Keluarga

Ketahui Cara Mengekalkan Berat Anak yang Ideal

Mengekalkan berat badan anak menjadi ideal bukanlah perkara yang mudah bagi sebilangan ibu bapa. Ramai ibu bapa sukar menyesuaikan atau mengekalkan berat badan yang ideal, terutama ketika anak mereka mengalami kesukaran untuk makan, pulih dari penyakit, atau menjalani diet yang tidak sihat.

Setiap kanak-kanak mempunyai proses pertumbuhan yang berbeza. Selain itu, keturunan juga memainkan peranan utama dalam menentukan berat badan dan bentuk badan anak. Namun, secara umum, pengiraan yang tepat diperlukan untuk menentukan sama ada berat badan anak itu normal dan sihat. Pengiraannya dapat dilakukan melalui penilaian indeks jisim badan.

Menggunakan BMI sebagai Petunjuk Berat Anak yang Sihat

Indeks Jisim badan (BMI) atau indeks jisim badan (BMI) digunakan untuk menentukan sama ada berat badan kanak-kanak adalah ideal. Kaedah ini dikembangkan oleh pakar untuk menentukan julat berat badan yang sihat mengikut ketinggian.

Untuk menentukan BMI kanak-kanak, anda perlu mengukur tinggi dan berat badan anak. Setelah data mengenai tinggi dan berat badan anak diketahui, anda dapat mengetahui apakah BMI anak anda berada dalam julat normal melalui pengiraan contoh di bawah.

Sekiranya berat badan anak anda 40 kg dan tinggi 1,40 m (140 cm), berikut adalah pengiraan indeks jisim badannya:

  • Gandakan tinggi anak dalam meter kuadrat → 1.40 x 1.40 = 1.96
  • Seterusnya, bahagikan berat anak dengan kuadrat tinggi → 40: 1.96 = 20.4.
  • BMI anak anda adalah 20.4.

Setelah mendapat nombor BMI anak, anda dapat menentukan sama ada berat badan anak itu ideal, kurang berat badan, atau berlebihan berdasarkan klasifikasi BMI untuk kanak-kanak mengikut umur mereka.

Cara lain adalah membandingkan berat badan anak dengan grafik kenaikan berat badan anak mengikut usia yang dapat anda lihat di Kad Menuju Kesihatan.

Sekiranya hasilnya menunjukkan bahawa anak anda kekurangan berat badan, berat badan berlebihan, atau obes, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar pediatrik. Selepas itu, doktor dapat memberikan rawatan yang tepat sehingga berat badan anak dapat normal.

Penting agar masalah pemakanan dan kesihatan anak-anak dikesan sedini mungkin agar tidak mengganggu proses pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Cara menjaga berat badan anak anda dengan ideal

Untuk memastikan berat badan anak anda ideal, anda boleh mengikuti petua berikut:

1. Sediakan makanan berkhasiat seimbang

Kanak-kanak yang berat badannya di bawah normal tidak bermaksud mereka harus diberi makanan berkalori tinggi atau berlemak. Mereka masih memerlukan makanan berkhasiat seimbang yang terdiri daripada karbohidrat, serat, protein, lemak baik, dan vitamin dan mineral.

2. Beri makanan tambahan

Sekiranya keperluan pemakanan tidak dipenuhi melalui makanan, baik kerana makanannya kurang bervariasi atau anak sukar makan, anda boleh memberikan makanan tambahan.

Makanan tambahan juga bermanfaat untuk kanak-kanak yang kekurangan zat makanan kerana gangguan pencernaan atau masalah kesihatan tertentu.

Walau bagaimanapun, sebelum memberi makanan tambahan kepada anak-anak, penting untuk berjumpa doktor terlebih dahulu supaya doktor dapat menentukan jenis dan dos makanan tambahan yang sesuai untuk anak anda.

3. Biasakan melakukan senaman secara berkala

Selain bersenang-senang untuk kanak-kanak, bersenam atau melakukan aktiviti fizikal secara berkala mempunyai banyak faedah kesihatan.

Senaman adalah baik untuk menguatkan tulang dan otot, mengekalkan berat badan yang ideal, menurunkan tekanan darah, mengurangkan tekanan dan kegelisahan, dan membantu meningkatkan keyakinan diri anak-anak.

Aktiviti fizikal dijalankan oleh kanak-kanak yang kurang berat badan dan berlebihan berat badan. Bagi kanak-kanak yang kurang berat badan, senaman berguna untuk merangsang selera makan.

Sementara itu, bagi kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan, senaman berguna untuk membakar kalori dan menurunkan berat badan agar lebih ideal.

4. Elakkan tekanan

Tekanan pada kanak-kanak boleh mengganggu selera makan atau pola makan. Apabila mengalami tekanan yang berlebihan, anak-anak sering melewatkan makan, makan terlalu banyak, menjadi malas untuk makan, atau memilih makanan yang tidak sihat.

Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk menjaga berat badan anak-anak mereka yang ideal untuk mengelakkan masalah kesihatan pada masa akan datang. Kanak-kanak yang terlalu kurus atau kurang berat badan akan lebih berisiko mengalami gangguan pertumbuhan, sistem imun yang lemah, dan kesukaran belajar.

Sebaliknya, berat badan berlebihan tidak sihat untuk kanak-kanak. Berat badan berlebihan atau bahkan gemuk pada kanak-kanak dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti diabetes jenis 2, kolesterol tinggi, dan tekanan darah tinggi.

Untuk memantau berat badan anak anda, anda boleh melakukan penimbangan berat di rumah atau di kemudahan kesihatan, seperti puskesmas, posyandu, atau klinik doktor.

Sekiranya anak anda menghadapi masalah membesar dan berkembang atau anda menghadapi masalah mengekalkan berat badan ideal anak anda, cubalah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Ini penting dilakukan untuk meningkatkan status pemakanan anak-anak dan menjaga kesihatan tubuh mereka.