Keluarga

Bayi Berpeluh Semasa Tidur, Adakah Biasa?

Bayi biasanya berpeluh ketika panas, demam, atau terlalu aktif. Namun, ada juga bayi yang berpeluh semasa tidur nyenyak. Adakah ini normal dan apa pula yang menyebabkannya?

Sama seperti orang dewasa, bayi juga boleh berpeluh. Berpeluh adalah proses semula jadi yang berlaku di dalam badan. Cecair yang dikeluarkan oleh kelenjar kulit bertujuan untuk mengatur suhu sehingga tidak terlalu panas. Selain itu, peluh juga difikirkan berfungsi untuk mengekalkan kulit yang sihat dan keseimbangan ion badan.

Berpeluh Bayi Semasa Tidur Adalah Biasa

Walaupun tidak berlaku pada semua bayi, berpeluh semasa tidur dialami oleh sebilangan mereka. Sebenarnya, peluh bayi semasa tidur adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan. Macam mana boleh jadi, Roti.

Perlu diingat juga bahawa sistem pengaturan suhu badan bayi masih berkembang. Selain itu, kelenjar peluh bayi juga cenderung lebih padat daripada orang dewasa. Jadi, bayi memang kelihatan lebih banyak berpeluh, baik ketika tidur dan tidak.

Beberapa perkara lain yang juga boleh menyebabkan bayi berpeluh semasa tidur adalah:

Fasa tidur nyenyak

Bayi melalui fasa tidur nyenyak atau fasa tidur yang lebih lama. Pada fasa ini, beberapa bayi dapat berkeringat lebih banyak, bahkan hingga membuat mereka mandi dengan berpeluh.

Perkara ini terutama berlaku untuk bayi baru lahir yang menghabiskan lebih banyak masa untuk tidur. Sekiranya si kecil mengalaminya, tidak perlu panik, ya, Bun, kerana ini adalah perkara biasa yang terjadi.

Pakaian yang terlalu tebal

Sebagai tambahan kepada fasa tidur, penyebab berpeluh bayi lain semasa tidur adalah pakaian atau selimut yang terlalu tebal. Ini dapat menaikkan suhu badannya. Kesannya, bayi menjadi panas dan berpeluh.

Untuk mengelakkan ini, cubalah anak kecil anda memakai pakaian tidur yang diperbuat daripada kapas yang dapat menyerap peluh. Di samping itu, tutup saja dengan selimut nipis sehingga dia dapat tidur nyenyak, tanpa menyekat.

Suhu bilik terlalu panas

Suhu bilik yang terlalu panas boleh menyebabkan bayi berpeluh, sama ada pada waktu pagi, petang atau petang. Sekiranya taman asuhan kanak-kanak menggunakan penyaman udara, tetapkan suhu AC ke sekitar 23-25o Celsius. Suhu ini adalah suhu yang disyorkan kerana ia selamat untuk bayi.

Adalah normal bagi bayi untuk berpeluh semasa tidur, dan keadaan ini lebih biasa pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Oleh kerana ini adalah perkara biasa, tidak diperlukan rawatan.

Namun, anda perlu berhati-hati sekiranya anak kecil anda masih berpeluh walaupun mereka berada di dalam bilik yang sejuk dan memakai pakaian yang nipis. Terdapat beberapa penyakit pada bayi yang menyebabkan gejala berupa peluh ketika tidur, seperti hiperhidrosis, penyakit jantung kongenital, jangkitan, atau diabetes tidurapnea.

Sekiranya si kecil berkeringat semasa tidur dan anda melihat simptom lain, seperti kesukaran bernafas atau berdengkur semasa tidur, sukar menyusu, bibir biru, atau demam, segera bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.