lembut agar ibu hamil dapat tidur dengan lebih selesa.

Apabila anda ingin membeli coli, pilih coli yang diperbuat daripada kain kapas, mempunyai cangkuk atau tali yang boleh disesuaikan panjang, dan tidak berwayar.

2. Sapukan pelembap pada payudara

Payudara yang membesar dapat membuat kulit payudara meregang dan kelihatan tanda regangan. Perubahan pada payudara kadang-kadang boleh menyebabkan gatal.

Untuk melegakan gatal pada payudara, wanita hamil boleh menggunakan pelembap setelah mandi dan pada waktu tidur. Wanita hamil juga boleh menggunakan pelembap jika kulit payudara terasa gatal kerana kulit payudara kering.

3. Menggunakan pelapik payudara

Sekiranya cairan yang keluar dari puting susu cukup besar untuk membasahi pakaian, wanita hamil disarankan untuk menggunakannya pelapik payudara dalam coli. Wanita hamil boleh memilih pelapik payudara boleh guna atau boleh dicuci dan boleh digunakan semula.

4. Memampatkan payudara

Apabila payu dara terasa sakit dan sensitif, wanita hamil boleh berusaha memberikan kompres hangat dengan air yang telah direndam dalam air suam pada payudara. Sekiranya suhu yang hangat membuat wanita hamil merasa tidak selesa, cuba berikan kompres sejuk dengan kain yang dibalut dengan ais atau direndam dengan air sejuk pada payudara.

5. Mengurut payudara

Sekiranya benjolan muncul di areola, wanita hamil dapat melegakannya dengan melekatkan tuala yang telah direndam dalam air suam. Selepas itu, urut payudara sehingga saluran susu menjadi halus. Cara mengurut payudara yang betul adalah dari bahagian atas payudara hingga ke puting.

Namun, berhati-hatilah jika benjolan baru muncul di payudara atau ketiak disertai dengan lekukan atau lesung pipi di payudara, puting masuk, darah keluar dari puting, dan kulit payudara mengalami kegatalan, merah, atau mengelupas. Tanda-tanda ini mungkin menunjukkan kemungkinan barah payudara.

Selain melakukan penjagaan payudara semasa mengandung, wanita hamil juga boleh berjumpa pakar sakit puan mengenai perubahan payudara yang berlaku. Setelah melakukan pemeriksaan, doktor akan menentukan sama ada perubahan yang dirasakan oleh wanita hamil adalah normal atau tidak dan memberikan rawatan sekiranya perlu.