Kesihatan

Ketahui perbezaan antara tahi lalat normal dan barah

Setiap orang mempunyai kira-kira 10-40 tahi lalat di tubuhnya. Ttahi lalat secara amnya bukan perkara berbahaya, nNamun, tahi lalat yang tidak normal dalam warna, ukuran, atau bentuk dapat menjadi tanda awal barah kulit.

Kulit mempunyai sel yang menghasilkan pewarna (pigmen) yang disebut melanosit. Apabila sel-sel melanosit tumbuh berdekatan, tahi lalat terbentuk. Melanoma, salah satu jenis barah kulit yang paling berbahaya dan sekarang agak biasa, berlaku apabila sel melanosit tumbuh tidak terkawal. Pada peringkat awal penampilannya, melanoma sukar dibezakan dari tahi lalat normal.

Perbezaan Antara Mol Normal dan Melanoma

Walaupun kadang-kadang kelihatan serupa, tahi lalat normal dan barah kulit melanoma mempunyai beberapa perbezaan. Perbezaan ini dapat dilihat dari:

1. Saiz atau diameter

Tahi lalat normal biasanya berukuran kurang dari 5 milimeter. Sekiranya terdapat tahi lalat yang lebih besar daripada 6 milimeter, maka tahi lalat itu perlu diperhatikan.

2. Bentuk

Tahi lalat normal biasanya berbentuk bujur atau bulat. Apabila diperhatikan, tahi lalat kelihatan simetris. Pada barah kulit, tahi lalat biasanya tidak simetri atau bentuknya tidak teratur.

3. Sempadan dan permukaan

Tahi lalat normal biasanya mempunyai sempadan yang jelas dan permukaan yang halus. Manakala pada barah kulit, tahi lalat biasanya tidak jelas, tidak kemas, atau memudar ke kulit sekitarnya. Permukaannya kadang-kadang sedikit bersisik, kering, menebal, atau mengeras.

4. Warna

Tahi lalat normal biasanya berwarna coklat atau sedikit merah jambu. Warna antara tahi lalat pada badan seseorang biasanya seragam.

Sekiranya seseorang mempunyai tahi lalat dengan warna yang berbeza, mulai dari coklat muda, coklat gelap, biru-hitam, atau merah, maka ada kemungkinan mol adalah barah kulit.

5. Perubahan atau peningkatan kuantiti

Bentuk tahi lalat biasa biasanya tidak banyak berubah dan jumlahnya tidak meningkat pada masa dewasa. Sekiranya terdapat tahi lalat yang bertambah atau berkurang ukurannya, berubah warna, menebal, atau bahkan muncul pada usia lebih dari 40 tahun, maka ada kemungkinan tahi lalat itu adalah barah kulit.

Perubahan lain yang juga harus dipertimbangkan adalah penampilan gatal, sakit, luka, dan keluar seperti nanah atau darah dari tahi lalat.

Memiliki satu atau lebih tahi lalat dengan bentuk yang tidak normal tidak semestinya melanoma. Kadang-kadang tahi lalat ini boleh menjadi tahi lalat atipikal yang mempunyai penampilan yang tidak biasa, tetapi ia bukan barah.

Sekiranya anda mendapati tahi lalat yang kelihatan tidak normal, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk pemeriksaan lanjut. Sebagai tambahan kepada perundingan dan pemeriksaan fizikal, doktor akan melakukan biopsi untuk membantu mengesahkan diagnosis kanser kulit.

Sekiranya anda atau keluarga anda mempunyai riwayat barah kulit, atau sering terkena sinar matahari, disarankan untuk melakukan pemeriksaan kulit bulanan ke seluruh badan. Cari tahi lalat yang berbentuk dan ukuran yang tidak normal, dari kulit kepala hingga ke telapak kaki anda. Sekiranya perlu, minta bantuan keluarga anda untuk memeriksa bahagian badan anda yang sukar dilihat, seperti kulit kepala.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found