Kehidupan yang sihat

Senaman Semasa Menstruasi Meningkatkan Sakit? Baca Fakta Di Sini!

Sebilangan wanita mungkin beranggapan bahawa senaman dapat membuat sakit haid bertambah buruk. Namun, sebenarnya ini tidak berlaku, kamu tahu. Bersenam semasa haid atau tidak kedua-duanya mempunyai kebaikan untuk tubuh.

Semasa haid, biasanya terdapat pelbagai aduan yang membuat wanita terpaksa tidak bekerja atau sekolah. Aduan ini termasuk sakit kepala, sakit otot dan sendi, perubahan mood, keletihan mudah, sakit payudara, kekejangan dan perut kembung.

Sukan Tidak memburukkan lagi haid

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa senaman sebelum atau semasa haid tidak memberi kesan kepada keparahan kesakitan haid. Sebaliknya. Senaman semasa haid dapat membantu mencegah atau mengurangkan gejala PMS dan sakit haid.

Ini kerana semasa anda bersenam, badan anda akan mengeluarkan endorfin yang dapat mengurangkan kesakitan, termasuk sakit haid. Selain mengurangkan kesakitan, endorfin juga dapat melegakan kekejangan akibat pengecutan otot rahim semasa haid.

Selain itu, senaman juga dapat bertambah baik mood atau perubahan mood ketika anda sedang haid. Sebenarnya, aduan sakit kepala atau sakit belakang semasa haid juga dapat diatasi dengan bersenam, kamu tahu.

Latihan yang Disarankan Semasa Menstruasi

Pada hari pertama hingga ketiga haid, biasanya darah yang keluar berat, menyebabkan ketidakselesaan bergerak. Walaupun begitu, jangan jadikan ini sebagai halangan untuk bersenam, okey?

Terdapat beberapa pilihan latihan yang boleh anda lakukan dalam tempoh anda, termasuk:

Yoga

Yoga dapat merehatkan badan dan mengurangkan gejala haid, seperti kekejangan, nyeri payudara, dan sakit otot. Ini semua berkat pergerakan yoga yang banyak menumpukan pada otot di sekitar pelvis, yang biasanya mengalami kekejangan semasa haid. Teknik pernafasan ala yoga juga bagus untuk menjadikan otot badan lebih santai dan fleksibel.

Senamrobik

Selain meningkatkan kekuatan jantung, senaman aerobik juga bermanfaat untuk kesihatan umum dan meningkatkan kemampuan tubuh untuk mengoptimumkan penggunaan oksigen dari udara yang kita hirup.

Latihan aerobik yang boleh dilakukan semasa haid termasuk berjalan pantas, berbasikal, atau senaman aerobik.

Bersiar-siar dengan santai

Berjalan santai boleh menjadi salah satu sukan semasa haid yang anda pilih. Manfaat berjalan santai cukup beragam, mulai dari melegakan kekejangan, sakit kepala, hingga sakit payudara.

Bukan hanya itu, secara mental, berjalan santai juga dapat membantu mengurangkan tekanan dan perubahan mood, supaya anda tidak mudah marah dan beremosi ketika menghadapi sesuatu.

Sekiranya anda merasa badan anda tidak cergas seperti ketika anda tidak haid, jangan paksa diri anda, oke? Cuba luangkan masa untuk berehat dan kurangkan intensiti dan jangka masa latihan biasa anda.

Namun, ingat. Latihan ini tidak hanya boleh dilakukan semasa haid. Anda masih dinasihatkan untuk melakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya 3 kali seminggu dengan jangka masa minimum 30 minit setiap kali anda bersenam.

Senaman membawa pelbagai manfaat kesihatan, termasuk semasa haid. Oleh itu, anda masih disarankan untuk bersenam walaupun anda mengalami gejala tertentu. Namun, jika gejala haid bertambah buruk semasa anda bersenam, jangan memaksa diri dan berjumpa doktor, okey?