Kehidupan yang sihat

Petua untuk menghentikan keinginan untuk makan makanan manis yang terlalu banyak

Cbagaimana menghentikan keinginan untuk makan makanan bergula secara berlebihan (mengidam gula) penting untuk diketahui, terutama bagi orang yang mempunyai tabiat ini. Kerana pengambilan makanan manis berlebihan boleh memudaratkan kesihatan, kamu tahu.

Pengambilan makanan manis sebenarnya tidak selalu buruk, asalkan tidak berlebihan atau terlalu kerap. Cuma, orang yang mengalami mengidam gula biasanya mempunyai keinginan untuk makan makanan manis walaupun tidak lapar. Oleh itu, ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Kesan Pengambilan Makanan Manis yang Terlalu Banyak

Selain dari kebiasaan, keinginan untuk makan makanan manis juga dapat dipengaruhi oleh faktor lain, seperti tekanan, kekurangan pengambilan kalori, dan kurang tidur.

Menurut penyelidikan, ketika badan kita lelah atau kekurangan tenaga, otak akan merangsang timbulnya rasa lapar dan keinginan untuk makan makanan atau minuman manis. Ini adalah tindak balas semula jadi tubuh untuk memenuhi keperluan tenaga.

Namun, jika penggunaannya tidak terkawal, makanan bergula dapat meningkatkan risiko diabetes, obesiti, kerosakan gigi, dan penyakit gusi. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk membatasi pengambilan makanan manis.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia melalui Permenkes No. 30 tahun 2013 juga telah memberikan cadangan untuk had penggunaan gula harian, iaitu 10% daripada jumlah keperluan kalori setiap hari (200 kkal). Jumlah ini bersamaan dengan 4 sudu besar atau 50 gram gula.

Untuk mempermudahnya, anda dapat melihat jumlah gula yang terdapat dalam produk makanan dari jadual komposisi pemakanan atau maklumat nilai pemakanan pada bungkusan.

Cara menghentikan keinginan untuk makan makanan manis yang terlalu banyak

Supaya anda tidak meneruskannya mengidam atau merasa seperti makan makanan bergula berlebihan, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Kurangkan perlahan

Sekiranya selama ini anda makan makanan manis, anda tidak perlu berhenti makan makanan manis sepenuhnya dan tiba-tiba. Anda masih boleh menikmati makanan ini, tetapi dalam jumlah yang lebih kecil.

Contohnya, jika anda terbiasa menghabiskan satu bar coklat atau 1 bungkus kek kuki dalam satu hidangan, cubalah mengurangkan bahagian makna dengan hanya merasakan beberapa keping atau maksimum setengah bahagian.

2. Cari alternatif makanan lain

Anda juga boleh mencari alternatif makanan sihat lain untuk menghentikan keinginan untuk makan makanan bergula secara berlebihan.

Sebagai contoh, anda boleh menggantikan pengambilan makanan ringan yang mengandungi banyak gula tambahan dengan makanan yang semestinya manis, seperti buah-buahan.

Selain memberikan rasa manis yang serupa, buah segar juga mengandung serat, vitamin, dan mineral, yang baik untuk kesihatan dan kawalan selera makan.

3. Keperluan serat yang mencukupi

Keperluan serat yang mencukupi setiap hari adalah salah satu cara untuk berhenti mengidam gula, anda tahu.

Ini kerana kandungan serat dalam makanan seperti biji-bijian, biji-bijian, kacang-kacangan, buah-buahan, dan sayur-sayuran, dapat membuat anda kenyang lebih lama, jadi anda menghindari keinginan untuk selalu makan makanan manis.

Untuk lebih sihat, anda boleh menggabungkan makanan serat dengan yogurt rendah lemak dan tanpa perisa tambahan (yogurt biasa).

4. Makan dengan kerap

Sekiranya anda biasanya makan ketika anda benar-benar lapar, anda harus mulai sekarang untuk menjadikannya kebiasaan makan setiap 4-6 jam. Namun, masih hadkan bahagiannya, ya. Ini berguna untuk membantu anda mengawal selera makan anda, sehingga mengidam gula juga dapat dikawal.

5. Dapatkan tidur yang cukup

Supaya badan anda dapat terus bertenaga dan bebas daripada keinginan untuk snek atau makan makanan manis, tidur selama 7 hingga 9 jam setiap hari. Untuk meningkatkan kualiti dan waktu tidur, anda juga boleh mengaplikasikannya kebersihan tidur.

6. Menguruskan tekanan dengan baik

Apabila anda tertekan, anda mungkin sukar mengawal selera makan anda, dan ini boleh menjadikannya lebih teruk keinginan gula-anda.

Untuk memastikan pengambilan gula harian anda dalam had yang selamat, anda perlu mengurangkan tahap tekanan. Ini dapat dilakukan melalui pelbagai aktiviti yang anda nikmati, seperti menonton filem, berjalan-jalan, atau bersenam.

Berhenti mengidam gula ia tidak mudah. Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting adalah terus mencuba dan melakukannya secara beransur-ansur. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan tentang cara menghentikan keinginan untuk makan makanan manis yang berlebihan, jangan ragu untuk berjumpa doktor.