Kehidupan yang sihat

5 Senaman untuk Menghilangkan Perut Dengan Cepat

Mengalami perut buncit boleh membuat anda merasa tidak selesa dan kurang percaya diri. Tenang, ada pelbagai cara untuk mengatasi ini, termasuk melakukan senaman ringan untuk mengecilkan perut.

Terdapat banyak jenis senaman ringan yang mudah dilakukan dan dapat membantu menurunkan berat badan. Walaupun ringan, anda tetap dapat memperoleh hasil maksimum, terutama jika latihan dilakukan secara teratur dengan penuh disiplin.

Pergerakan Sukan untuk Mengecilkan Perut

Semasa anda bersenam, tubuh akan membakar kalori dari lemak sebagai sumber tenaga, termasuk lemak di kawasan perut. Berikut adalah beberapa contoh pergerakan senaman yang boleh anda lakukan untuk mengecilkan dan melatih kekuatan otot perut:

1. Duduk

Duduk adalah pergerakan yang dapat membakar lebih banyak kalori. Bukan hanya otot perut, pergerakan duduk juga dapat melatih otot leher, dada, pelvis, dan pinggang bawah.

Mulakan pergerakan duduk dari posisi berbaring, kemudian bengkokkan lutut dengan kaki di atas lantai. Letakkan lengan anda di dada atau letakkan di dekat telinga anda. Angkat badan ke arah lutut sambil menghembus nafas, kemudian turunkan badan anda ke posisi berbaring semasa menghirup. Lakukan sekurang-kurangnya 10 kali sehari, terutama bagi anda yang baru mula berlatih.

2Papan

Papan adalah salah satu bentuk latihan untuk menegangkan otot perut, yang popular dan senang dilakukan. Mulakan dalam keadaan rawan, menyokong lengan bawah dan jari kaki anda. Kemudian, angkat batang tubuh dan pinggul anda dalam garis lurus dari kepala hingga kaki. Selepas itu, tahan kedudukan ini selama 5 hingga 10 saat dan ulangi 8-10 kali. Semasa pergerakan ini, fokus untuk mengekalkan kedudukan ini dengan mengetatkan otot perut anda.

3. papan sisi

Latihan perut ini pada dasarnya sama dengan papan, iaitu memegang badan dan pinggul. Walau bagaimanapun, pergerakan ini dilakukan dengan badan ke sisi kiri atau kanan, lengan selari dengan bahu dan kaki diluruskan.

Bersandar pada lengan bawah dan sisi kaki, angkat pinggul dan pinggul dari lantai sehingga seluruh badan anda berada dalam kedudukan lurus dan pepenjuru dari kepala hingga kaki. Pegang kedudukan ini selama 10 saat dengan 8-10 pengulangan. Lakukan juga di seberang.

4. Rangup

Pergerakan ini hampir seperti sit up. Anda hanya perlu mengangkat kepala dan bahu, tanpa perlu mengangkat seluruh bahagian atas badan. Rangup Mulailah juga dari posisi berbaring, dengan lutut dibengkokkan dan telapak kaki menyentuh lantai. Letakkan tangan anda di atas dada, kemudian angkat kepala dan bahu sambil menghembus nafas, kemudian kembali ke posisi berbaring sambil menarik nafas. Ulangi sekurang-kurangnya 10-15 kali.

Jenis Senaman untuk Mengecilkan Perut

Selain pergerakan di atas, berikut adalah beberapa jenis latihan yang boleh anda lakukan untuk mengecilkan perut:

1. Berbasikal

Berbasikal adalah senaman ringan yang cukup mudah dilakukan. Terdapat banyak faedah berbasikal yang perlu anda ketahui. Salah satunya adalah menurunkan berat badan yang juga menyumbang untuk mengecilkan perut. Namun, untuk hasil yang maksimum, anda boleh menghabiskan masa antara 30-60 minit sehari dengan berbasikal setiap minggu.

2. Berlari

Walaupun tidak mengecilkan perut secara langsung, tetapi berlari dapat mengurangkan lemak badan dan membantu menurunkan berat badan. Ini tentu akan membantu mengecilkan perut. Untuk memaksimumkan hasilnya, anda boleh berlari secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

3. Berenang

Berenang bukan sahaja dapat mengecilkan perut, tetapi juga meningkatkan kekuatan otot dan tulang, menjaga kesihatan jantung, dan meningkatkan kualiti tidur. Sebaiknya anda berenang selama 20-30 minit sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu.

4. Senamrobik

Pergerakan dalam senaman aerobik dipercayai dapat membakar kalori secara beransur-ansur, sehingga mengecilkan perut. Bukan hanya itu, senaman jenis ini juga bagus untuk mengawal tekanan dan meningkatkan kekuatan sendi dan tulang.

Sekiranya anda mahukan penampilan yang ideal tanpa masalah perut buncit, hilangkan kemalasan dan lakukan senaman ringan untuk mengecilkan perut. Jangan lupa memanaskan badan sebelum bersenam, dan menyejukkan badan dengan regangan setelah anda selesai bersenam. Agar usaha mengecilkan perut lebih optimum dan hasilnya dapat dijaga, anda masih perlu menyesuaikan diet dan berehat secukupnya.