Kesihatan

Ketahui Punca Gigi Sensitif dan Penyelesaiannya

Masalah gigi sensitif boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, bukan hanya mereka yang cuai dalam menjaga gigi mereka. Gigi sensitif juga sering dikeluhkan oleh wanita hamil dan orang tua. AyuhKetahui apa yang menyebabkan gigi sensitif serta cara mengatasinya.

Kepekaan gigi adalah keadaan di mana terdapat rasa sakit dan kelembutan pada gigi. Ini berlaku apabila gigi bertindak balas berlebihan terhadap rangsangan tertentu, misalnya ketika memakan makanan atau minuman yang terlalu panas atau sejuk.

Kepekaan gigi boleh berlaku sementara atau dalam jangka masa panjang, di salah satu atau beberapa gigi.

Punca Gigi Sensitif

Untuk penggemar makanan, makan makanan yang baru disajikan dan menghirup minuman sejuk boleh menjadi kepuasan sendiri kerana rasanya lebih sedap. Pelbagai makanan, termasuk rasa manis dan masam, dan minuman ringan pastinya tidak disedari.

Tetapi adakah anda tahu? Kebiasaan ini menjadikan anda mudah terkena gigi sensitif, kamu tahu! Terutama jika anda lalai menjaga kesihatan gigi dan mulut anda secara berkala. Secara beransur-ansur lapisan enamel atau enamel pada gigi dapat terhakis, sehingga gigi menjadi sensitif dan terdedah kepada kesakitan.

Selain makanan yang terlalu panas atau sejuk, ada beberapa faktor yang juga boleh menyebabkan gigi sensitif, iaitu:

 • Gosok gigi terlalu keras dan keras, gunakan sikat gigi dengan bulu kasar, dan gosok gigi semasa tidur.
 • Penggunaan ubat kumur yang mengandungi alkohol atau melakukan prosedur pemutihan gigi.
 • Muntah yang kerap, misalnya disebabkan oleh penyakit refluks asid gastrik (GERD), gangguan pengosongan gastrik (gastroparesis), dan bulimia.
 • Kebiasaan mengisar atau mengisar gigi (bruxism).

Masalah gigi sensitif juga dapat dialami oleh wanita hamil kerana perubahan hormon semasa kehamilan. Di samping itu, semasa kehamilan, gigi menjadi rentan terhadap bakteria yang menyebabkan masalah kesihatan gigi dan mulut yang mencetuskan penumpukan plak, menyebabkan gusi bengkak dan meradang.

Selain wanita hamil, gigi sensitif juga cenderung dialami oleh orang tua. Ini kerana apabila anda memasuki usia tua, gusi anda akan mengecut dan menjadikan gigi anda lebih sensitif.

Penghasilan air liur juga dapat berkurang seiring bertambahnya usia atau sebagai kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, menjadikan gigi lebih rentan dan akhirnya memicu kepekaan gigi.

Penyelesaian untuk Mengatasi Gigi Sensitif

Untuk merawat gigi sensitif ringan, anda boleh menggunakan ubat gigi dengan formula khas untuk gigi sensitif. Pilih ubat gigi untuk gigi sensitif yang mengandungi mineral hidroksiapatit (HAP), kalium sitrat, dan sitrat zink.

Berdasarkan hasil penyelidikan, mineral hidroksiapatit (HAP) dapat membantu memperbaiki enamel gigi dan mengekalkan kekuatan gigi lebih lama. Dalam ujian klinikal, ubat gigi mengandungi kalium sitrat terbukti berkesan untuk mengurangkan kesakitan pada gigi sensitif. Sementara kandungannya sitrat zink, berguna untuk membersihkan plak dan memberi perlindungan pada gigi dan mulut dari bakteria.

Campuran kandungan hidroksiapatit (HAP), kalium sitrat, dan sitrat zink Kandungan ubat gigi dikatakan dapat membantu mengurangkan kesakitan dalam 30 saat dan menghalangnya daripada kembali.

Sekiranya aduan gigi sensitif menyukarkan makan, anda harus berjumpa doktor gigi. Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk gigi sensitif yang biasanya disyorkan oleh doktor gigi, iaitu:

 • Penggunaan ubat gigi yang ditetapkan oleh doktor.
 • Prosedur perubatan untuk gigi dan mulut, seperti prosedur penutupan akar dengan bahan khas, rawatan saluran akar (terusan akar), atau pembedahan gusi, jika terdapat masalah pada gigi dan gusi.
 • Rujuk kepada internis, jika penyebabnya adalah GERD.
 • Rujuk kepada pakar psikiatri, sekiranya aduan gigi sensitif disebabkan oleh bulimia.

Menghalang Gigi Sensitif dari Kembali

Untuk mengelakkan aduan gigi sensitif tidak berulang, anda mesti menjaga kesihatan mulut dengan kerap:

 • Gosok gigi dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam sebelum tidur.
 • Gunakan sikat gigi berbulu lembut, dan jangan gosok gigi terlalu keras atau terlalu keras.
 • Bersihkan antara gigi dengan benang gigi.
 • Sekiranya anda mahu menggunakan ubat kumur, pilih produk dengan kandungan fluorida dan bebas alkohol.
 • Elakkan menggunakan pemutihan gigi atau melakukan prosedur pemutihan gigi.
 • Pengambilan cecair yang mencukupi setiap hari dengan minum banyak air.
 • Elakkan memakan makanan atau minuman yang boleh mencetuskan sakit gigi, seperti makanan dan minuman yang terlalu panas atau sejuk.
 • Jangan gosok gigi sebaik sahaja mengambil makanan atau minuman berasid, termasuk minuman ringan. Berkumur dengan air biasa terlebih dahulu, kemudian tunggu hingga 30 minit sebelum menggosok gigi.
 • Lakukan pemeriksaan berkala ke doktor gigi, setiap 6 bulan.

Sekiranya keluhan gigi sensitif tidak bertambah baik setelah anda mencuba beberapa cara di atas, segera berjumpa doktor gigi. Doktor gigi akan mengetahui punca gigi sensitif anda, kemudian memberikan rawatan dan rawatan yang sesuai.