Kesihatan

Rawatan Kanser Prostat Alternatif Menggunakan Bahan Semula jadi

Perubatan alternatif untuk merawat barah prostat masih banyak dipilih oleh masyarakat di Indonesia. Salah satu cara rawatan adalah dengan memakan tanaman ubat yang dipercayai dapat menyembuhkan barah prostat.

Namun, anda harus ingat bahawa rawatan alternatif ini tidak dapat menggantikan terapi perubatan biasa atau prosedur pembedahan. Jadi, penggunaan rawatan barah alternatif harus dilakukan di bawah pengawasan doktor.

Bahan Asli Digunakan sebagai Rawatan Alternatif untuk Kanser Prostat

Kanser prostat adalah barah yang berlaku pada prostat lelaki, kelenjar kecil antara zakar dan pundi kencing. Kanser prostat biasanya lambat tumbuh dan hanya memerlukan rawatan yang minimum. Walaupun begitu, terdapat juga barah prostat yang dapat merebak dengan cepat.

Berikut adalah beberapa jenis bahan semula jadi yang digunakan sebagai rawatan alternatif untuk membantu merawat barah prostat:

Jus delima

Satu kajian menunjukkan bahawa jus delima mungkin mempunyai kesan pencegahan dan rawatan terhadap barah prostat pada manusia.

Ini kerana buah delima kaya dengan antioksidan dan vitamin C yang dapat meningkatkan sistem imun. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menyokong ubat alternatif ini.

Tomato

Dalam beberapa kajian, diketahui bahawa orang yang sering memakan tomato atau buah-buahan lain yang kaya dengan likopen mempunyai risiko terkena barah yang lebih rendah.

Tambahan pula, sebilangan penyelidik percaya bahawa tomato dapat membantu merawat barah prostat. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan bagaimana lycopene dapat mengurangkan risiko kanser prostat.

Saw palmetto

Melihat palmetto adalah sejenis buah beri yang telah lama digunakan sebagai ubat alternatif semula jadi untuk gangguan prostat dan kencing.

Walau bagaimanapun, pengambilan beri jenis ini boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, dan juga perlu diingat bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan manfaatnya dalam merawat barah prostat.

Untuk merawat barah prostat, rawatan perubatan, seperti radioterapi, prostatektomi radikal, brachytherapy, terapi hormon, atau krioterapi, adalah pilihan yang terbukti berkesan.

Rawatan alternatif untuk barah prostat menggunakan bahan semula jadi banyak dipilih, kerana ia lebih murah dan mudah dilakukan. Walau bagaimanapun, keberkesanan bahan semula jadi ini dalam merawat barah prostat secara amnya masih belum dapat dipastikan.

Oleh itu, anda tidak digalakkan menggunakan ubat alternatif untuk menggantikan ubat dan terapi yang diberikan oleh doktor. Anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.