Keluarga

6 Khasiat Madu untuk Wanita Hamil

Madu diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan berkat kandungan nutrien di dalamnya. Bagi wanita hamil, madu juga dapat memberikan pelbagai faedah tambahan. Ayuh, ketahui apa kelebihan madu untuk wanita hamil!

Madu adalah cecair kuning-coklat yang dihasilkan oleh lebah. Selain mengandung gula yang memberikan rasa manis, madu mengandungi banyak nutrien penting, seperti kalsium, magnesium, fosforus, kalium, natrium, asid folik, dan zat besi.

Inilah khasiat madu untuk wanita hamil

Seperti yang dinyatakan di atas, madu tidak hanya baik untuk kesihatan umum, tetapi juga mempunyai manfaat tambahan untuk wanita hamil dan janin mereka. Berikut adalah beberapa kelebihan madu untuk wanita hamil yang mungkin tidak diketahui oleh ibu hamil:

1. Kurangkan sakit pagi

Adalah wajar bagi wanita hamil untuk mengalami sakit pagi. Mual ini boleh muncul pada bila-bila masa, sama ada pagi, petang, petang, atau malam. Untuk menghilangkan keluhan ini, wanita hamil boleh menggunakan madu.

Minum madu yang dicampurkan dengan teh lemon atau teh halia dipercayai dapat melegakan loya semasa hamil. Cara membuatnya cukup mudah. Wanita hamil hanya mencampurkan 2 sudu madu dengan secawan teh lemon atau rebusan halia, kemudian kacau hingga rata.

2. Kekalkan daya tahan

Kandungan antioksidan dalam madu mempunyai manfaat menjaga sistem kekebalan tubuh sehingga wanita hamil tidak mudah sakit, terutama ketika pandemi seperti sekarang. Selain itu, antioksidan juga dapat melawan radikal bebas yang dapat merosakkan sel-sel badan.

3. Mengawal kenaikan berat badan

Walaupun kandungan gula dalam madu cukup tinggi, madu mempunyai lebih banyak vitamin dan mineral yang bermanfaat untuk kesihatan daripada gula biasa. Oleh itu, madu boleh menjadi pilihan yang lebih sihat untuk menggantikan gula sebagai pemanis.

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan madu sebagai pengganti gula dapat membantu mencegah kenaikan berat badan dan menekan selera makan. Sangat baik untuk mengawal kenaikan berat badan yang berlebihan semasa mengandung.

4. Mencegah anemia

Berkat kandungan zat besi dan magnesium di dalamnya, madu dapat membantu mencegah anemia semasa kehamilan yang boleh menyebabkan komplikasi pada janin, seperti kelahiran pramatang atau berat lahir rendah.

Walaupun begitu, kandungan dua mineral dalam madu ini tidak cukup tinggi jika dibandingkan dengan kandungan gula, jadi wanita hamil tidak boleh bergantung sepenuhnya pada madu untuk mencegah anemia.

5. Meningkatkan kualiti tidur

Tidak sedikit wanita hamil yang mengadu sukar tidur, baik ketika hamil muda maupun hamil. Sebenarnya, kurang tidur boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan ibu hamil dan janin.

Jika anda menghadapi masalah tidur, jangan tidur nyenyak, atau sering bangun ketika tidur, ibu hamil dapat memanfaatkan madu. Menurut beberapa kajian, madu dapat meningkatkan kualiti tidur.

Cara mendapatkan khasiat madu bagi ibu hamil adalah dengan meminum madu 30 minit sebelum tidur. Wanita hamil boleh mengambil sudu madu secara langsung atau mencampurkannya dengan susu atau air suam.

6. Mengatasi jangkitan saluran kencing (UTI)

Walaupun biasa berlaku semasa kehamilan, UTI bukanlah penyakit yang boleh dipandang ringan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan ini boleh menyebabkan wanita hamil mengalami persalinan pramatang.

Manfaat madu untuk wanita hamil dengan UTI adalah membantu mengatasi jangkitan pada saluran kencing. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa madu berpotensi menjadi pengganti antibiotik untuk merawat UTI pada wanita hamil.

Walau bagaimanapun, masih banyak kajian lebih lanjut yang diperlukan mengenai perkara ini. Wanita hamil boleh mengambil madu sekiranya mereka mengalami jangkitan saluran kencing. Namun, madu di sini hanyalah terapi tambahan dan tidak dapat menggantikan antibiotik. Oleh itu, wanita hamil masih perlu berjumpa doktor sekiranya mereka mengalami UTI.

Itu adalah satu siri kelebihan madu untuk wanita hamil yang dapat diperoleh oleh wanita hamil. Walau bagaimanapun, jangan mengambil madu secara berlebihan untuk mengelakkan risiko madu semasa mengandung. Ingat, pengambilan madu perlu dihadkan kerana mengandungi gula dan kalori yang tinggi.

Selain itu, wanita hamil juga perlu bersikap selektif ketika membeli madu. Pilih madu yang telah dipasteurisasi dan mempunyai izin dari BPOM. Sekiranya anda masih keliru mengenai pengambilan madu semasa kehamilan atau dos pengambilan yang betul, wanita hamil boleh berjumpa doktor.